Ingen tro på statsbudsjettet: – Det kommer bare til å bli surr

2 hours ago 5


Forhåpningene til mandagens statsbudsjett er labre blant noen av landets rikeste: – Det måtte være at de går av!

Jan Petter Sissener er ikke særlig imponert over Støre-regjeringen. Foto: Hanna Kristin Hjardar / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Fondsforvalter Jan Petter Sissener sparer sjeldent på kruttet. Nå har han liten tro på statsbudsjettet og regjeringsprosjektet generelt.

– Men siden det ikke skjer at de går av, så håper jeg heller de innser hvor feil de gjorde da de økte eierskapsbeskatningen.

Han understreker at han snakker om selskapsskatten, utbytteskatten og formuesskatten.

Også Dale of Norway-gründer Hilde Midthjell mener det økte skattenivået er ødeleggende.

– Regjeringen har gjennomført mye som har negative konsekvenser for næringslivet. Endringen av exit-skatten for eksempel, sier hun til E24.

Hilde Midthjell har ikke de store forventningene til statsbudsjettet for neste år. Foto: Mattis Sandblad / VG

Midthjell er Norges første kvinne med selvskapt milliardformue og er blant annet tidligere eier og gründer av tekstilbedriften Dale of Norway.

Heller ikke hun er særlig fornøyd med regjeringens næringspolitikk.

– Regjeringen er ikke på lag med næringslivet, og de lytter ikke. Jeg har vært i kontakt med flere gründere og spennende vekstbedrifter som heller etablerer seg i andre land, og det er skattepolitikken sin feil at de ikke ønsker å satse her.

Les på E24+

Fra 10 milliarder til null verdi

Økt skattenivå

Siden valgseieren i 2021 har regjeringen økt formuesskatten og utbytteskatten.

Dagens formuesskatt har flere ganger blitt pekt på som hovedårsaken til at gründere, bedriftseiere og rikinger velger å ta med seg flyttelasset ut av landet.

  • Hvis du har formue på mer enn 1,7 millioner, betaler du 1 prosent i formuesskatt. Med mer en 20 millioner, er skatten på 1,1 prosent.
  • Selskapsskatten er på 22 prosent. Det beregnes altså 22 prosent skatt på overskuddet i et aksjeselskap.
  • Hvis du har solgt aksjer med gevinst eller fått utbytte på aksjer, skal du betale 37,84 prosent i skatt.

Tidligere denne uken kom Sveits-utflytterne Jens Rugseth og Kjartan Aas med kraftig kritikk mot regjeringen.

– Det beste vi kan håpe på er at det ikke kommer flere ødeleggende skatter eller regler, og at de begrenser monsterskatten og exit-skatten. De ser vel at det ikke tiltrekker velgere, sa Rugseth, som er god for 1,9 milliarder kroner.

Les også

Sveits-utflytterne har ingen tro på statsbudsjettet: – Det er så jævlig bra i Sveits

– Kan ikke være sånn

Regjeringen har i flere sammenhenger den siste tiden blitt omtalt som næringsfiendtlig, i en opphetet debatt om Sveits-utflytterne.

Dale of Norway-grunder Hilde Midthjell mener regjeringens skattepolitikk sørger for at flere selskaper heller etablerer seg andre steder enn i Norge.

– Det kan ikke være sånn at flinke folk skal lure på om de skal bo her eller ikke, mens de bygger eller investerer i bedrifter, sier hun.

I 2022 ble den såkalte «femårsregelen» opphevet. Dette var en ordning som gjorde at nordmenn som tok med seg formue til utlandet, slapp å betale skatt til Norge på for eksempel aksjesalg etter fem år.

Tidligere i år ble reglene foreslått strammet inn: Regjeringen foreslo at utflyttingsskatten må betales innen 12 år, og at det bare er verdiendringer som har oppstått mens eier har vært bosatt i Norge som skal skattlegges.

– Problemet med den siste endringen er nemlig at man blir skattlagt av verdiene beregnes ved utflyttingstidspunktet, selv om de ikke er realisert – eller er blitt redusert eller gått tapt etter flytting, sier Midthjell.

Les også

Næringsministeren frir til Sveits-farerne: – Tar dem imot med åpne armer

– Forferdelige konsekvenser

Sissener, som også fortsatt holder til her hjemme i Norge, er enig med Midthjell om den økte eierskapsbeskatningen.

– Dette har hatt forferdelige konsekvenser for Norge. Du kan jo bare høre med dem som prøver å skape verdier i Norge. Alle som skal starte noe, starter noe i utlandet i stedet. Det er bare å reise 80 km østover, sier Sissener.

– Men jeg har ikke troa. Det kommer bare til å bli surr og mer av det samme, dessverre.

Read Entire Article