Fredsprisen går til Nihon Hidankyo: – Veldig fortjent

2 hours ago 6


 AP / NTBToshiyuki Mimaki er leder for organisasjonen Nihon Hidankyo. Foto: AP / NTB

Organisasjonen Nihon Hidankyo får fredsprisen for sitt arbeid mot atomvåpen.

fredag 11. oktober kl. 11:40

Nobelkomiteen annonserte fredag at organisasjonen Nihon Hidankyo er blitt tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid mot atomvåpen.

Atomvåpen har kun blitt benyttet i konflikt ved én anledning, da USA slapp to atombomber over Hiroshima og Nagasaki i august 1945.

– På vegne av den norske regjeringen vil jeg gratulere den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo med Nobels fredspris, sier statsminister Jonas Gahr Støre om prisen.

Han sier Nobelkomitten har lagt vekt på organisasjonens innsats for en atomvåpenfri verden, og for å vitne om hvorfor atomvåpen aldri må brukes igjen.

– Dette er et våpen som ingen vil se brukt. De overlevende fra Hiroshima og Nagasaki vet dette bedre enn noen, og derfor er deres vitnesbyrd så viktig. Dette er en viktig pris, som også viser hvor betydningsfullt arbeidet til en slik folkelig bevegelse kan være.

Søtre sier prisen en påminnelse om hvorfor vi må fortsette å jobbe for både nedrustning og ikke-spredning av atomvåpen.

–⁠ Det er en nødvendig advarsel mot de som kommer med direkte trusler om bruk av atomvåpen.

– Helt fantastisk

Tuva Widskjold er koordinator for ICAN Norge. De er en paraplyorganisasjon for organisasjoner i Norge som jobber for å avskaffe atomvåpen.

– Vi synes det er helt fantastisk at jobben som de overlevende har gjort anerkjennes. Det er en veldig fortjent fredspris, sier Widskjold.

- De har sagt at ingen andre skal oppleve det de har opplevd. Vi har all grunn til å være takknemlig for den innsatsen de gjør.

Widskjold sier at fredsprisen sender et tydelig signal om at også norske politikere må øke innsatsen mot atomvåpen.

– Det er et masseødeleggelsesvåpen som har forferdelige menneskelige konsekvenser.

Read Entire Article