Sterkt kritiske etter langrennsvalg: – Føler det er en frykt for Ulvang

4 months ago 28


Kortversjonen

  • Torbjørn Skogstad ble fredag valgt som øverste leder av langrenn for syvende gang.
  • Eksperter og kommentatorer kritiserer valget og mener Ski-Norge gjør en feil.
  • De anser Vegard Ulvang som en bedre egnet kandidat.

– Jeg tror Ski-Norge gjør en feil, sier Adressa-kommentator Birger Løfaldli inne på hotellet i Bodø der årets ski-ting starter lørdag.

I den anledning velger også langrenns-Norge sin øverste leder. Det ble ikke uventet Torbjørn Skogstad. Fredag ettermiddag ble det klart at han går på sin syvende periode frem til 2026. Da vil han ha sittet i 14 år.

– Det blir min siste periode og jeg er topp motivert for å gå løs på den, sier Skogstad til VG.

Men innstillingen og valget av Skogstad er kontroversiell og imponerer ikke kommentatorer som følger ski-idretten svært tett.

Slik forklarer de valget av Torbjørn Skogstad:

Det er valgkomiteen i langrenn som innstiller leder av langrennskomiteen. De har tidligere pekt på kontinuitet og erfaring som viktig for at Leder komiteen Erland Ensrud, forklarer til VG:

– Da vi gikk inn i valgkomitearbeidet var det med et aspekt om fornyelse. Gjennom sist vinter rekrutterte vi ny daglig leder (Cathrine Instebø). Vi ser hun er en «endringsagent», som også kan påvirke det politiske miljøet i langrenn på en bra måte. Men når Cathrine er ny og ikke fra skimiljøet, så har vi lagt til grunn av vi trenger kontinuitet. Torbjørn er i så måte en fin stemme for kontinuitet i langrenn og en som tar vare på hele Ski-Norge, en som tenker på det totale miljøet i den rollen han har ved også å sitte i ski-styret.

GJENVALGT: Torbjørn Skogstad, her avbildet tidligere denne vinteren. Foto: Terje Pedersen / NTB

For Vegard Ulvang har vært spilt inn som kandidat. Overfor NRK har Ulvang sagt at han ville vært disponibel.

Han har vært en av de mektigste langrennspolitikerne de siste snaue 20 årene.

– Jeg klarer ikke å se de gode argumentene som har blitt brukt av valgkomiteen. Jeg har problemer med å se at det holder. Jeg føler det er en frykt for Ulvang, som en mann som tør å mene noe, stå for noe og røske opp. Når Ulvang er villig til å ta vervet. Jeg er redd det er det som ligger bak, sier Løfaldli.

Han fortsetter:

– Hvis det er det, så er det veldig uheldig. Når Ulvang er villig til å ta jobben, han er kanskje best skikket i verden, så skal det god argumentasjon til for å si nei.

Erland Ensrud i valgkomiteen svarer på Løfaldlis kritikk:

– Det tror jeg er en feil oppfatning. Uten å gå inn på navn og andre kandidater, så tror jeg langrenn trenger modige stemmer, folk som tenker annerledes og er direkte og ærlige. Jeg kjenner meg ikke igjen i det han sier, men vi tar til etterretning at andre har synspunkter på dette.

Leder av valgkomiteen i langrenn, Erland Ensrud, her på et hotell i Bodø fredag. Der forklarte han innstillingen av Torbjørn Skogstad som ny leder av valgkomiteen. Foto: Mikal Aaserud, VG

I tillegg har de siste to årene hans vært preget av offentlige, til tider svært kritiske diskusjoner om honoraret hans.

  • For to år siden kunne VG nemlig fortelle at han fikk et kraftig hopp i sitt honorar med 60 prosent og dermed opp til nesten 900.000 kroner.
  • Kritikken fra deler av Langrenns-Norge har vært knallhard, blant annet de aktive utøverne som har vært del av et landslag som selv har vært gjennom betydelige kostnadskutt.
  • Regjerende femmilsmester Pål Golberg kalte for eksempel honoraret «umusikalsk».

Ernst A. Lersveen jobbet i en årrekke som langrennsreporter i TV 2. I dag er han kommentator for Nettavisen.

Han mener prinsipielt at frivillige verv – som leder av norsk langrenn – bør være innen en begrenset tid, rett og slett for at en organisasjon har godt av fornyelse med jevne mellomrom.

– Så har jeg også vært motstander av honoraret han er gitt. Jeg synes ikke det hører hjemme noe sted i en organisasjon som Norges Skiforbund. Jeg synes det er uhyrlig, sier Lersveen.

Torbjørn Skogstad sier til VG at han ikke har noen kommentarer til Lersveens kritikk.

Det hører med til historien at dette honoraret nå blir endret tilbake til sin tidligere størrelse, nemlig på drøyt 550.000 kroner i året.

Honorar-saken:

Slik var begrunnelsen for å øke honoraret:

Forslaget om å øke honoraret kom fra nestleder i langrennskomiteen, Yngve Thorsen, tilbake i 2022. Han begrunnet det forslaget som ble godkjent av skistyret slik:

– Et verv som langrennskomité-leder er et arbeidskrevende og tungt verv. Det kan også tidvis være svært vanskelig å kombinere med en sivil jobb. Vi ønsker å se på frikjøp slik at den står godt i forhold til tidsbruk og at det blir å anse som en fulltidsjobb.

Dette sier Skogstad selv om det tidligere honoraret sitt:

– Det er andre som har bestemt hvordan det vervet skal godtgjøres. Jeg har forholdt meg til det som blir bestemt. Jeg var godt kjent med at de ville sette godtgjørelsen tilbake til 5G (som er over 550.000 kroner) da jeg takket ja til en ny periode.

– Jeg begynner jo å lure. Lederne har bastant avvist at de skal gå ned på honoraret fordi det er så stort arbeidspress. Men nå som det har blitt diskusjoner rundt kandidaturet hans har han blitt sminket opp til halv pris. Skal han jobbe halv tid da, eller, spør Lersveen.

– Nå vil han gå av etter den neste perioden. Det er aldri bra å ha folk som egentlig venter på å slutte.

Lersveen er klar på at Ulvang med sin erfaring fra langrennspolitikken er mer enn kapabel til å lede den norske komiteen i nasjonalsporten.

– Jeg kjenner ham som en rettskaffen mann som brenner for norsk skisport. I tillegg tror jeg ikke Ulvang vil ta et øre i honorar. Da kan langrenn spare en million kroner. Det går an å bruke det på noe annet, som aktivitet.

STERKE MENINGER: Ernst A. Lersveen, her avbildet under ski-VM i Planica i 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB

Konfrontert med Lersveens argumenter, svarer Ensrud i valgkomiteen at han er enig i at «det er et interessant og viktig spørsmål» hvor lenge en tillitsvalgt skal sitte i et verv.

– Det har også vi i valgkomiteen tatt til etterretning. Det er noe vi nå spiller inn til skistyret som noe de må ta tak i. Det ville vært mye lettere om det var en tydelighet rundt dette på tvers av grener. Men vi kan ikke legge det til grunn i en skjønnsmessig vurdering. Det må være kompetanse, erfaring og hva en kan bringe videre som er av betydning.

– Lersveen mener også at dere kunne spart en million kroner?

– Jeg tar ikke stilling til hva Lersveen foreslår, sier Ensrud.

Read Entire Article