Dokument nr. 15:2046 (2023-2024)
Innlevert: 14.05.2024
Sendt: 15.05.2024
Besvart: 24.05.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Spørsmål
Lene Westgaard-Halle (H): Hvordan vil regjeringen ta tak i utfordringene hos UDI, slik at vi kan sikre at nødvendig arbeidskraft er tilgjengelig når det trengs mest, og dermed støtte opp om en viktig del av den norske økonomien?
Begrunnelse
Flere aktører rapporterer nå om betydelig forlengede saksbehandlingstider hos Utlendingsdirektoratet (UDI), noe som skaper utfordringer, spesielt når vi nærmer oss høysesongen i bransjer som for eksempel reiseliv og serveringsbransjen.
Selv om UDI offisielt opererer med en saksbehandlingstid på fire måneder, tyder flere tilbakemeldinger på at prosessen ofte strekker seg lengre. Dette fører til at mange virksomheter står uten den nødvendige arbeidskraften de trenger for å møte kundenes etterspørsel og dermed ikke kan levere tjenestene som forventes.
Det er derfor viktig for regioner som har store arbeidskraftsbehov i sommersesongen, som for eksempel Vestfold, at regjeringen tar grep for å redusere disse ventetidene, slik at ikke staten bidrar til å sette en brems for næringsutvikling og verdiskaping.
Utfordringene med lang saksbehandlingstid hos UDI har også implikasjoner for norsk økonomi generelt, men da særlig innenfor nevnte sektorer. Disse bransjene møter store utfordringer i høysesongene, da etterspørselen etter tjenester og produkter øker betydelig. En effektiv og rask prosess for behandling av arbeidstillatelser er avgjørende for at disse næringene skal kunne planlegge og tilpasse seg markedets krav og levere de tjenestene vi forbrukere ønsker oss.
Lange ventetider kan resultere i at kvalifisert arbeidskraft går tapt til andre land eller sektorer, noe som svekker norsk næringslivs konkurranseevne. Videre kan det føre til økt press på allerede ansatte, da de må håndtere større arbeidsbelastninger, noe som kan gå utover både arbeidsmiljø og servicekvalitet.
Det er derfor viktig at regjeringen ikke bare ser på å forbedre saksbehandlingstidene hos UDI, men også vurderer en helhetlig tilnærming for å styrke systemets kapasitet og effektivitet. Dette kan inkludere tiltak som styrket digitalisering av søknadsprosesser, økt ressurstilgang for saksbehandling, og tydeligere kommunikasjon med søkere om ventetider og prosess.
Svar
Emilie Mehl: UDI har hittil i år behandlet i overkant av 3 000 sesongarbeidssaker og klager. Det er over 20 prosent flere enn på samme tidspunkt i fjor. Som representanten også viser til i begrunnelsen for sitt spørsmål, har UDI på sine nettsider oppgitt en ventetid på inntil fire måneder for søknader om sesongarbeid fra tredjelandsborgere. Per medio mai er median ventetid i underkant av 50 dager. Det betyr at ventetiden i de fleste sakene ligger godt innenfor de nevnte fire månedene. UDI har i tillegg et mål om å behandle søknader innen arbeidsstart, noe som forutsetter at søkeren har søkt innen rimelig tid før arbeidsstart.
Når det gjelder tillatelser som faglært gikk saksbehandlingstiden i disse sakene betydelig ned i løpet av 2023, og ved slutten av året ble flertallet av sakene behandlet innen 30 dager. Også i første tertial 2024 har median saksbehandlingstid vært under 30 dager. Samtidig har det vært avdekket flere forsøk på misbruk av faglærtordningen, bl.a. gjennom bruk av falske utdanningsdokumenter. I en del saker blir derfor dokumenter sendt til verifisering på ambassadene. Verifisering er tidkrevende og i disse sakene vil saksbehandlingstiden være vesentlig lenger.
Representanten viser i sin begrunnelse for spørsmålet til at det er viktig at det vurderes en helhetlig tilnærming for å styrke systemets kapasitet og effektivitet. UDI beskriver bl.a. i sin årsrapport for 2023 flere tiltak som er gjennomført for å forbedre saksflyt, digitalisere og effektivisere saksbehandlingen, og forbedre informasjonen til brukerne. UDI har også spilt inn forslag til regelverksendringer for å forenkle og effektivisere saksbehandlingen. Enkelte endringer i utlendingsforskriften er iverksatt, og flere forslag er til vurdering i Justis- og beredskapsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.