Seismikk-kjempe øyner opptur etter «tøffe år»: – Markedet vil komme tilbake

2 days ago 9


I et marked der oljeselskapenes pengebruk på leting er halvert fra toppen, er løsningen sammenslåinger, mener TGS-sjefen.

Seismikkselskapet TGS markerte den første handelsdagen etter sammenslåingen med konkurrenten PGS tirsdag. Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det markedet her vil komme tilbake, men det har vært noen litt tøffe år for seismikkmarkedet generelt, sier TGS-sjef Kristian Johansen til E24.

Tirsdag har selskapet han leder første handelsdag etter at sammenslåingen med konkurrenten PGS er fullført.

Oppkjøpet skaper en gigant i seismikkbransjen med en børsverdi på 26 milliarder kroner. På Oslo Børs stiger aksjen 2 prosent.

Johansen peker på at markedet er i endring.

– Seismikkmarkedet har blitt betydelig mindre enn det var for ti år siden. Leting er ikke lenger høyest på agendaen hos oljeselskapene.

– Selv om det helt sikkert vil komme tilbake er det viktig i slike perioder å skape større og sterkere enheter, sier han.

Vil være «last man standing»

Forretningsmodellen til TGS har tradisjonelt vært basert på å leie inn seismikkskip heller enn å eie de selv, en såkalt kapitallett modell med lite gjeld.

PGS har derimot eid skipene selv, hatt gjeldsutfordringer tidligere og en svakere børsutvikling enn TGS historisk.

– Det vi har sett er at hvis du går tilbake syv til ti år så var det syv-åtte selskaper som hadde egne båter, som var åpen for å leie ut de båtene til oss, sier Johansen.

– Nå er det egentlig bare to selskaper igjen som eier båter. PGS er et av de og kontrollerer i praksis 50 prosent av det markedet.

Han sier at TGS gjerne ville ha fortsatt med innleiemodellen hvis det hadde vært mulig.

– Det tror jeg de fleste ville innrømme, at det er bedre å være «asset light», men det er kun hvis du har ubegrenset tilbud. Og det har man ikke lenger i seismikk.

Les også

Svak nedgang på Oslo Børs – nytt seismikkselskap stiger

Det er i dag langt færre seismikkselskaper enn for noen år siden, blant annet etter at TGS har gjort flere oppkjøp, påpeker Johansen.

– Det er et resultat av at letemarkedet har blitt mindre. Totale letebudsjetter globalt er rundt 50 prosent av hva det var på topp.

Han sier at mindre marked gir behov for færre aktører.

– Vår strategi har vært å være en «last man standing». Hvis du ser på andre bransjer er det alltid en «last man standing» som kan gjøre det veldig bra. Det tror vi også er mulig innenfor vår bransje.

Venter på seismikk-comeback

Ifølge TGS-sjefen har oljeselskapene, som er kundene til seismikkselskaper som TGS, fokusert på produksjon av oljefelt de allerede har funnet de siste årene.

– Nå har man gjort det i den grad at det faktisk begynner å bli en fare for at det blir for lite olje fremover, mener han.

Offshorerederier og riggselskaper opplever gode tider igjen etter flere år med kriser. Flåtekutt og stigende etterspørsel har gitt et løft for utnyttelsen og dagratene.

– Alt som har med produksjon å gjøre er helt på topp nå. Tilbudssiden er stram for offshoreskip, i subsea og relaterte tjenester, og til og med delvis på rigg, sier Johansen.

Seismikkmarkedet, der oljeselskapene kjøper data som brukes til å lete etter olje, har derimot «hengt litt etter», ifølge TGS-sjefen.

– Seismikk er avhengig av at leting kommer tilbake, og det har tatt litt lengre tid. Det sagt, så er jo markedet mye bedre for oss også enn det var for et år siden. Og fjoråret var bedre enn for to år siden.

Les på E24+

Offshore-topp om hett marked: – Er knallsterkt

– Det er ingen som tør å snakke om det i det åpne rom, men det er faktisk tilfelle at hvis man bare fortsetter å produsere på dagens nivå, og ikke leter mer, så er det en uholdbar situasjon i løpet av ti år, sier han.

Johansen peker på at det har skjedd en rekke store oppkjøp i oljeindustrien, som har sørget for at det er enkelte selskap kan opprettholde eller øke reservene.

– Det har vært mange fusjoner i olje og gass de siste årene, fordi alle skal løse sitt eget problem. Men du løser ikke verdensproblemet. Totaliteten er den samme.

Johansen sier vind- og solenergi kan ta unna litt av veksten i energibehovet fremover.

– Men det er ikke i nærheten av å kunne erstatte olje og gass, sier han.

Read Entire Article