Refser Rødt-kollega for utspill om vestkantforeldre: – Det er du som må skjerpe deg

5 months ago 42


Siavash Mobasheri og Mímir Kristjánsson Foto: VG

Mímir Kristjánsson har allerede fått «kjeft» for sine uttalelser om vestkantforeldrenes rolle i Oslo-fotballen. Nå vanker enda mer kritikk.

lørdag 11. mai kl. 10:58

Siavash Mobasheri, gruppeleder i Rødt Oslo, sier nemlig følgende etter å ha lest partikollegaens friske utspill i VG tidligere denne uken:

– Jeg er kraftig provosert. Mímir fortjener rødt kort for bøllete soloutspill. Jeg har lyst til å komme med en klar beskjed til ham: Det er du som må skjerpe deg. Særlig når han ikke har noen annen løsning til Oslo-fotballen enn en pekefinger.

Siavash Mobasheri<-Siavash Mobasheri

Gruppeleder i Rødt Oslo

Mobasheri forteller at han og partiet har brukt mye tid på å snakke med flere idrettsledere etter VGs reportasjeserie om den delte fotballbyen.

  • Der kommer det frem at mindre ressurssterke områder i Oslo knapt har treningsmuligheter gjennom vinteren.
  • Situasjonen er en annen i «rike» deler av byen, der de har flere tilgjengelige oppvarmede kunstgressbaner, mange ansatte og akademier.

I den anledning uttalte Kristjánsson, som er fra vestlandet og en profilert politiker for Rødt på Stortinget, at det er vestkantforeldre som driver forskjellsspiralen i Oslo-fotballen.

Kristjansson har allerede fått kjeft – og nå får han altså enda mer.

– Endringer skapes ved at folkevalgte og Oslo-idretten diskuterer saklig og trekker i samme retning. Da fungerer det dårlig å bare være god til å prate, som Mímir gjør. Det handler ikke om at vest må få det verre for at øst får det bedre, sier Mobasheri.

Han mener det ikke er tvil om at de fattige områdene i byen trenger idretten mest. De har dårligst treningsvilkår, de mangler penger og frivillige, sier han.

– Men det er populisme å ene og alene skylde på klubber og foreldre på vestkanten. Like håpløst er det å si at foreldre på østkanten er late. Ansvaret ligger på politikerne som i altfor mange år har skapt de enorme forskjellene i byen og for eksempel ikke bygget idrettsanlegg i takt med at byen vokser.

Mímir Kristjánsson svarer litt lenger ned i saken på den tøffe kritikken av ham, men stiller seg fullt ut bak fire punkter Rødt og Mobasheri nå lanserer i VG som de mener vil skape en endring.

Rødt Oslos fire punkter for å forbedre forskjellene i Oslo-fotballen:

Kompensasjon for tapte inntekter:

Rødt vil kompensere klubber for tapte inntekter der foreldre ikke har råd til treningsavgift. Dette skal skje ved å opprette et fond med Oslo kommunes midler. Bevilgningene fra fondet skal kanaliseres gjennom Oslo-idrettskrets som skal fordele midlene. Da VG spør om hvor mye penger som skal være i et slikt fond, svarer Mobasheri et sted mellom 10–15 millioner kroner, og mener det kan være nok for å dekke tapene for disse klubbene.

Finansiere nøkkelfunksjoner i klubber i utsatte områder:

Rødt ønsker å finansiere de viktigste funksjonene i en breddeklubb i levekårsutsatte områder. Daglig leder, sportslig leder, trenerutvikler, frivillighetskoordinator vil alle hjelpe på aktiviteten, mener Mobasheri.

– Hvis Oslo kommune kan finansiere disse stillingene så har vi tro på at aktiviteten blir mer ordnet og de får mer ressurser til å følge opp barna og frivilligheten. Dette kan også gjøres gjennom et fond som ikke vil koste mange, mange millioner. Men nok til å dekke opp at folk ansettes fast i klubbene, kommenterer Mobasheri.

Strengt krav om kunstgressbaner med undervarme:

Mobasheri mener Oslo kommune må være mer offensive, betale for kostnaden for å oppgradere og bygge minst én kunstgressbane med undervarme i hver bydel.

I dag er det nemlig slik at flere ressurssterke klubber selv har bekostet et anlegg for undervarme på en kommunal bane i sitt område. Det er ikke tilfellet i mange bydeler.

– I Groruddalen er det per nå bare Kalbakken kunstgress som er en 11-er bane med undervarme betalt av kommunen. Denne banen skal dekke fire bydeler med 140.000 mennesker. Det er det minste Oslo kommune kan gjøre: Å bygge og drifte en kunstgressbane per bydel på østkanten slik at barna der også kan spille på vinteren. Det arbeidet må starte nå, sier Mobasheri.

Beskjeden til Oslo-idretten:

Det siste handler om å utfordre Oslo-idretten, sier Mobasheri. Han mener idretten også selv må ta tak i de mange utfordringene den har med tanke på sosial utjevning mellom klubbene som mål. Han vil nå se konkrete tiltak fra klubber som legges frem for politikerne for god og saklig diskusjon.

Og anledningen for Oslos politikere kommer når revidert budsjett skal behandles før de tar sommerferie.

I sitt svar til VG sier Kristjánsson at han også er enig i at situasjonen i hovedstaden hovedsakelig er Oslo-politikernes ansvar.

– Og jeg har full tillit til at Siavash tar dette videre i bystyret på ordentlig vis. Han er en dyktig og hardtarbeidende politiker, ikke minst for idretten i hovedstaden.

Mímir Kristjánsson<-Mímir Kristjánsson

Sitter på Stortinget for partiet Rødt

Det må samtidig være lov å diskutere andre sider ved den delte fotballbyen enn bare de rent politiske, for eksempel foreldrenes rolle eller hvordan klubbene drives. Det gjelder både i øst og vest.

Avslutningsvis kommenterer Rødt-profilen Mobasheris krasse karakteristikker av ham:

– Jeg vil oppfordre ham til å tenke på Rødt som et fotballag. Noen må gjøre jobben på midtbanen, men noen må også av og til prøve seg på en frekk finte lengst ute på venstrekanten.

Read Entire Article