Vedum klar for å legge frem neste års budsjett: – Mye gode nyheter

2 hours ago 3


Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier det fortsatt er gode nyheter igjen i budsjettet, men vedgår at det kan komme upopulære kutt.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

– Jeg gleder meg til dagen. Jeg mener vi har et godt budsjett for Norge. Det er mye gode nyheter der, og vi ser at prisveksten er på vei ned og ledigheten er lav, sa finansministeren da han tradisjonen tro møtte pressen utenfor boligen sin i Oslo.

Klokken ti legger Vedum frem statsbudsjettet for 2025.

Da får du svar på hva du kan vente deg av skatter, avgifter og tilskudd, og hvordan kommuner, bedrifter og lønnstakere kommer ut i fordelingen av nesten 2.000 milliarder kroner.

På tross av at det som vanlig har kommet en lang rekke budsjettlekkasjer, sa Vedum at det fortsatt er gode nyheter igjen.

På spørsmål om det også vil komme upopulære kutt, svarte finansministeren følgende:

– Ja, det kommer alltid noe som ikke er så populært. Men vi mener at det er riktig. Vi gjør grep for å holde folk i arbeid og holde aktiviteten oppe. Da vil det alltid være diskusjon om det ene eller andre grepet er riktig, sa Vedum.

Les på E24+

Her stiger boligprisene mest og minst

– Verden er røff

Allerede klokka 8 vil Finansdepartementet legge fram de såkalte nøkkeltallene fra budsjettet. De viser de blant annet hvor mange milliarder regjeringen har tenkt å bruke fra oljefondet. Handlingsregelen sier at det kan brukes inntil 3 prosent av fondets verdi ved inngangen av budsjettåret i et normalår.

– Det er spenning. Statsbudsjettet er veldig viktig og betyr mye for folk, sa Vedum.

Han viste til grep i budsjettet for forsvar, politi og toll.

– Det er mange tunge og gode grep, sa finansministeren.

Regjeringen har nå mer å rutte med enn for eksempel i 2022, da de måtte stramme inn og innførte flere midlertidige skatter og avgifter.

Du kan følge E24s fortløpende dekning av statsbudsjettet her.

Ifølge lekkasjene vil regjeringen blant annet bidra til å dempe vann- og avløpsgebyrene og hjelpe unge som står utenfor arbeidslivet.

De store utgiftene i staten (normalt rundt 600-700 milliarder) går til ytelser fra folketrygden, som pensjon, uføretrygd, sykepenger, arbeidsavklaringspenger, dagpenger, foreldrepenger og helsestønader.

  • Normalt går det mer enn 200 milliarder ut i tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, og en omtrent tilsvarende sum til helseforetakene som driver sykehusene, ifølge regjeringen.
  • Av statens inntekter kommer rundt 90 prosent fra olje- og gassinntekter, arbeidsgiver- og trygdeavgift, skatt på formue og inntekt og merverdiavgift.
  • I inneværende år anslås statens utgifter til 1.893 milliarder kroner, opp fra 1.354 milliarder kroner for fem år siden og 1.088 milliarder for ti år siden.
  • Statens inntekter utenom olje- og gassvirksomheten er anslått til 1.555 milliarder kroner i år, opp fra 1.124 milliarder for fem år siden og 941 millioner for ti år siden.
Read Entire Article