Samad (24) nådde Everest før Frank Løke: – Skremmer bort jentene

4 months ago 164


Kortversjonen

  • Samad Jamder (24) nådde toppen av Mount Everest søndag 19. mai klokken 06.50.
  • Han skal ifølge seg selv være den yngste afghaneren som har nådd toppen.
  • Jamder ble inspirert av Frank Løke og gjennomførte ekspedisjonen etter åtte måneders forberedelser.
  • 24-åringen kom til Norge som flyktning fra Afghanistan i 2005. Til daglig er han bosatt på Orkanger og ansatt på NTNU.

Dermed ankom han toppen ekspedisjonskollega Frank Løke (44), som gikk i en annen gruppe og forlot base camp et par dager senere enn Jamders gjeng.

– Hovedmålet med ekspedisjonen var å bli den yngste afghaneren til å nå toppen. Det er en afghaner som skal ha klatret Everest før, men jeg blir den andre og den yngste, sier Samad Jamder, som har dobbelt statsborgerskap, på telefon til VG.

I skrivende stund befinner han seg på et hotell ved flyplassen i Lukla og venter på å returnere til Katmandu.

Orkanger-gutten kom til Norge fra Afghanistan som flyktning i 2005. Da var han fem år gammel.

– Jeg har seks søsken og bor hjemme i Sør-Trøndelag med familien min. Men de siste to månedene har jeg bodd på fjellet, forteller 24-åringen.

DUO: Samad Jamder (24) og Frank Løke (44) under Everest-ekspedisjonen. Foto: Privat

Dårlig sjekketriks

Til daglig jobber han som konsulent på NTNU. Der er han tilknyttet Institutt for teknisk kybernetikk som innkjøper, men de siste månedene har han hatt fri for å kunne realisere drømmen om verdens høyeste fjell.

– Er det bra sjekketriks å gå på Everest?

– Du, jeg tror heller det skremmer jentene bort! Det er det som skjer når man klatrer Everest, ler Samad – som røper at han er singel.

– Å?

– Ja, det er jo ganske skummelt. Jeg ser jo på mine nærmeste hvor bekymret de blir. Men det er ikke for å trekke jenter at jeg klatrer Everest.

Inspirert av Løke

I vrimmelen av Everest-rekorder med og uten oksygen og mediedekningen av Frank Løkes meterrykk mot toppen, må man bare spørre:

– Hvorfor klatrer du?

– Hovedmålet var å bli yngste afghaner til å nå toppen. Det var faktisk Frank Løke som inspirerte meg til å starte. Jeg fulgte reisen hans på Instagram da han klatrer Everest i 2021.

PÅ VEI TIL TOPPEN: – Jeg tok på oksygenmasken ved base camp 2, som Frank Løke, sier Samad Jamder. Her klatrer han Mount Everest. Foto: Privat

Som sett, så gjort. Samad Jamder – som ifølge seg selv aldri har vært en utpreget turtype – gikk i sving med å planlegge sin første ekspedisjon.

– Jeg klatret 6119 meter i Nepal høsten 2022. Året etter klatret jeg Lenin Peak på 7134 meter i Kirgistan.

En uke etter hjemkomst, gikk han i gang med neste mål: Everest.

FØR SNØGRENSEN: – Eneste bildet uten briller, på vei til base camp, forteller Samad Jamder til VG. Foto: Privat

Dyr hobby

Åtte måneder med organisering senere hadde han finansiering og sponsorer på plass.

– Tjener du penger på dette?

– Nei, man taper ganske mye penger. Man kan jo tjene penger etterpå ved å holde foredrag, men å gå på Mount Everest er et kostbart prosjekt. Spesielt for meg som er så ung. Budsjettet var på 700.000 kroner.

UNDERVEIS: Samad Jamder på vei mot camp 3. Foto: Privat

I motsetning til Løke – som underveis fløy til Katmandu i helikopter for å treffe kjæresten, få massasje og spise pizza – nøyde Jamder seg med å gå til fots fra base camp på vel 5000 meter over havet til en landsby på 4000 høydemeter for å restituere.

– Jeg vet ikke hvor lurt det var av Frank å dra til Katmandu fra base camp. Man mister litt av effekten av akklimatiseringen man har fått av lang tid på fjellet når man beveger seg ned så mange høydemeter.

– Jordnær person

Kritikerne som har beskyldt Løke for juks eller setter spørsmål ved at folk fra Vesten bruker Mount Everest som lekegrind, velger også Samad Jamder å ikke lytte til.

– Man gjør jo dette her fordi man først og fremst har lyst. Og hvis man har muligheten til det – så hvorfor ikke? parerer han og tilføyer:

– Det er ikke enkelt å klatre Mount Everest. Vi hadde flere dødsfall. Det trengs store forberedelser for å klatre et sånt fjell.

TRENING: Under akklimatiseringen brukte klatrerne tid til å trene på å forsere bresprekker. Foto: Privat

Frank Løke er ikke som mannen man ser i media, mener den yngre tindebestigeren.

– Han er en jordnær person som liker å hjelpe andre. Han har kommet med gode tips som jeg har brukt underveis. Og han har et viktig budskap: Våg å gjøre feil.

Det er et budskap unge bør lytte til enten de vil til fjells eller drømmer om andre ting, mener Samad Jamder. Budskapet gir ham selv pågangsmot og krefter:

– Å snakke med Frank, inspirerer meg. Han gjør ting mange mener er dumme, men som betyr noe for ham.

MELLOM HIMMEL OG FJELL: Samder Jamad under ekspedisjonen med 8K Expexitions. Foto: Privat

– Hva er drivkraften din?

– Det er jo det største fjellet i verden. Jeg hadde lyst til å kjenne på mestringsfølelsen. Oppleve noe stort etter hardt arbeid to måneder i fjellet. Man må være sterk fysisk og mentalt. Når man først har oppnådd å nå toppen, gir det en fin følelse i etterkant.

Foreldrene hjemme i Trøndelag har vært kritiske, betror han.

– De så ikke helt meningen med å klatre verdens høyeste fjell. Det tenker jeg er på grunn av den afghanske kulturen. Få driver med fjellklatring i Afghanistan.

Jakter mestringsfølelsen

For å forstå meningen må man være i Nepal selv, mener Samad Jamder.

– Mange tenker det er meningsløst å dra på en slik risikofylt ekspedisjon. Men for meg betyr det en spesiell følelse av samhold, forklarer han og utdyper:

– Man møter en gruppe mennesker med felles mål, man tenker likt og man omgir seg med mennesker som har en drivkraft. Spesielt jeg som er så ung, lærer mye av de andre.

– Hvor kommer drivkraften din fra?

– Jeg har lyst til å oppnå store ting i livet.

– Hvorfor det?

– Godt spørsmål. Det er mange som har lyst, men ikke våger å starte. De tør ikke hoppe ut i det.

PUSTER UT: Samad Jamder på Northface Lodge ved flyplassen i Lukla natt til lørdag 24. mai, lokal tid. Foto: Privat

– Men du tør?

– Ja, jeg hopper for å få mestringsfølelsen ved å nå et stort mål.

Nå skal han områ seg før han vender tilbake til Norge i juni. Reisen startet etter videregående.

– Det var da jeg begynte å sette meg store mål og gjøre rare ting. Nå har jeg endt opp med å klatre Everest. Det har vært en vill reise.

Se video: Frank Løke på toppen av Mount Everest

Read Entire Article