Spis is og smelt sammen

4 months ago 36


Vi har nok å krangle over i dette landet. Irritere oss over, være urolige for. Det gjelder også i forkant av 17. mai.

Men når selve dagen er her, er det rart hvordan folk har en evne til å legge passiv-aggressiviteten i fryseren.

Det finnes heller ingen dag der det er lettere å se fine ting rundt seg.

Som på den overfylte «bunadsbussen» for folk som skal inn til byen. Vanligvis ville de fleste akket seg over mengdene som presses inn i en buss. Men det er noe annet som skjer.

Det er trangt og svett. Man står skvist i et for varmt plagg mellom en pavlova og noen litt for unge jenter som drikker rosévin fra tuten før lunsj. Men så er det som om alle ser det samme:

Fellesskapet som oppstår når alle har tatt på seg finstasen for å feire det samme.

17. mai blir ikke til av seg selv.

Fra skoletoget i Tromsø i 2023. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Kanonene vi bråvåkner av etter forfesten den 16., de er det noen som fyrer av. Før de fleste av oss har fått i oss morgenkaffen og fått varme i strykejernet, har andre pyntet landet med titusenvis av flagg.

Til 17. mai-frokosten i barnehagen har noen dagen i forveien plukket blomster til bordene og vært på Kiwi og kjøpt servietter.

Det er ikke alle ungene som går i tog som har pyntet seg av fri vilje. Ser du en guttunge med treningsbukse og skeivt kneppet skjorte i toget, vet du at der hjemme har noen foreldre hatt en tung jobb for å få ungen inn i den skjorten.

Og sangene de synger, har noen lærere terpet på.

Alle som har prøvd, vet hva det kreves å organisere aktivitetene i alle landets skolegårder. Det er en stor logistisk operasjon, som sjokkerer nye generasjoner foreldre år etter år.

Hvor mange dugnadstimer er det til sammen? Noen burde regne på det.

Hvor kommer sekkene til sekkeløpet fra? Hvem fikser styltene? De dukker opp hvert år.

Noen har også samlet boksene man kaster tennisballer på. Eller, om ungene er heldige, får skyte med luftgevær på.

Fra barnetoget i Trondheim i 2022. Foto: Gorm Kallestad / NTB

17. mai markerer også slutten på den årlige klagesangen på russen. Plutselig er de og en del av fellesskapet. Glem is, luftballonger og pølser. Ingenting sprer ekte glede en sliten russ som kaster ut sine siste russekort.

Og så er det korpsfolket da. Dagen hadde ikke vært det samme uten.

Det vet jeg etter feiringen på et lite sted der korpset manglet, men ikke kreativiteten. En isbil kjørte foran og spilte av isbilklassikeren «Norsk dans nr. 2» av Grieg. Det funket det og, men ikke helt som hornmusikk.

Foreldre og dirigenter har vært gjennom timevis med sure lyder fra kornetter og trommer i utakt før vi får høre dem i gatene.

Og noen har skapt mer stemning enn andre. Svein Johansen (92) på Fagernes har spilt hver eneste 17. mai siden frigjøringen i 1945.

Det er et sterkt symbol på hvorfor dagen er så viktig. Det er ingen selvfølge at vi bor i et fritt, selvstendig land. Det er ikke bare Ukraina som får kjenne Russlands aggresjon. Også i andre land med grense til Russland, som Georgia, er selvbestemmelse og frihet truet.

Alvoret synker også inn her, at friheten er noe vi må være forberedt på å forsvare. Foreldre som sender barna i førstegangstjenesten nå gjør det med en større klump i magen.

Fra 17. mai i Asker i 2022. Foto: Lise Åserud / NTB

Det kommer til å ta litt vel av noen steder i dag. Men heller en maksimalistisk feiring vi må dempe volumet litt på, enn en nasjonaldag ingen bryr seg om.

Landet rundt skjer i dag skjer også det helt magiske. Ungdommer står frivillig opp om mårran på en fridag for å lage sin aller første eggerøre til 17. mai-frokost med gjengen.

Noen av dem kommer hjem i kveld med spy på stakken, til mødre som må google «fjerne oppkast bunad». Før de tar alvorspraten om dagen som gikk litt skeis.

Når vi andre vrenger av oss finstasen og legger hovne føtter høyt på sofaen, gjenstår fortsatt arbeid.

Noen senker de flaggene, og noen rydder gatene der vi feiret.

Så takk, hva enn din jobb var, vi trenger denne dagen.

Vi vil gjerne se hva dere har på, hvor mange is dere spiser og hvordan været er der du bor. Send inn dine bilder og 17. mai-hilsener her!

Les også: Gratulerer med dagen! Følg årets 17.mai-feiring

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article