Sliter med boligjakten: – Noe må gjøres

2 hours ago 4


Når Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og regjeringen i dag legger frem statsbudsjettet, håper Magne (30) på grep som letter på boligkrisen.

Studenten Magne Lende-Aarbogh sier det må gå an å eie bolig som enslig. Foto: Privat

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Noe må gjøres for å stimulere markedet. Hvis ikke blir det et gigantisk etterslep og gigantisk etterspørsel etter bolig, sier 30 år gamle Magne Lende-Aarbogh til E24.

Han har flere år med fast jobb bak seg og har prøvd å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo.

Nå har 30-åringen fra Klepp i Rogaland flyttet til Trondheim for å ta en mastegrad og har begynt boligjakten.

– Jeg håper de gjør noe i statsbudsjettet som gjør noe med boligsituasjonen. Jeg skjønner at man ikke kan slippe opp med egenkapital. Hvis vi ønsker å opprettholde eierlinjeneierlinjenEierlinjen viser til at et mål i boligpolitikken i Norge er at flest mulig skal kunne eie boligen de bor i. , kan ikke stigen dras opp, sier 30 år gamle Magne Lende-Aarbogh, som blant annet vil ha fortgang i utbygging av studententboliger.

Les på E24+

Her stiger boligprisene mest og minst

Byggekrise

Boligprisene i Norge har steget kraftig i mange år, og i kjølvannet av de gjentatte rentehevingene fra Norges Bank, har boligbyggingen fått seg en knekk.

I ferske rapporter har både Handelsbanken og Nordea i sine prognoser en kraftig boligprisvekst de neste årene.

– Vi kommer etter alle solemerker til å se svært sterk boligprisvekst gjennom 2025-26, skrev Handelsbanken sin rapport.

Høy lønnsvekst, rentekutt og lav tilbudsside har alle blitt trukket frem som forhold som vil drive boligprisveksten.

I revidert statsbudsjett for inneværende år ble SV og regjeringen enige om en boligpakke på tre milliarder til økte utlånsrammer for Husbanken, bygging av flere studentboliger og 300 millioner til energieffektivisering.

Regjeringen la også tidligere i år frem flere tiltak, og daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) uttrykte bekymring for de høye boligprisene.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var i godt humør da han la frem budsjettet i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Trengs kraftfulle tiltak

– Vi registrerer at partiene har mange store ord og ambisjoner for å løse boligkrisen. Ingen av disse ambisjonene kan nås uten at det bygges nok nye boliger, sier administrerende direktør Nina Solli i NHO Byggenæringen.

– Da trengs det kraftfulle tiltak.

NHO-organisasjonen forventer tre tiltak fra regjeringen:

  • Øke utlånsrammene i Husbanken i tråd med behovet
  • Et nasjonalt løft for energieffektivisering i bygg
  • Økte rammer for utbygging av nok trygghetsboliger

– Altså må antallet nye boliger som bringes til markedet øke kraftig de neste 3 årene når 150.000 nye boligkjøpere skal ut i markedet, sier Solli.

Nina Solli

Administrerende direktør i NHO Byggenæringen

– Boligmarkedet har tjent flere generasjoner godt. Min generasjon må ikke være den siste som opplever at det er mulig å komme seg inn på boligmarkedet, sier hun.

– Veldig vanskelig

Leiekostnadene har økt kraftig i det siste, noe Lende-Aarbogh har merket. Leiemarkedet har begynt å kjøle seg ned, men er fortsatt på rekordnivåer, ifølge ferske tall.

I snitt koster husleie i snitt over 30.000 kroner mer nå enn for tre år siden.

Han sier det er vanskelig å vise til at man månedlig betaler mer i leie enn man ville betalt i renter og avdrag på et boliglån.

– Utleiekostnadene er høye, og folk har solgt unna utleieboliger så det er færre boliger på markedet. Det presser opp prisene, sier han.

Studenten sier at man selv med inntekt på relativt høyt nivå, er avhengig av foreldrene for eksempel som kausjonister.

– For de single er det veldig vanskelig å komme seg inn. Men det blir noe helt annet hvis man er to. Men det blir stadig flere i Norge som velger å være single også. Det må gå an å kunne eie bolig som enslig når markedet i Norge er basert på å eie, sier 30-åringen.

Read Entire Article