Dokument nr. 15:2085 (2023-2024)
Innlevert: 22.05.2024
Sendt: 22.05.2024
Besvart: 24.05.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Spørsmål
Ingunn Foss (H): Betyr det at regjeringen er kommet til at sammenslåingen av flere rettssteder med felles ledelse var et klokt og nødvendig tiltak ?
Begrunnelse
I Hurdalsplattformen heter det at regjeringen vil "gjeninnføre strukturen før domstolsreformen av 2021 for å ivareta borgernes rettssikkerhet og sikre selvstendige domstoler med stedlig ledelse." Da domstolsreformen ble innført i 2021 ble 60 tingretter slått sammen til 23, samtidig som alle rettsstedene ble opprettholdt.
Nå fremmer regjeringen forslag til Stortinget om å gjenopprette 5 tingretter.
Svar
Emilie Mehl: Sammenslåingene i 2021 gav flere utfordringer, men hadde også positive effekter som regjeringen er opptatt av å bevare. I denne regjeringsperioden har det vært gjennomført flere justeringer og tilpasninger, som har gitt økt fleksibilitet og ressursutnyttelse på tvers av rettsstedene. I rettskretser med mange rettssteder og/eller lange reiseavstander, hvor de ansatte må bruke tid på å reise mellom rettsstedene fremfor å utføre arbeidsoppgaver, får man imidlertid ikke full effekt av denne fleksibiliteten. Felles for flere av oppdelingene regjeringen foreslår er nettopp at de aktuelle rettskretsene har mange rettssteder, og oppdelingene vil bidra til å redusere reisetiden for de ansatte. I de tingrettene regjeringen nå foreslår å gjøre endringer i, har det vært sterkt engasjement fra kommunene, og det var også flere av de ansatte som selv ønsket å gjeninnføre den tidligere strukturen.