Resultathopp for Wenaasgruppen: – Nødvendig med utenlandsk eierskap

5 months ago 37


Det ble et godt år for konsernet etter Russland-exit og Sveits-flytting.

Wenaasgruppen står blant annet bak Radisson Blu Plaza i Oslo. Foto: Frode Hansen / VG

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Konsernet som hovedsakelig driver med hotell -og kapitalforvaltning leverer et resultat før skatt på 1,29 milliarder kroner i 2023, ifølge en pressemelding. Det er en kraftig oppgang fra 685 millioner kroner året før.

Ved starten av året solgte konsernet hotellporteføljen i Russland. Det ga en gevinst på 575 millioner kroner, skriver selskapet.

Inntektene tikket inn på 3,17 milliarder kroner. En oppgang fra 2,8 milliarder i 2022.

– Nødvendig

Konsernet er eid av Wenaas-familien, og to av tre eiere flyttet til Sveits i fjor.

– Dette er hovedsakelig som en følge av den uforutsigbare skattemessige politikken dagens regjering fører. Den økte formuesskatten og utbytteskatten, som må tas ut for å dekke formuesskatten, må tas ut av konsernet. Dette øker risiko og begrenser utviklingsmulighetene til konsernet fremover, skriver Lars Wenaas.

– Ut fra et skatte- og likviditetsmessig perspektiv og med koronaperioden i friskt minne er det derfor dessverre fornuftig og nødvendig med utenlandsk eierskap av familiebedriften for å sikre en stabil og sikker videreutvikling av selskapet, fortsetter han.

– Fin utvikling

Hotellvirksomheten består av 18 hoteller og 7800 rom. Flere av hotellene er plassert i større europeiske byer. Radisson Blu Plaza i Oslo er en del av denne porteføljen. Denne delen av virksomheten står for 71 prosent.

– Konsernets hoteller leverer gode resultater og man har forhåpninger om at resultatet i 2024 blir på linje med resultatet i 2023 hensyntatt gevinsten ved salget av hotellene i Russland, skriver Wenaas.

Han skriver videre at utviklingen var fin med et snittbelegg på 66 prosent.

Finansforvaltning er den andre store posten på balansen og utgjør 28 prosent. Verdien av porteføljen som består av 60 prosent aksjer/egenkapitalbevis og 40 prosent obligasjoner var på 4,17 milliarder ved utgangen av året.

Verdipapirene leverte en avkastning på kr 627 millioner kroner. En avkastning på 15,6 prosent. Gjennomsnittlig årlig avkastning på finansporteføljen over de siste fem år ble 11,5 prosent.

DN omtalte saken først.

Read Entire Article