Enkeltmeglere og meglerselskapene som eier annonseplattformen Hjem, må opplyse skriftlig om eierskapet til boligselger, ifølge Finanstilsynet. Det har flere av dem ikke gjort før nå.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
I april lanserte sentrale aktører i meglerbransjen en helt ny markedsplass for boliger, Hjem, som tar sikte på å utfordre posisjonen den Schibsted Marketplaces-eide giganten Finn har i markedet.
Det har også blitt åpnet for at enkeltmeglere kan tegne seg opp i Bomega, selskapet som eier Hjem.
Arne Solberg, seksjonsleder for Eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet, sier det «kan skape tvil om uavhengigheten» hvis megler anbefaler kundene å annonsere i det annonsemediet de har eierinteresser i.
– Hvis eiendomsmeglingsforetaket eller eiendomsmegleren har eierinteresser i et annonsemedium som kunden skal benytte, må kunden – før avtale om annonsering inngås – gis skriftlig opplysning om eierskapet, skriver han i en e-post via kommunikasjonsavdelingen.
Arne Solberg
Seksjonsleder i seksjonen Eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet
Han sier megler må gi oppdragsgiveren råd som megleren mener vil gi den mest hensiktsmessige markedsføringen for den konkrete eiendommen.
Les på E24+
Fra null til millioner: Slik lyktes Trond (56) på børsen
– Meglere tar valget
Grethe Meier, som er styreleder i Bomega og administrerende direktør i Privatmegleren, sier meglerne står fritt til å velge hvilke annonseplattform de velger, om det er Finn, Hjem eller andre. Hun sier også at ingen kontorer er pålagt å for eksempel bare tilby Hjem.
– Det kan være enkeltmeglere, holdingselskaper de har, eller kontorer. Her snakker vi om helt minimale poster. Så lenge man har en liten eierandel så er dette ikke egnet til å svekke tilliten til meglers uavhengighet, sier hun om å ha eierskap i Hjem.
E24 tok først kontakt med henne i begynnelsen av oktober om denne saken og spurte om hvordan eierskapet opplyses om i en salgssituasjon.
– Selv om vi er franchisegiver og eier, har vi ingen opplysningsplikt overfor det. Det er meglerne selv som tar valget på hva de ønsker å tilby, sa hun.
– Finanstilsynet sier at meglerforetak eller enkeltmeglere med eierinteresser i et annonsemedium boligselger skal benytte, må opplyse om det skriftlig?
– Det er i hvert fall nytt for oss. Hvis det er tilfellet, må vi i så fall endre praksis på det. Det skal vi i så fall gjerne gjøre, men sånn har ikke vi klart å tolke det. Det er ikke noe i veien for at vi gjør det, sa Meier.
Meier sier de i utgangspunktet er enige med Finanstilsynet, siden egeninteresser i en handel normalt faller under opplysningsplikten.
– Vi mener dette ikke er tilfelle her på grunn av små eierposter. Dersom Finanstilsynet mener at også små poster skal oppgis, vil vi selvfølgelig endre praksis og ta dette inn i oppdragsavtalen, sa meglersjefen.
Privatmegleren er denne uken inne i en prosess der de endrer oppdragsavtalene.
Meier sier at eierinteressene er minimale, og at meglere står fritt til å ha eierinteresser også i andre medier.
– Jeg vil tippe at en god del meglerne allerede har eierandeler i for eksempel Schibsted i dag, sier hun.
Les på E24+
Her stiger boligprisene mest og minst
– Arbeidet inn i oppgaven
Når E24 snakker med meglersjefene i Nordvik og Krogsveen, som også er inne på eiersiden i Bomega, har de tatt grep.
Stian Kløfta, administrerende direktør i Krogsveen, sier de har gjort endringer og lagt eierskapet i Bomega inn som en opplysning.
– Det har vi arbeidet inn i oppdragsavtalen vår, sier han.
– Hvor lenge har dere hatt det inne?
– Det tok vi inn nylig. Vi snakket med det juridiske om at vi skal ha det inn, så det er formalisert nå. Det er ikke noe vi har lagt skjul på, sier han.
Stian Kløfta
Administrerende direktør i Krogsveen
– Hva er nylig?
– Den siste uken, kanskje, sier han.
Han sier at også de ansatte i Krogsveen har blitt tilbudt å tegne seg opp i en rettet emisjon, og at noen gjorde det.
– Ser du noen utfordringer ved det?
– Nei, det gjør jeg egentlig ikke. Vi hadde også et eierskap i Finn for en tid tilbake siden, så jeg ser ikke noe problem i det, sier Kløfta.
Det samme trekker Grethe Meier i Privatmegleren frem.
– De siste solgte seg ut for bare noen få år siden. Det har vært samme konstellasjon, bare at meglerkjedene eide sammen med Schibsted. Dette er ikke noe nytt fenomen, sier Privatmegleren-sjefen.
Finn Eiendom hadde i oppstarten enkelte eiendomsmeglerforetak på eiersiden med mindre andeler, opplyser Finn til E24.
Les på E24+
De forvalter milliarder: – Tror jeg alltid jeg kommer til å sove litt dårlig
Nordvik-sjef Martin Anmarkrud Kiligitto sier han har franchisetagere som har aksjer i Bomega. Han sier de nå opplyser skriftlig om eierskapet.
– Dette med informasjon om eierskapet i oppdragsavtalene implementerte vi tidlig i oktober, sier Kiligitto.
Meglertoppen sier de helt siden lanseringen av Hjem har vært åpne om hvem som står bak initiativet.
Sjefen i meglerkjeden Eie, Hedda Ulvness, har ikke ønsket å svare på spørsmål om Hjem etter at E24 gjentatte ganger har forsøkt å komme i kontakt.
Forbyr ikke enkeltmeglere eierskap
Det er ikke eksplisitt regulert i eiendomsmeglingsloven om eiendomsmeglerselskaper eller enkeltmeglere kan eie annonsemedier, ifølge Arne Solberg i Finanstilsynet.
– Å forby eierskap vil i praksis kunne innebære at meglerne, som har særlig kompetanse på dette området, ikke får ta del i produktutviklingen her. I de fleste tilfeller vil eiendomsmeglingsloven ikke være til hinder for slikt eierskap, sier han.
Paul Henning Fjeldheim er dosent i eiendomsmeglingsfag og jobber ved Institutt for rettsvitenskap og styring på Handelshøyskolen BI og leder Etisk nemnd i Norges Eiendomsmeglerforbund.
– Det er en god grunn til å tenke seg om både to og tre ganger når man som megler går inn som aksjonær i andre selskaper enn meglerforetaket man jobber for, sier han.
Finn.no eies av Schibsted Marketplaces. Schibsted Media, som eier E24, ble skilt ut av Schibsted Marketplaces i starten av juni 2024. Enkelte journalister i E24 kan ha aksjer i børsnoterte Schibsted Marketplaces etter tidligere å ha vært en del av Schibsted-konsernets aksjespareprogram for ansatte.