Storeierens XXL-exit: Mener snuoperasjonen går for sakte

5 months ago 57


Aksjefondet til Odin var i en årrekke aksjonær i sportsutstyrskonsernet, før det solgte seg ut med stortap. Nå forklarer forvalteren hvorfor.

 XXLs toppsjef Freddy Sobin jobber for å bringe den tapstyngede virksomheten på fote igjen. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Knallhard konkurranse og store underskudd var bakteppet da XXL i fjor sommer la frem en plan som skal spare selskapet for flere hundre millioner kroner.

Forvalter Atle Hauge i Odin påpeker at det er en stund siden selskapet lanserte spareplanen.

– Hastigheten på implementering av grepene som trengs er veldig viktig. Det er noe selskapet må fokusere på. De må ha trøkk på det de skal få til.

– Er det slik at dere mener at implementeringen har gått for sakte?

– Når du ser på resultatene, er de ikke veldig oppløftende. Alle har ment at det haster å ta grep. Jeg regner med styret, ledelsen og aksjonærene ønsket å se effektene raskere enn det viser seg i tallene, men ting tar tid.

Atle Hauge

Forvalter

XXL tapte 1,6 milliarder kroner før skatt i fjor, mot 531 millioner året før. Selskapet omtalte fjorårsresultatet som skuffende.

Aksjefondet Odin Norge solgte seg i mars ut av det Oslo Børs-noterte sportsutstyrskonsernet etter åtte år som aksjonær. Investeringen endte med et tap på nærmere 800 millioner kroner.

Les på E24+

Kronikk: «Oslo Børs ser attraktivt ut»

– Har brukt en del tid på dette

«Vi mener det finnes verdier i selskapet, men selv om vi har brukt vår posisjon som aktiv eier i utstrakt grad over de siste 1–2 årene, opplever vi at selskapet går i en strategisk og operasjonell retning som avviker fra vårt ønske», står det i fondets siste månedsrapport.

Nylig varslet selskapet at det skal hente penger igjen, og at inntektene har falt markant i år.

– Markedet har ikke vært til hjelp. Det er krevende, sier Hauge.

Landets største sportskjede har slitt med altfor stort varelager, kjørt tilbud for å kvitte seg med produktene og falt tungt på børs.

Forvalteren opplyser at han har vært i dialog med styret og ledelsen i XXL.

– Vi har konsentrerte porteføljer og derfor tid og ressurser til å følge opp porteføljeselskapene tett. Det gjør vi med alle selskaper. Når det går veldig bra trenger man ikke bruke så mye tid, men når det ikke går så bra, må vi bruke mer tid.

– Og dere har brukt mye tid på XXL?

– Vi har brukt en del tid på dette, bekrefter Hauge.

Han ønsker ikke å kommentere hvorfor fondet gjorde en exit på akkurat dette tidspunktet.

XXL: – I tråd med tidsplanen

XXL svarer på uttalelsene gjennom kommunikasjonssjef Jan Christian Thommessen.

– Siden lanseringen av vår nye strategi, «Reset & Rethink», som både ledelsen og styret står fullt og helt bak, har vi hatt fokus på implementeringen av denne. Det har vi fortsatt. Strategien har vært godt kommunisert i markedet, og vi jobber ubønnhørlig i tråd med tidsplanen, sier Thommessen.

XXL planlegger å være i mål med snuoperasjonen i løpet av sommeren 2025, ifølge en investorpresentasjon selskapet la frem i mars.

Odin-fondet solgte aksjene til den britiske sportsgiganten Frasers Group, som har blitt storeier etter flere runder med aksjekjøp. Frasers Group gikk inn som aksjonær høsten 2023.

Også en annen stor aksjonær, Stormberg, kvittet seg nylig med XXL-aksjene. Gründer Steinar Olsen opplyste at Stormberg heller vil investere pengene i egen virksomhet.

Read Entire Article