Tenåringsterror: Utførte halvparten av alle angrep

3 hours ago 5


Den 1. oktober ble det skutt mot den israelske ambassaden i Stockholm. Noen timer senere eksploderte flere håndgranater ved den israelske ambassaden i København.

To svenske tenåringer er siktet for angrepet i Danmark. En av dem knyttes også til skytingen i Sverige, ifølge SVT.

I tillegg til at angrepene var rettet mot israelske mål, kan udådene knyttes til to trender i dagens trusselbilde:

  • flere mindreårige er involvert
  • terror blir utført mot betaling

Politi og kriminalteknikerne er til stede ved Rymarksvej
København

SKADER: Bildet viser merker på den israelske ambassaden i København.

Foto: Steven Knap / Ritzau Scanpix(NTB

Terror på bestilling

Tirsdag hevet PST trusselnivået i Norge. Noe av bakgrunnen er at aktører med økonomisk motivasjon lar seg rekruttere til å utføre angrep mot jødiske og israelske mål, ifølge PST.

Svenske SVT mener å vite at angrepene i Sverige og Danmark ble utført på oppdrag fra nettopp en slik aktør: Foxtrot-nettverket.

Den kurdiske reven Rawa Majid.

KNYTTES TIL IRAN: I mai i år hevdet den Israelske etterretningstjenesten Mossad at Majid hadde begynt å jobbe på oppdrag for Iran. Den svenske gjenglederen skal ha krysset grensen inn til Iran 6. oktober i fjor.

Foto: Svensk politi / NTB

PST sier også at det er tegn på at begge angrepene ble utført av noen knyttet til Iran. En av de siktede i Danmark skal også ha hatt «aktiviteter knyttet til Norge».

– Det som er viktig å merke seg er at det kan være knytninger mellom terror, statlige aktører og kriminelle nettverk, sier justisminister Emilie Enger Mehl til NRK.

Emilie Enger Mehl

ALVORLIG: – Det er ikke bra at kyniske kriminelle og kanskje også statlige aktører rekrutterer barn og unge helt ned i tenårene til å drive med alvorlig kriminalitet og vold, sier justisminister Emilie Enger Mehl til NRK.

Foto: William Jobling / NRK

Allerede i mai i år hevdet den israelske etterretningstjenesten Mossad at Foxtrot-lederen Rawa Majid hadde begynt å jobbe på oppdrag for landet.

Ifølge SVT blir også hovedrivalen til Foxtrot presset av Iran til å bestille angrep mot israelske mål.

– Får kriminelle til å løpe sine ærend

Petter Nesser er sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og BI-professor. Han sier at Iran historisk har brukt Hizbollah som redskap. Nå virker de også å ha vendt seg mot kriminelle.

– Det er veldig mye som er uklart rundt dette, sa Nesser i Debatten i NRK tidligere i oktober.

– Men det ser ut som Iran finansierer kriminelle nettverk for å løpe sine ærend.

Petter Nesser

EKSPERT: Terrorforsker Petter Nesser sier at Iran virker å ha fått kontroll eller kontakt med kriminelle nettverk, som de bruker for å gjennomføre operasjoner i Europa.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

To tenåringsgutter er siktet etter eksplosjonene i København.

Foreløpig har det ikke kommet informasjon om de siktede var motivert av for eksempel penger, ideologi eller en kombinasjon av dette.

Tenåringsterror

Uansett er det klart at flere tenåringer er involvert i terror enn tidligere.

– Vi ser et økt innslag av mindreårige i avvergede og gjennomførte angrep. Våren 2024 var flertallet av dem som gjennomførte angrep i vesten mindreårige, skriver leder for strategisk analyse i PST Gry Bull-Hansen i en e-post til NRK.

Gry Bull-Hansen utenfor PSTs kontorer i Nydalen i Oslo

ØKNING: Leder for strategisk analyse i PST Gry Bull-Hansen ser at flere mindreårige er involvert i terror.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

Bull-Hansen i kontraterroravdelingen sier at PST har registrert økt angrepsaktivitet fra ekstreme islamister i vesten de siste 12 månedene.

Både IS og Al Qaida har oppfordret til terror som hevn for Israels krig mot Hamas på Gazastripen.

– Særlig israelsk krigføring mot Gaza har engasjert mange i alle aldre. Det fremstår særlig å ha radikalisert unge mennesker til å engasjere seg i terrorhandlinger, skriver Bull-Hansen.

Etterforsker motivasjon

Nå undersøker det danske sikkerhetspolitiet (PET) om angrepet på ambassaden kan ha blitt utført av betalte kriminelle.

– Svenske myndigheter har vurdert at minimum én spesifikk handling rettet mot den israelske ambassaden i Stockholm har bånd til Iran, skriver PET til danske TV 2.

– Det er selvfølgelig en utvikling PET følger med på, for hvis vi har en statlig aktør som får unge kriminelle til å utføre handlinger rettet mot jødiske mål i våre naboland så kan vi jo være bekymret for at det også vil skje i Danmark.

Publisert 13.10.2024, kl. 08.54

Read Entire Article