Russland slår tilbake mot kjemiske våpen-påstander

4 months ago 34


KVELES: – Det er umulig å puste uten gassmaske, når russerne slipper gassgranatene ned i skyttergravene, sa den ukrainske soldaten, Yevhen, til VG sist uke. Foto: Espen Rasmussen / VG

Stormakten har blitt beskyldt av USA for å bruke kjemiske våpen i sin krigføring. Nå avviser de påstandene, og kaller dem «grunnløse», og fyrer samtidig anklager tilbake.

søndag 12. mai kl. 16:47

Kortversjonen

  • USA og ukrainere på slagmarken anklager Russland for bruk av kjemiske våpen i Ukraina, noe Russland avviser som «grunnløse» påstander.
  • VG rapporterte fra den ukrainske slagmarken, der soldater ble behandlet for blant annet skader fra gassbomber som inneholder klorpikrin, en giftig gass.
  • Bruk av kjemiske våpen er internasjonalt forbudt.
  • Russlands ambassade i Oslo benekter anklagene, og påpeker at Russland har ødelagt alle nasjonale lagre av kjemiske våpen.
  • Russland hevder samtidig at Ukraina benytter ulovlige våpen i krigføringen.

Forrige uke var VG på den ukrainske slagmarken, og dokumenterte hvordan skadde pasienter ble behandlet for de kjemiske våpenskadene, som Russland angivelig bruker i sin krigføring mot Ukraina.

For det er ikke bare de «klassiske» våpnene ukrainerne frykter, men også små gassbomber som ligner granater, som inneholder den gifte gassen klorpikrin.

Gassen gjør at man kveles.

En soldat VG snakket med, beskrev at det var «umulig» å puste uten gassmaske når russerne slapp ned gassgranatene i skyttergravene, ved hjelp av droner.

– Det kjennes ut som lungene eksploderer, tårene begynner å renne, du begynner å nyse. Du kan ikke puste inn i det hele tatt. Når du får det på huden er det en brennende følelse, skildret soldaten, som selv fikk behandling for klorpikrin.

PUSTEVANSKER: Ukrainske soldater og leger skildret overfor VG hvordan kroppen reagerer om man blir utsatt for den kjemiske forbindelsen klorpikrin. Foto: Espen Rasmussen / VG

Nå avviser den russiske ambassaden i Norge at de har kjemiske våpen i sitt arsenal.

– Slike anklager er helt grunnløse og uten noen som helst bevis. Russland har vært og er fortsatt forpliktet til å overholde sine folkerettslige forpliktelser på det nevnte området, skriver ambassaden i en e-post til VG, om anklagene fra ukrainsk hold.

Det er et internasjonalt forbud mot bruk av kjemiske våpen – nettopp ved å bruke denne type gass som Russland angivelig gjør i sin krigføring i Ukraina.

LEGGES I LUKKEDE POSER: Klærne til soldaten Yevhen hadde vært i kontakt med farlige kjemikalier. Da legges de i lukkede poser. Foto: Espen Rasmussen / VG

Onsdag i forrige uke anklaget USA Russland for å ha brutt dette forbudet. Amerikanerne påsto at Russland bruker kjemikalier for opprørskontroll som «krigsmetoder» på den ukrainske slagmarken.

– Bruken av slike kjemikalier er ikke isolerte hendelser og drives trolig av russiske styrkers ønske om å fordrive ukrainske styrker fra befestede stillinger og oppnå taktiske fremskritt på slagmarken, het det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet, gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

Nyttige fakta

Hva er kjemiske våpen?

Kjemiske våpen er bomber eller andre våpen som bruker giftige kjemikalier for å skade eller drepe mennesker. De er veldig farlige og det er internasjonale regler som forbyr bruk av dem i krig.

Hvorfor er dette viktig?

USA og ukrainske leger på slagmarken anklager Russland for å bruke kjemiske våpen i krigen mot Ukraina, noe som er ulovlig. Russland nekter for dette og sier at de ikke har slike våpen.

Hva sier internasjonale regler?

Det finnes en avtale som heter Kjemivåpenkonvensjonen som forbyr utvikling, produksjon og bruk av kjemiske våpen. De fleste land i verden har sagt ja til denne avtalen.

Hva er klorpikrin?

Klorpikrin er en type giftig gass som kan gjøre at man får pustevansker, vondt i lungene, tårer i øynene og det kan være vanskelig å puste. Det er en av gassene som er forbudt i krig.

Russland på sin side, hevder å ha fullført ødeleggelsene av alle nasjonale lagre av kjemiske våpen «under effektiv internasjonal kontroll», tre år før fristen, skriver den russiske ambassaden i Norge til VG.

– Siden desember 1997 har landet vårt vært fullverdig part i Konvensjonen om forbud mot utvikling, produksjon, lagring og bruk av kjemiske våpen samt ødeleggelse av slike våpen.

AVVISER: Den russiske ambassaden kaller påstandene fra Ukraina og USA som «grunnløse». Foto: Frode Hansen / VG

Den siste kjemiske ammunisjonen i landet ble eliminert 27. september 2017, noe som ble offisielt verifisert av den internasjonale Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, skriver de videre.

Russland hevder også på sin side at Ukraina benytter seg av ulovlige våpen i sin krigføring.

– Samtidig har de ukrainske væpnede styrkene ifølge Russlands forsvarsdepartement, gjentatte ganger brukt amerikanskprodusert kjemisk våpen mot det russiske militæret, til tross for at artikkel 1 i Kjemivåpenkonvensjonen forbyr slike handlinger.

Read Entire Article