Stiller spørsmål ved ny NFF-sjef: – På ingen måte kvalifisert

4 months ago 36


Kortversjonen

  • Siri Nordby er ansatt som ny toppfotballsjef i NFF
  • Kritikere stiller spørsmål ved hennes fotballfaglige bakgrunn
  • Generalsekretær Karl-Petter Løken avviser kritikk og mener Nordby er svært godt kvalifisert
  • Nordby har tidligere vært sportslig leder i Vestre Aker SK og fotballekspert, i tillegg til toppspiller over mange år.
  • Hun har siden hun la opp jobbet i diverse lederstillinger i norsk næringsliv

– Det er et overraskende valg, ut fra den fotballrelevante erfaringen i etterkant av spillerkarrieren. Ja, hun har vært sportslig leder i Vestre Aker SK og fotballekspert, men det er grunn til å problematisere om hun har den bakgrunnen Norges Fotballforbund var ute etter i utlysningsteksten. Først og fremst om hun har oppdatert fotballfaglig kompetanse på høyeste nivå.

Det sier Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli til VG.

Birger Løfaldli <-Birger Løfaldli

Adressa-kommentator

Denne uken presenterte Norges Fotballforbund Siri Nordby som ny toppfotballsjef. Nordby går inn i ledergruppen til generalsekretær Karl-Petter Løken.

Dette var NFF på jakt etter

«Vi søker en leder som har erfaring og gode resultater fra relevant virksomhet innen fotballen. Det er helt sentralt at du har innsikt i hva som kreves internasjonalt og evner å se muligheter til å skape konkurransefordeler ut ifra norske forhold og ressurser. Du vil ha fullt ansvar for toppfotballen på både kvinne- og herresiden, og erfaring fra og kunnskap om begge sider vil derfor være viktig.»

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • Lede arbeidet med å utvikle NFFs sportslige filosofi og høyprestasjonskultur, herunder lede arbeidet med å sluttføre NFFs nye sportsplan
  • Overordnet utviklingsansvar for toppfotballen
  • Ansvarlig for avdelingens funksjoner og personale
  • Lede arbeidet med å sette prioriteringer og ambisjoner for avdelingen
  • Være rådgiver for generalsekretæren, øvrig administrasjon og Forbundsstyret på området toppfotball
  • Sammen med direktør for avdeling utvikling og aktivitet, utvikle helhetsperspektivet for norsk fotball og bygge strukturer som styrker relasjonen og samarbeidet mellom bredde og topp
  • Sørge for at avdelingen arbeider innsiktsbasert og med ledende internasjonale standarder og referanser, tilrettelagt for norske forhold og ressurser
  • Opprettholde og utvikle tette relasjoner og samarbeid i aksen landslag – toppklubb

Den tidligere Toppserien- og landslagsspilleren blir sjef for toppfotballavdelingen og landslagene i NFF. Hun kommer fra en lederstilling i Microsoft.

Overfor VG avfeier Løken at Nordby mangler fotballkompetanse.

– Siri har mer enn nok fotballkompetanse til at hun sammen med andre flinke fagpersoner skal kunne lede NFFs arbeid med toppfotballen på en svært god måte.

Nordby står med 43 landskamper for Norge og 350 kamper for Røa som i mange år dominerte norsk kvinnefotball. De siste årene har hun hatt en ledende stilling i Microsoft.

– Fotballfaglig bakgrunn har jeg. Jeg har prestert på høyt nivå, satt som nestleder for et elitelag (Røa) frem til mars 2023, i tillegg til at jeg har sittet i Toppfotballkomiteen for kvinner og ser generelt mye fotball og følger med på utviklingen internasjonalt. Uten at det automatisk gjør meg til en god fotballeder. Men dette er en stilling som krever bred kompetanse og er på ingen måte et enmannsshow. Det krever et helt lag for å skape suksess, sier Nordby til VG.

Hun peker på at hun har elleve år bak seg som leder i næringslivet, hvor hun blant annet har jobbet med digital transformasjon av retailbransjen og utnyttelse av data for analyse og innsikt. Sistnevnte er noe Nordby ønsker å ta med seg inn i sin nye jobb.

– Jeg er ganske trygg på at jeg er mer enn fotballfaglig kompetent nok til å være leder i fotballforbundet, sier Nordby.

