Fredsprisen: En sterk advarsel

1 month ago 12


I en tid hvor Russland stadig truer med bruk av atomvåpen er årets fredspris en kraftfull beskjed om at slik retorikk er uakseptabel.

 KYODO / Reuters / NTBOVERVELDET PRISVINNER: Toshiyuki Mimaki, nestleder i den japanske organisasjonen Nihon Hidanko, overlevde Hiroshima i 1945. Han tok til tårene på pressekonferansen etter å ha vunnet årets Nobels fredspris. «Vær så snill og utrydd atomvåpen mens vi fortsatt er i live. Det er ønsket til de 114 000 overlevende», sa han. Foto: KYODO / Reuters / NTB
fredag 11. oktober kl. 14:20

Årets Nobels fredspris er gått til den mer eller mindre kjente japanske organisasjonen Nihon Hidankyo.

Organisasjonen som siden 1956 har jobbet for en atomvåpenfri verden, er ikke lenger ukjent for noen.

Og det er den viktigste hensikten med årets fredspris. Ved å løfte Nihon Hidankyo på verdensscenen vil årets pris bidra til å spre organisasjonens livsviktige budskap til verden.

Aldri mer Hiroshima og Nagasaki.

Dette budskapet bæres frem av de som grunnla og driver organisasjonen, og som har viet sitt liv til å fortelle om konsekvensene ved bruk av atomvåpen. Mennesker som overlevde det amerikanske atomangrepet for 80 år siden.

Dette er gripende og dermed avgjørende. For disse historiene menneskeliggjør det som er umenneskelig.

«Ord og penner kan ikke beskrive det jeg så», forteller en sykepleier til Nihon Hidankyo om dagen da atombombene falt.

Nå vil flere lese og høre disse overlevende og deres fortellinger. Det trengs, særlig nå når det har vært flere væpnede konflikter i verden enn noen gang siden andre verdenskrig.

 Shuji Kajiyama / AP / NTBVERDENSKJENT: Japanske aviser har gitt ut ekstrautgaver etter at det ble kjent at Nihon Hidankyo ha vunnet Nobels fredspris. Bildet er tatt 11. oktober. Foto: Shuji Kajiyama / AP / NTB

Årets fredspris er en sterk advarsel mot en form for normalisering av trusler om bruk av atomvåpen vi har sett de siste årene.

Det russiske regimet har siden starten av Ukraina-krigen gang på gang truet med bruk av atomvåpen.

Senest i september har den russiske viseutenriksministeren Sergej Rjabkov, uttalt at Russland vil endre sin atom-doktrine, som sier at Russland er villig til å bruke atomvåpen dersom andre land angriper med atomvåpen, eller dersom et konvensjonelt angrep utgjør eksistensiell trussel.

Det mener Russland nå at ikke er avskrekkende nok.

I konflikten mellom India og Pakistan i 2019 ble det også truet med bruk av atomvåpen. Også Iran har truet med å ruste opp atomvåpen. Samtidig jobber USA med å utvikle en ny og moderne atombombe som er 24 ganger kraftigere enn bombene som ble sluppet over Japan i 1945.

Spredning, opptrapping og trusler om bruk av atomvåpen er moralsk uakseptabelt.

Likevel lever vi nå i en tid hvor vi ser mer av dette. Derfor er årets Nobels fredspris gått til en svært verdig vinner.

Hør mer om fredsprisen i dagens episode av podkasten Giæver og gjengen:

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.

Read Entire Article