Statsoppgjøret: Akademikerne og Unio går ut i streik

4 months ago 33


Fagforeningene har krevd økt kjøpekraft, og vært uenige om man skal ha én eller to hovedtariffavtaler.

Partene i statsoppgjøret startet meglingen hos Riksmekleren i begynnelsen av mai. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres ...

Akademikerne Stat og Unio Stat varsler nå at de går ut i streik etter at meklingen ikke har ført frem, melder NTB.

Ved midnatt natt til fredag gikk meglingsfristen i lønnsoppgjøret i staten ut.

– Akkurat nå kan jeg bare i si at mekling ikke førte fram og at Unio stat har gått til streik. Rundt 20 blir tatt ut i dag, og 1600 fra mandag, sier kommunikasjonssjef i Unio, Jan-Christian Kolstø til E24.

Oppgjøret i Oslo kommune fortsetter også på overtid fredag, opplyser mekler Geir Engebretsen til NRK rett etter midnatt.

Det er fagforeningene Akademikerne Stat, Unio Stat, LO Stat og YS Stat som forhandler med staten i dette oppgjøret. Lønnsoppgjøret i staten omfatter rundt 165.000 ansatte.

Det er foreløpig ukjent hvordan status er for LO Stat og YS Stat.

Det ble brudd i forhandlingene mellom partene i slutten av april.

Økt kjøpekraftØkt kjøpekraftØkt kjøpekraft, også kalt reallønnsvekst, betyr at lønnsøkningene er høyere enn prisveksten. Hvis det skjer får man mer å rutte med. har vært det klare kravet fra arbeidstagersiden i årets lønnsforhandlinger. I tillegg har det vært uenighet om det skal være en felles eller to ulike hovedtariffavtaler i staten. Akademikerne og Unio har ønsket å fortsette med to avtaler.

Det viktige frontfagsoppgjøretfrontfagsoppgjøretI Norge skjer lønnsoppgjøret i konkurranseutsatt industri først, og dette legger grunnlaget for de videre oppgjørene. Tanken er at eksportindustrien over tid ikke skal tape konkurranseevne mot utlandet. landet på en ramme på 5,2 prosent i år. Mange oppgjør har i ettertid kommet inn i tråd med denne rammen.

Riksmekler Mats Ruland. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Politi, universiteter og departementer

Totalt har fagforeningene varslet at 2.678 ansatte i første omgang vil bli tatt ut i streik fredag om man ikke blir enige.

Akademikerne har varslet at 1.240 av deres medlemmer kan bli rammet ved streik fredag.

Det inkluderte ansatte i flere departementer, samt Kripos, Oslo politidistrikt, Mattilsynet, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Arbeidstilsynet og Statens jernbanetilsyn.

Fra mandag vil de trappe opp en eventuell streik ytterligere med 1.930 statsansatte.

LO Stat har varslet at de vil ta ut 1.097 medlemmer. Det inkluderer ansatte i de fleste departementer, og til sammen 555 ansatte på Universitetet i Oslo og OsloMet. Ifølge NTL, det største LO-forbundet i staten, ville både undervisning, eksamen og sensur bli påvirket av en streik.

YS har varslet streikeuttak av 320 medlemmer. Det gjelder ansatte i flere departementer og direktorater.

Unio har varslet i første omgang et mindre, forberedende streikeuttak på 21 medlemmer fra fredag, men har siden varslet en betydelig opptrapping på 1.594 medlemmer fra mandag 27. mai.

Disse er hovedsakelig medlemmer fra politiet og universitets- og høyskolesektoren.

Ansatte i staten går sjelden ut i streik i forbindelse med lønnsoppgjøret. Kun i 1984 og 2012 har det tidligere oppstått en slik konflikt, skriver FriFagbevegelse.

To avtaler

Hvor mange hovedtariffavtaler det skal være i staten har vært et viktig stridstema.

Akademikerne har hatt en egen avtale siden 2016. I 2022 sluttet også Unio seg til denne, og brøt ut av samarbeidet med LO og YS. Dermed har det vært to jevnstore hovedtariffavtaler i staten.

Både staten, LO og YS vil derimot at man skal ha én felles avtale. Akademikerne varslet tidlig at de var villige til å streike for å beholde sin avtalemodell, og både Unio og Akademikerne trakk frem uenigheten rundt én eller to avtaler da det ble brudd tidligere i vår.

Avtalen til Unio og Akademikerne innebærer blant annet at alle lønnstillegg skal fordeles lokalt ved den enkelte virksomheten.

Read Entire Article