Største LO-forbundet i staten vil også streike: – Risikoen for konflikt er reell

4 months ago 33


KONFLIKT: Akademikerne i staten gikk ut i streik fredag. Foto: Gisle Oddstad / VG

Det største forbundet i LO Stat anbefaler sine medlemmer å stemme nei i uravstemningen.

  • Bilde av Sven Arne Buggeland
fredag 24. mai kl. 12:48

Lønnsoppgjøret i staten endte i streik for Akademikerne og Unio, mens LO og YS fredag morgen sa ja til riksmeglerens siste skisse til løsning.

Nå blir det omkamp i LO Stat. Det største forbundet innen sammenslutningen, Norsk Tjenestemannslag (NTL), vil ikke anbefale resultatet.

– Hvis mange nok stemmer nei i uravstemningen, kan det velte avtalen. Da blir det streik, sier NTL-leder Kjersti Barsok til VG.

Uravstemningen der medlemmene sier ja eller nei til tariffavtalen, skjer innen 13. juni. 43.000 LO-medlemmer i staten kan stemme. 27.000 av dem er organisert i NTL.

– Dette er en demokratisk prosess. Det er medlemmene som skal bestemme her. Risikoen for konflikt er reell, sier leder i LO Stat Egil André Aas i VG.

Forbundsleder<-Forbundsleder

Kjersti Barsok i Norsk Tjenestemannslag (NTL)

Han har karakterisert oppgjøret som det vanskeligste i hans åtte år som LO Stat-leder, men er fornøyd med at hovedtariffavtalene i staten igjen er likelydende.

Akademikerne og Unio streiker fordi de ikke får beholde egne hovedtariffavtaler, der mer penger kan fordeles lokalt på den enkelte statlige arbeidsplass.

Norsk Tjenestemannslag mener de fikk for lite gjennomslag for sine krav hos staten og er kritisk til mer lokale forhandlinger, der arbeidstakerne ikke har streikerett.

– Vi fikk ikke på plass sikringer for alle ansattes lønnsutvikling. Det var noe av det viktigste for oss. Andre har vurdert det annerledes, sier NTL-lederen.

Selv om NTL er klart størst i LO Stat, er de i mindretall i egen forhandlingsdelegasjon. LO Stat består av 17 ulike forbund. Flertallet stemte ja til meklingsresultatet.

– Vi vet at de har respekt for vårt syn. Det er staten vi er misfornøyd med, sier Barsok.

PARTENE: Med riksmekleren ved enden av bordet møtte Statens forhandlere (t.h.) de fire fagforbundene i staten til mekling i begynnelsen av mai. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Kjersti Barsok oppfordrer medlemmene til å bruke stemmeretten.

– Jeg er kjempespent på å høre hvordan medlemmene tar imot oppgjøret. Målet er å mobilisere så mange som mulig i uravstemningen. Vi ønsker en bedre avtale.

– Hvorfor anbefaler du medlemmene til å stemme nei til meklingsresultatet?

– Avtalen som fordeler mer av potten lokalt, sikrer ikke alle medlemmene en lønnsutvikling. Det er en svekkelse av tariffavtalen, sier forbundsleder Kjersti Barsok.

KLAR: Akademikerne tar på streikevestene. LO Stat kan følge etter, hvis flertallet sier nei og mange nok deltar i uravstemningen. Foto: Gisle Oddstad / VG

LO Stat-lederen sier at det flere ganger før har hendt at forhandlingsdelegasjonen ikke har vært enstemmig, når riksmeklerens siste forslag til løsning blir fremlagt.

– Forbundene vekter og prioriterer krav ulikt, forklarer Egil André Aas.

Han understreker at LO Stat fortsatt har streikerett, hvis de mener at for lite lønn blir fordelt sentralt – til alle – eller er uenige i innretningen i lønnsoppgjøret.

Han er ikke kjent med at uravstemning tidligere har forkastet en anbefalt løsning.

– Det har skjedd andre plasser, men ikke i staten, sier Egil André Aas.

ENIGE: Riksmegler Mats Ruland flankert av leder i LO Stat Egil André Aas og leder i YS Stat Jens B. Jahren. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nær 29.000 medlemmer må delta i uravstemningen og mer enn halvparten av dem stemme nei, for at tariffavtalen skal forkastes.

Dersom flertallet stemmer nei, men deltagelsen er under to tredjedeler av medlemsmassen, er uravstemningen kun rådgivende.

– Da avgjør LO Stat sitt styre hva vi skal gjøre, sier Aas.

Skulle det bli nei i uravstemningen denne gang, er det ikke nødvendigvis slik at LO Stat går ut i streik allerede fra midten av juni.

– Det tar vi stilling til når vi står der, sier Aas.

Sist LO Stat var i streik, var i 2012.

Uravstemning

  • Medlemmer i LO Stat som omfattes av tariffavtalen, kan avgi stemme
  • De stemmer skriftlig, ja eller nei til meklingsforslaget
  • Flertall av alle stemmeberettigede må oppnås.
  • Dersom det ikke oppnås flertall for meklingsforslaget, er det kun et gyldig resultat dersom 2/3 har deltatt i avstemmingen
  • Dersom mindre enn 2/3 av de stemmeberettigede stemmer, er avstemmingen kun rådgivende
  • Resultatet av avstemningen blir meldt til riksmekleren 13. juni

Kilde: NTL

Read Entire Article