Politiet henla først saken etter at Toralf Løite tok livet sitt. Nå har de fått beskjed om å etterforske videre.
tirsdag 15. oktober kl. 21:49Kortversjonen
- Politiet henla først undersøkelsessaken etter Toralf Løites selvmord i Froland fengsel. Nå må de etterforske videre.
- Selvmordet skjedde på en celle med en såkalt selvmordssensor. Flere ansatte trodde at den ville slå alarm hvis Toralf døde. Det gjorde den ikke.
- Statsadvokaten ber blant annet politiet etterforske hva de ansatte visste om hvordan sensoren fungerer.
- Toralfs mor ønsker svar for å forhindre fremtidige selvmord i fengsler.
Søndag skrev VG om Toralf Løite (42), som tok sitt eget liv i Froland fengsel i fjor høst.
Dødsfallet skjedde på en celle som hadde fått installert en sensor som skal forebygge selvmord og overdoser.
Sensorens alarm gikk aldri av. Ti timer etter at han ble låst inn, ble Toralf funnet død.
I politiavhør forklarte vaktlederen i fengselet senere at han var 100 prosent sikker på at alarmen ville gå hvis det lå en innsatt livløs inne på cella.
Slik fungerer selvmordssensoren
En selvmordssensor er en pust- og bevegelsessensor som måler om et menneske beveger seg og/eller puster. Når sensoren brukes i fengsel, måler den aktiviteten på en celle. Dersom en innsatt puster færre enn åtte ganger i minuttet, skal sensoren varsle. Formålet er at de ansatte skal bli varslet og kunne gripe inn ved selvmordsforsøk og overdoser.
Etter dødsfallet opprettet politiet en såkalt undersøkelsessak. Poenget var å finne ut om det kunne ha skjedd noe straffbart.
Saken ble så henlagt, men bistandsadvokaten til Toralfs mor klaget på henleggelsen.
Kriminalomsorgen og helsetjenesten skal forhindre at innsatte i norske fengsler skader seg eller tar sitt eget liv. Bistandsadvokaten argumenterte for at det burde undersøkes om noen hadde begått tjenestefeil natten Toralf døde.
Nå har statsadvokaten bestemt at politiet skal gjennomføre nye avhør i saken.
Det bekrefter politiinspektør Unni Guldberg i Agder politidistrikt til VG. Politiet kommenterer ikke saken ytterligere
Blant tingene politiet får beskjed om å undersøke, er hva de ansatte visste om selvmordssensorene, opplyser bistandsadvokat Simen Skjønsberg til VG.
Han forteller at både han og Toralfs mor ser alvorlig på det som kom frem i VG på søndag.
– Om kriminalomsorgen har solgt inn overfor sine ansatte at dette systemet kan avdekke selvdrap i fengselet, men ikke klart å kommunisere begrensningene til systemet... Da er det åpenbart at det kan gi de ansatte en falsk trygghet, sier Skjønsberg.
– Hva synes Toralfs mor om at det tas opp igjen?
– Hun er veldig glad for det. Hun er ikke så opptatt av at noen skal straffes, men hun vil finne ut hva som har skjedd. Hvis en grundigere etterforskning kan hindre at det samme skjer med andre, så vil hun bidra til det.
Fengselsleder Rolf Velle i Froland fengsel, der Toralf tok livet sitt, ønsker ikke å kommentere denne saken.
Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), som har det overordnede ansvaret for selvmordssensorene i norske fengsler, understreker til VG at sensorene er et supplement til fysisk oppfølging. Sensorene skal altså ikke erstatte dette, skriver kommunikasjonsdirektør Paal Espen Hambre i en e-post til VG.
Tidligere har assisterende KDI-direktør Jan-Erik Sandlie skrevet i en e-post til VG:
«Om ansatte (...) ikke opplever å ha fått tilstrekkelig informasjon om systemets kapabiliteter og begrensninger, så har vi ikke gjort jobben med å informere internt godt nok. Dette må vi derfor bli bedre på».
Det er det norske selskapet Elotec som har produsert sensoren. VG har vært i kontakt med dem. Elotec ønsker ikke å kommentere denne saken, siden etterforskningen gjelder offentlig ansatte og ikke har noe med dem å gjøre.