Staten overtar gamle kjernekraft-anlegg: Kostnadene anslås til 24 mrd.

2 days ago 10


Staten overtar gamle atomanlegg fra IFE, og skal rydde opp for 24 milliarder. – Nå skal vi gjennomføre oppryddingsarbeidet på en god og trygg måte, sier statsråd Cecilie Myrseth.

Dette er forskningsreaktoren JEEP II på Kjeller. Foto: Vatn, Ola / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Statlige Norsk nukleær dekommisjonering overtar nå kjernekraftanleggene i Halden og på Kjeller fra Institutt for energiteknikk (IFE), opplyser regjeringen i en melding.

Det ble drevet fire kjernereaktorer ved disse anleggene fra starten på 1950-tallet.

Næringsminister Cecilie Myrseth har skrevet under en avtale med styreleder Olav Fjell ved Institutt for energiteknikk om skiftet.

– Det er et sus av historien når vi nå skal overføre den nukleære virksomheten tilbake til staten, sier Myrseth.

– Under opprettelsen av instituttet på 40-tallet var staten direkte involvert og har finansiert den nukleære virksomheten siden. Nå skal vi gjennomføre oppryddingsarbeidet på en god og trygg måte, legger hun til.

Norsk nukleær dekommisjonering er et nasjonalt organ som er opprettet for å håndtere oppryddingen av 16,5 tonn brukt reaktorbrensel fra forskningsreaktorene i Halden og på Kjeller.

Les også

Vil sende atomavfall til Frankrike eller Sverige: Kan koste fire milliarder

Anslås å koste 24 milliarder

Det var i 2019 at den siste reaktoren ble stengt. Da begynte også planleggingen av en omfattende opprydding som trolig vil koste 24 milliarder kroner og pågå i flere tiår.

I 2021 anslo regjeringen kostnadene for håndtering og permanent lagring av Norges kjerneavfall til mellom 20 og 21 milliarder kroner.

«Anslagene er fortsatt usikre», skriver Nærings- og fiskeridepartementet i meldingen.

Næringsminister Cecilie Myrseth. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Stortinget har vedtatt at staten skal ta hele ansvaret for oppryddingen og dekke alle nødvendige kostnader.

Deler av avfallet fra anleggene skal behandles før lagring. I tillegg må det bygges et oppbevaringsanlegg, et slags hvelv under bakken hvor avfallet kan lagres permanent. I tidligere rapporter er dette anslått å koste rundt ti milliarder.

Les på E24+

Opp 65 prosent på tre år: – Øker fokuset på små atomreaktorer

Kan reforhandles

Anleggene og IFE-personellet skal overføres til staten etter at Norsk nukleær dekommisjonering har fått konsesjon for drift av anleggene. Dette vil skje etter en innstilling fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Staten betaler ingenting for å overta anleggene, men overtar ansvaret og kostnadene for å bygge dem ned, og håndtere og lagre atomavfallet.

«IFE skal opplyse om alle kjente forhold ved virksomheten som kan ha betydning for drift og nedbygging av de nukleære anleggene og håndtering av radioaktivt materiale», skriver regjeringen.

Staten og IFE skal sammen gå gjennom alt som skal overføres.

Avtalen kan reforhandles ved «ekstraordinære omstendigheter», skriver regjeringen.

Energidepartementet utnevnte nylig et utvalg som skal lage en offentlig utredning om kjernekraft. Det skal ledes av Cicero-direktør Kristin Halvorsen, tidligere finansminister og SV-leder.

Les også

Kristin Halvorsen skal lede kjernekraft-utredning

Read Entire Article