Hun har ingen trenerutdanning utover barnetrenerkurset.

Karl-Petter Løken <-Karl-Petter Løken

Arbeidsoppgavene til toppfotballsjefen

Beskrevet av Karl-Petter Løken:

  • Å fungere som en god leder for avdelingen for toppfotball og landslag, i et landskap med mange flinke fagpersoner.
  • Å rekruttere flinke mennesker/trenere som skal lede landslag og bidra til utviklingen av norsk toppfotball.
  • Å bidra til en levende og god fotballfaglig diskusjon i NFF og Norge.
  • Å bidra til at norske landslag kvalifiserer seg til mesterskap.
  • Sørge for at NFF arbeider innsiktsbasert og i tråd med internasjonale standarder og referanser, tilrettelagt for norske forhold og ressurser.
  • Opprettholde og utvikle tette relasjoner og samarbeid i aksen landslag - toppklubb.
  • Lede utviklingen av NFFs sportslige filosofi i samråd med fagfolk i sportsavdelingene i NFF.

– Siri Nordby er på ingen måte kvalifisert for jobben. Det er svært betenkelig for norsk toppfotball. Det hele fremstår som en politisk ansettelse, sier Terje Liverød.

68-åringen har i mange tiår jobbet som agent og rådgiver i internasjonal fotball, og har flere ganger vært kritisk til NFFs virke.

Terje Liverød <-Terje Liverød

Han peker på hvordan Nordby har vært borte fra fotballen i en årrekke, og at hun ikke har erfaring fra internasjonal toppfotball. Nordby har de siste årene hatt lederjobber i norsk næringsliv.

– Det samme gjelder langt på vei Karl-Petter Løken: Han spilte for Rosenborg for noen tiår siden, før han gikk ut av fotballen og til næringslivet. Da vet du ikke hvordan internasjonal toppfotball fungerer. Lise Klaveness har omtrent samme bakgrunn som Nordby, men som president behøver du ikke nødvendigvis erfaring fra internasjonal toppfotball, sier Liverød.

– Men da må du iallfall ansette noen andre med den kompetansen og erfaringen du selv mangler. Dette er en toppfotballstilling, sier han.

Nordby var på OL-laget til Norge i 2008. Foto: Lise Åserud / NTB

Løfaldli mener det er ett stort spørsmål rundt ansettelsen.

– Hun har spilt fotball på høyeste nivå og hun har definitivt ledererfaring. Spørsmålet er om hun har relevant fotballfaglig erfaring som er fersk nok. Dette er en stilling der du skal være oppdatert og drivende i utviklingsarbeidet på internasjonale referanser og trender. Fotballen har utviklet seg voldsomt siden Nordby avsluttet spillerkarrieren, sier kommentatoren.

Slik gjør de det i Sverige

I Sverige er det Kim Källstrøm som er det de kaller fotballsjef. Etter en lang spillerkarriere med 131 landskamper gikk svensken en managementbuildig hos UEFA før han praktiserte hos det svenske forbundet.

Slik gjør de det i Danmark

I Danmark er Peter Møller fotballdirektør. Han la opp spillerkarrieren i 2005 etter å ha spilt i Danmark, Nederland og Spania. Etter karrieren ble han programleder og ekspert i tv før han i 2018 fikk jobben. Han hadde ingen ledererfaring fra fotballen før han ble ansatt.

Av fotballrelevante erfaringer har hun blant annet vært sportslig leder i Vestre Aker SK og fotballekspert i NRK og TV 2. Hun var også en del av toppfotballkomiteen for kvinnefotball i NFF i perioden 2013 til 2016.

– Siri har erfaring både som leder og spiller på høyeste nasjonale nivå. Hun har lederegenskaper som norsk fotball kommer til å få stor glede av, og hun har også fulgt fotballen fra sidelinjen gjennom ulike jobber og engasjement, sier Karl-Petter Løken.

Ståle Solbakken, landslagssjef for herrene, hadde ikke hilst på Nordby da VG snakket med han onsdag.

– Jeg vet ikke så mye om Siri, jeg husker bare at hun spilte fotball. Jeg har ikke kjennskap til henne og ansettelsen var i går, så det er ikke så rart jeg ikke har hilst på henne ennå, sier Solbakken.

Read Entire Article