Skulle hjem til 17. mai: Gunnar (80) og Eva (78) glemt igjen på Gardermoen

4 months ago 36


– Jeg vet ikke om det blir noen feiring i dag, sier Gunnar Vikse. Alt gikk galt da han og kona skulle fly hjem til Haugesund for å feire nasjonaldagen.

– HELT SKJELVEN: Gunnar og Eva Vikse ble etterlatt på Gardermoen. I dag, på selveste dagen de hadde gledet seg til å feire hjemme i Haugesund, er de på flyplassen for nok en gang. Foto: Privat
  • Bilde av Håkon F. Høydal
fredag 17. mai kl. 11:23

Kortversjonen

  • Gunnar og Eva Vikse ble gjenglemt på Gardermoen etter ferie i Tyrkia.
  • De trengte rullestol-assistanse, men dette ble ikke ordnet, og de mistet flyet til Haugesund.
  • Norwegian beklager hendelsen.

– Det var helt forferdelig. Vi satt og ventet på assistanse, og så gikk flyet. Så tilbød de oss fly hjem i dag klokken 17, sier Gunnar Vikse til VG mens han og kona Eva ennå venter på flyet.

De to hadde planlagt alt for å komme seg hjem til Haugesund 17. mai. Etter tre uker på ferie i Tyrkia med datter og familien hennes, skulle de kvelden 16. mai bare mellomlande på Gardermoen før Norwegian skulle ta dem videre det siste strekket over fjellet.

I stedet måtte de to, som begge er avhengig av assistanse med rullestol, overnatte på Best Western ved flyplassen, før de flyr videre i dag.

Nasjonaldagen går de i stor grad glipp av. For Eva, som har brodert bunader til sine tre barn og åtte barnebarn, er dette en dag hun har gledet seg til lenge.

– Kona er helt ferdig. Hun er ennå skjelven etter dette døgnet. Jeg vet ikke om det blir noen feiring i dag, sier Gunnar Vikse til VG.

Foto: Privat

Når VG snakker med ekteparet morgenen 17. mai, er de på Gardermoen i påvente av å bli flydd – ikke til Haugesund, men til Stavanger. Hvordan de kommer seg derfra og helt hjem, vet de ennå ikke.

– Det er så lange avstander på Gardermoen, så både jeg og kona trenger rullestol. Da vi landet fra Antalya, ble vi trillet til en restaurant på flyplassen. Der skulle vi vente til flyet til Haugesund gikk. Vi ventet og ventet, helt til flyet var gått.

Assistansen som skulle hente dem til gaten, kom aldri til det fortvilte ekteparet. Datteren Annette Vikse forstår ikke hvordan flyet kunne dra, all den tid de manglet et eldre ektepar.

– Foreldrene mine hadde bestilt assistansen via Norwegian, og så stenger man bare gaten når to eldre som trenger assistanse ikke møter opp, sier hun.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg må vel si jeg ble sint, men nå er det gått over til frustrasjon, sier Gunnar.

Da det ble klart at de to var gjenglemt på Gardermoen, fikk de først tilbud om å ta et fly til Haugesund klokken 17 på selveste 17. mai. Det var uaktuelt: De måtte hjem.

De fikk tilbud om å fly til Stavanger denne morgenen. Det takket de ja til. Tilbud om transport helt hjem har de imidlertid ikke.

– Vi kommer oss ikke til Haugesund, slik vi skal. Norwegian sender oss til Stavanger, og det er det. Heldigvis har vi en datter i Stavanger som kan ta litt av oss når vi kommer dit, sier Gunnar.

VIKTIG DAG: 17. mai er en viktig dag for ekteparet Vikse. Her er Gunnar Vikse fra fjorårets feiring, sammen med andre medlemmer fra Odd Fellow-losjen. Foto: Privat

Dermed måtte natten tilbringes på Gardermoen. Nærmere midnatt fikk de et rom på Best Western et stykke unna flyplassen. Da hadde de ventet på flyplassen mesteparten av dagen og kvelden. Tilbud om transport til hotellet fikk de ikke.

– Vi fikk beskjed om å ta neste flybuss til hotellet. Det var Norwegian som assisterte oss til bussholdeplassen. Den skulle gå om en halv time.

Les også: Flykaoset: Disse rettighetene har du

Klokken halv ett kom de til hotellet. Klokken seks måtte de opp igjen. Når du leser dette, forsøker de å finne seg vei fra Stavanger til Haugesund.

Datteren Anette og resten av familien er fortvilet over hvordan dagen er blitt for foreldrene.

– Vi stoler på at assistansen skal hjelpe. Det skal vi gjøre, og det skal alle gjøre.

Norwegian beklager det som skjedde.

– Vi har mange passasjerer som hvert år får hjelp med assistanse og rullestol til og fra gate, så jeg vil virkelig beklage at de ikke kom til gate i tide, og mistet flyet, sier Charlotte Holmberg, kommunikasjonssjef i Norwegian.

– Vanligvis booker vi om til neste mulige fly med Norwegian. Om det ikke finnes andre alternativkan vi booke om til andre flyselskap. Jeg har full forståelse for at de ville komme hjem tidlig for å feire 17. mai, og beklager at de nå kommer hjem betydelig senere enn planlagt.

Les også: Passasjer gikk berserk etter Norwegian-forsinkelse

Assistansen ble bestilt gjennom Norwegian, men det er Avinor som står for selve servicen.

– Avinor får svare på hva som kan ha hendt hos dem, og vi må undersøke om det er noe som vi kunne ha gjort annerledes og om det finnes rutiner som kan forbedres for å unngå at dette skal skje igjen.

VG har vært i kontakt med Avinor, som melder at de jobber med å finne ut hva som skjedde i går.

Read Entire Article