Sko solgt for 5,3 millioner kroner: – Helt vilt

5 months ago 47


– Det er vanskelig å rettferdiggjøre den prisen, sier Hanna Helsø (25), som selv eier over 400 par med sneakers.

Ville du betalt 5,3 millioner kroner for dette paret med Air Jordan XIs, brukt av Michael Jordan under NBA-finalen i 1996? Foto: Seth Wenig / AP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Fredag ble dette paret med Air Jordan XIs solgt på auksjon i USA. Vinnerbudet endte på spinnville 482.000 dollar, eller rundt 5,3 millioner norske kroner.

Det skriver auksjonshuset Sotheby's.

– Det er jo helt vilt, sier Hanna Helsø fra Stavanger til E24.

Hun er skosamler, og har nesten 60.000 følgere på Instagram, hvor hun deler bilder av samlingen sin.

Skoene som ble solgt på auksjonen er et par basketballegenden Michael Jordan brukte under kamp nummer fem i NBA-finalen i 1996. Skoene er også signert.

Les på E24+

Bonusjegerens beste tips: – Det føles ut som det er gratis

Auksjonshuset skriver at to ballgutter som var på kampen klarte å sikre seg en sko hver fra Jordan, og at de nå selger skoene sammen.

– Når det kommer til disse skoene, så er det snakk om mye historie. Men det er vanskelig å rettferdiggjøre den prisen, sier Helsø.

På den samme auksjonen ble også to andre par brukt av Jordan i 97/98-sesongen solgt for henholdsvis 89.000 og 38.000 dollar.

Hanna Helsø (25) fra Stavanger er skosamler og har nesten 60.000 følgere på Instagram, hvor hun deler bilder av samlingen sin. Foto: Kristian Jacobsen/Stavanger Aftenblad

– Man får et rush

Helsø er selv totalt hekta på sko, og er usikker på hvor stor samlingen egentlig er blitt. I 2022 sa hun til Stavanger Aftenblad at samlingen hadde bikket 300 par.

– Jeg har ikke lenger tellingen på hvor mange skopar jeg har, men jeg kan i hvert fall si at det er godt over 400, ler hun.

– Hvorfor blir noen helt hekta på å samle på sko?

– Det er jo en form for kunst, men som man kan bruke. Man får et rush av å skulle få tak i enkelte modeller som er spesielt vanskelige å få tak i, sier Helsø.

– Man blir ofte stemplet med at dette er materialistisk, men jeg mener man kan sammenligne hobbyen med alt annet folk samler på, som frimerker eller veteranbiler.

– Hvor lenge har du holdt på med dette?

– Det tok av da jeg ble 16 år og flyttet hjemmefra. Da jeg kunne gjøre hva jeg ville, og foreldre ikke lenger kunne se hva jeg brukte pengene mine på, svarer hun.

– Har du tenkt over hvor mye penger du har brukt på sko?

– Jeg kjøper ikke sko til fem millioner, i hvert fall. Men jeg passer på å ikke betale for mye, det er alltid noe nytt å hige etter.

– Hvor stor er samlingen om ti år?

– Det tør jeg ikke å tenke på. Men etter hvert må jeg bli flinkere på å rullere i samlingen. Det er vanskelig, for alle skoene har en historie med seg. Foreløpig får jeg stappe de inn i rommet.

– For du har et eget skorom? Det må man jo ha ...

– Så klart!

Kobe-drakt til 19 mill.

Dette er ikke første gang Michael Jordans sko selges for elleville summer.

Tidligere i år gikk seks enkle sko for en samlet sum på åtte millioner dollar.

Et par dager før Jordan-skoene til 5,3 millioner ble solgt, gjennomførte auksjonshuset et salg av en basketballtrøye brukt av legenden Kobe Bryant under NBA-finalen i 2009. Dette er kampen hvor Bryant scoret 40 poeng, åtte rebounds og åtte assister.

En Kobe Bryant-drakt ble også solgt for gigantsum. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

Drakten ble solgt for 1,754 millioner dollar. Noe som tilsvarer over 19,2 millioner norske kroner.

Kobe bryant døde i en tragisk helikopterulykke i California i 2020 sammen med sin datter.

Read Entire Article