Norge skal få sin første astronaut.
I august ble det kjent at privateide, amerikanske SpaceX skal sende fire astronauter rundt jorda. Det blir den første bemannede romferden som skal fly over begge polområdene.
Blant astronautene er norske Jannicke Mikkelsen (38), som skal være fartøysjef.
Tilbake på skolebenken
Mikkelsen er filmfotograf og har spesialisert seg i 3D og ny filmteknologi.
På romferden, kalt Fram2, skal hun gjøre filmopptak.
– Jeg satser på å skape mye nytt. Men det viktigste blir å fange bildene av Arktis og Antarktis, sier hun til forskning.no.
Fram2 skal tidligst sendes opp i slutten av året, og treningen frem mot avreise pågår for fullt. Hverdagen er planlagt ned til hvert minste minutt, forteller Mikkelsen, som nå bor i USA.
Romferden
Astronautene skal reise rundt jorda i et Dragon-romfartøy fra SpaceX.
SpaceX er et privat amerikansk romfartsforetak.
Romferden er kalt Fram2, oppkalt etter skipet som tok Fridtjof Nansen og Roald Amundsen til Polhavet og Antarktis.
Dette blir den første bemannede romferden som flyr over jordens poler.
– Dagen begynner klokken 05.55 med løping sammen med venner uansett vær. Ingen unnskyldning.
– Deretter går det over i studier noen timer. Så har jeg selskapet mitt, O2XR, hvor jeg er sjef og gründer, der jeg prøver å få gjort noen timer arbeid.
Deretter følger mer studier og møter.
– Hva er du mest spent på ved turen?
– Det må jo være oppskytningen.
Det kommende mannskapet har fått kjenne på følelsen i en sentrifuge.
– Du kjenner det, du må puste annerledes og spenne kroppen for ikke å miste bevisstheten. Men jeg har også hørt at sentrifugetreningen ikke kan sammenlignes med den faktiske følelsen av adrenalin under en rakettoppskytning.
– Totalt fravær av trivsel
Ferden vil vare i tre til fem dager, og det vil bli ganske tett oppe i romkapselen.
– Vi har vært tvunget ut på overlevelsestur i Alaska. Det var totalt fravær av trivsel hele turen. Men vi ble godt vant med hverandres styrker og svakheter. Overlevelseskurset er en lang tradisjon som alle astronaut-grupper må gjennomgå. På denne turen ble mine med-astronauter mine brødre og søstre.
Oppe i rommet vil astronautene kunne forlate setene og bruke hele kapselen.
– Vi har blitt forsikret om at når du er i vektløshet, så er det ganske mye plass i Dragon-romkapselen, man kan flyte i høyden også.
Søkte jobb i NASA som 12-åring
Som barn ville Jannicke Mikkelsen bli astronaut, slik som mange andre, men for henne slapp ikke drømmen helt taket.
Som 12-åring ringte hun NASA og søkte jobb. Den handlet om å kartlegge landskap i 3D, og Mikkelsen satt allerede med fagkunnskaper. Ikke bare ringte hun, hun ble også tatt med videre til neste runde.
– Moren min måtte ringe og si ifra at jeg kun var 12 år.
Mikkelsen var da bundet til rullestol etter en rideulykke, og på nettet dykket hun ned i romverdenen.
– Jeg måtte hvile ganske mye og var sengebundet mye av tiden etter ulykken. Det å ha en verden som åpner opp, at du kan få bestevenner på nettet med samme lidenskap og interesser, det var nytt og en redningsline for meg.
Filmskaper
Etter at Mikkelsen lærte å gå igjen, begynte hun på en karriere som skøyteløper. Deretter tok hun utdannelse i film med spesialisering i 3D.
Hun har jobbet sammen med David Attenborough som kameraoperatør og har vært med på å lage VR-musikkvideo for Brian May i Queen.
– Brian var den som tok meg med inn i NASA-miljøet i Florida, fortalte Mikkelsen på et arrangement på Frammuseet i Oslo 12. september.
– Innenfor NASA skjønte jeg at video er veldig viktig, vi må kommunisere hva vi holder på med.
Starten på noe nytt
Fram2 blir SpaceX sin sjette private, bemannede romferd.
Og det er starten på en ny æra i romfarten, mener Mikkelsen.
