Rødt må gjøre noe med prinsipprogrammet

4 months ago 98


Skal Rødt være et normalt parti som forsøker å gjøre det norske samfunnet bedre. Eller skal de ha som sitt prinsipielle mål å ødelegge det?

NYTALE? «Rødt skal være et normalt politisk parti», sier partiets påtroppende leder Marie Sneve Martinussen. Men ifølge prinsipprogrammet er partiets målet å gjøre Norge til et kommunistisk samfunn, skriver Roar Hagen. Foto: Helge Mikalsen / VG
fredag 24. mai kl. 07:38
ROAR HAGEN<-ROAR HAGEN

sosiolog og tidligere medlem i AKP (m-l)

«Rødt skal være et normalt politisk parti», sier partiets påtroppende leder Marie Sneve Martinussen. «Rødt er ikke et kommunistisk», hevder Bjørnar Moxnes.

Men ifølge prinsipprogrammet er partiets målet å gjøre Norge til et kommunistisk samfunn.

Riktig nok har Rødt kvittet seg med kommunismens spøkelser som Lenin, Stalin, Mao-Zedong og Pol Pot. Forløpere til Rød, AKP (m-l) dyrket dem alle sammen.

AKP (m-l) var til sengs med samtiden største massemorder.

I løpet av noen få år utryddet kommunistpartiet i Kambodsja omtrent 25 prosent av befolkningen. Uten at AKP (m-l) registrerte det.

Idolene er strøket av listen. Men Rødt bygger stadig på Karl Marx’ lære.

Bare arbeiderne skaper verdi, står det i prinsipprogrammet. Kapitalistene skaper ingenting. Det er en unødvendig klasse.

Ifølge prinsipprogrammet er Norge et kapitalistisk klassesamfunn basert på utbytting og holdt sammen av makt og undertrykking.

Partiets mål er å skape et nytt samfunn hvor arbeiderklassen har kollektiv kontroll over produksjonsmidlene og fordeler samfunnets ressurser etter en demokratisk vedtatt plan.

Denne analysen er selvsagt helt feil.

SJEF: Marie Sneve Martinussen (her med politisk rådgiver Eirik Vold) blir i dag formelt valgt som Rødt-leder. Foto: Helge Mikalsen

Norge er en blandingsøkonomi. Forholdet mellom staten og kapitalen er omtrent femti-femti.

Halvparten an nasjonalproduktet er privat og reguleres av markedsmekanismen. Den andre halvparten styrer politikerne med. Tilsvarende går ca. 50 prosent av det vi tjener til skatter og avgifter.

For det får vi del i velferdsstaten goder som tilgang til gratis helsetjenester og utdanning. Her fordeles ressursene etter kommunismens prinsipper: Fra enhver etter evne, til enhver etter behov.

Slik Marx anbefalte.

Ikke noe samfunn i verdenshistorien har vært mer kommunistisk enn det norske. Det må i så fall være Sverige.

Ikke noe samfunn er heller mer demokratisk. Den norske modellen sikrer bred deltagelse i samfunnets kollektive beslutninger også utenom valgprosessen.

Men dette er altså ikke nok for Rødt. Ifølge prinsipprogrammet er det moralsk galt å tjene penger på andres arbeid.

«Fellesskap fungerer» heter det på Rødt sin hjemmeside. Med fellesskap mener man selvsagt staten. Men er staten alltid bedre enn markedet?

Normale politiske partier har et pragmatisk forhold til blandingsøkonomien.

Høyresiden vil ha litt mer marked i blandingen. Arbeiderpartiet litt mer stat og styring. Man prøver seg fram med hva som fungerer best. Alle er en stykke på vei kommunister.

Også Frp vil at mer av samfunnsproduktet skal fordeles etter behov på noen områder.

Rødt, derimot er prinsipielle. De følger i sporene til Karl Marx. Det er ingen vits å lappe på systemet. Det som trengs, er et nytt samfunn fritt for kapitalister.

Og veien dit går gjennom en revolusjon. Det er målet med den politiske virksomheten til Rødt.

Riktig nok sier man at revolusjonen skal skje på demokratisk vis. Det er svada.

I marxistisk språkbruk betyr revolusjon voldelig omvelting.

Dette er orwellsk nytale à la «krig er fred», og «proletariatets demokratiske diktatur», som det het hos gamle AKP (m-l).

ALLE SKAL MED: I Rødt er det plass til alle retninger. Foto: Skjermdump NRK

Alle forsøk på å realisere den marxistiske utopien om det klasseløse samfunnet har endt med forferdelse. Hva annet gjorde Lenin, Stalin, Mao-Zedong og Pol Pot enn å legge til grunn Marx’ tese at kapitalistene er en unødvendig klasse.

På landsmøtet til helgen bør Rødt bestemme seg.

Skal Rødt være et normalt parti som forsøker å gjøre det norske samfunnet bedre.

Eller skal de ha som sitt prinsipielle mål å ødelegge det?

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article