Seks russebusser fikk kjøreforbud: – Det går rette veien

5 months ago 44


Tusener av russ er på landstreff i helgen. Bilde fra i fjor. Foto: Bastian Lunde Hvitmyhr / VG

Men vegvesenets kontrollører hadde lite å utsette på de aller fleste bussene som var på vei til landstreffet i Kongeparken.

  • Bilde av Sven Arne Buggeland
fredag 3. mai kl. 12:16

15.000 russ er i helgen samlet i Kongeparken på Ålgård sør for Stavanger. Flere titalls russebusser er ventet til det store landstreffet.

På Krossmoen langs E39 sto syv kontrollører fra Statens vegvesen klar fra klokken fem fredag, for å sjekke den tekniske tilstanden.

Alle russens kjøretøy måtte innom kontrollplassen.

– De fleste ble sluppet videre, men omkring tyve ble tatt inn til utvidet kontroll, sier vegvesenets kontrolleder Bengt Asle Idsø til VG.

Han mener at flere enn før hadde ting på stell.

– Det er kjekt at det går rette veien. Men det er alltid noe som dukker opp.

Idsø opplyser at seks busser fikk kjøreforbud.

– I et par tilfeller fordi sjåførens rett til å kjøre buss var gått ut på dato. Vi fant også graverende tekniske mangler, som en større diesellekkasje.

Idsø sier at kontrollørene finner en del småting som raskt kan utbedres, men det er også busser som får mangellapp og må på verksted.

2018: For seks år siden sto bussene tett på Landstreffet. Foto: NTB

Åtte russebusser fikk kjøreforbud da vegvesenet i fjor gjennomførte storkontroll før landstreffet. 21 busser ble kontrollert.

Forbudet ble gitt for manglende belter, løyve, blokkerte nødutganger og manglende sikring av last som høyttalere og utstyr/aggregat.

Da feil og mangler var rettet, fikk bussene kjøre videre.

Også i 2022 fikk flere biler og busser kjøreforbud, og måtte bli stående igjen på kontrollstasjonen.

Her kan du lese VGs saker om russebusser

Sjefen for vegvesenets utekontroller i Rogaland beklager at ikke flere russ benytter seg vegvesenets tilbud om gratis sjekk av bussene.

– Da kunne vi avdekket tekniske feil og mangler i god tid, slik at de slapp å bli stående, sier kontorsjef Paal Fossan til VG.

Han tror grunnen til at russen ikke bruker tilbudet, er at de er redd for å få for mye feil og mangler og bli avskiltet.

– Men vi ønsker å hjelpe dem til å få en trygg feiring og kjøresikkert, både for seg selv og andre. Det er jo en vinn-vinn.

Samferdselsdepartementet har bedt Statens vegvesen se på mulige innstramminger for russebussene, som kan komme på plass neste år.

Departementet ber Vegvesenet blant annet se på forbud mot bruk av sidevendte seter og ståplasser i russebusser under kjøring.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article