– Vi tilhører gruppen astronauter som bidrar til romforskning gjennom kommersiell romferd. Vi er blant de første ti ikke-statlige astronautene ansatt i en romorganisasjon, sier hun.
Det er ikke de samme begrensningene lenger, påpeker Mikkelsen. Romkapselen er selvstyrende, man trenger ikke være jagerpilot og testpilot for å styre romskipet.
– Men vi må forstå hvordan Dragon snakker til oss og hvordan vi snakker til Dragon, sier Mikkelsen.
Turen er finansiert og planlagt av milliardær og oppdragssjef Chun Wang, kryptovaluta-investor og gründer fra Malta.
Han og Jannicke Mikkelsen ble kjent da de var naboer på Svalbard.
På Instagram: Vil du være med på romferd?
De to snakket om hvordan Mikkelsens kompetanse kunne komme til nytte i rommet. Det var likevel uventet da det tikket inn et spørsmål fra Wang senere.
– Plutselig sender han en melding på Instagram og spør om jeg har lyst til å være med på romferd.
Mikkelsen satt i et fly og rakk å svare ja før flyet lettet og forbindelsen ble brutt.
– Jeg landet i Tromsø og tenkte: «Hva skjedde nå, egentlig?» Det gikk ikke mange timene før vi var i vår første samtale med SpaceX.
Så fulgte tester og møter med psykologer og flygeleger for å sjekke om hun og de andre var egnet for å delta på ferden.
Romferden blir ikke hennes første eventyr. Mikkelsen har tidligere vært med på å sette Guinness-verdensrekord i å fly raskest rundt jorden i polar bane med ferden One More Orbit.
Utenkelig for 15 år siden
– At dette er et rent kommersielt prosjekt, er interessant i seg selv, sier Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør i Norsk Romsenter.
– Det er et sammentreff av gode omstendigheter som har gjort at man har funnet sammen, for rett og slett å ta en tur i verdensrommet. For 15 år siden var det selvfølgelig helt utenkelig.
Det skiller seg fra rekrutteringsprogrammet i ESA, hvor man har 20.000 søkere og knallharde utsilingsprosesser, sier Hauglie-Hanssen.
Valget om å legge banen over begge polene er kanskje det mest spektakulære ved oppdraget, synes han.
– Det har ikke vært gjort før.
Nordlys- og helseforskning
Ferden skal bidra til forskning på spesielle nordlysfenomener.
Katie Herlingshaw ved UNIS på Svalbard skal gjøre et prosjekt i samarbeid med Fram2. Hun ønsker å samle inn nordlysbilder tatt av vanlige folk på samme tid som Fram2 flyr over kloden.
Andre forskningstemaer på turen vil bli fysiologiske og psykologiske effekter ved romfart.
Reisen skal vise at det er trygt for mennesker å reise i en polar bane, over polene, med det strålingsmiljøet som er der, sier Jannicke Mikkelsen.
– Bygge stein på stein
Norge er allerede til stede i rommet. På Den internasjonale romstasjonen er det eksperimenter og teknologi som er utviklet ved norske forskningsinstitusjoner, og Norge har utviklet viktige instrumenter til satellitter, påpeker Christian Hauglie-Hanssen. De utvikles ofte over lang tid og koster mye penger.
– I Fram2 tar man for seg mer umiddelbare problemstillinger, slik jeg tolker det. En prøver å sette sammen forskning som har med fysiologi å gjøre og strålingsforhold. De skal forske på kvinnelig fysiologi, som kanskje ikke har vært forsket på eksplisitt.
Hvilken betydning vil Fram2 ha? Hauglie-Hanssen sier at det er begrenset hvor mye forskning man får gjort på korte oppdrag.
– Men det er et betydelig skritt i forhold til hva man kan gjøre kommersielt. Jeg tenker at betydningen dette har, er å bygge stein på stein og se hvilket potensial man kan få ut av denne typen korte oppdrag.
Hauglie-Hanssen synes det er flott at det er en kvinne som får anledning til å bli Norges første astronaut.
Hva det vil si å få en astronaut fra Norge, er noe de vil undersøke ved romsenteret. De vil finne ut om det faktisk fører til varig økt rekruttering og interesse for rombransjen.
Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?
Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.