Styret for nasjonalparken etterlyser nå vitner til kjøringen, trolig omkring 11. til 13. juli.
Styret fikk tips fra turgåere i området. De hadde sett spor fra ATV-kjøring i myr ved en rekke vann i vestre del av nasjonalparken mellom Jakobselvkroken og sydsiden av Ordovatn i starten av juli.
– Det var helt ferske spor etter minst ett, men kanskje helst to kjøretøy, sier nasjonalparkforvalter Geir Østereng til NRK.
Noen dager etter tipset fløy Statens naturoppsyn over området og dokumenterte spor av kjøringen med bilder.
Kjøringen har foregått i den delen av nasjonalparken der fuglelivet er spesielt beskyttet, blant annet med jaktforbud.
– Denne sonen er spesielt viktig for fuglelivet med ender, sædgjess, dverggås og våtmarksfugl. Fjellreven har også sitt leveområde i disse fjellområdene, sier Østereng.
En lang rekke av disse fuglene står på rødlista over sårbare og truede arter.
Tidspunktet er spesielt uheldig. Så langt til fjells og så langt nord er tidlig i juli midt i hekke- og yngletid for en rekke arter.
Dype kjørespor vil gro igjen svært langsomt i disse områdene.
– Flere av disse sporene vil bli stående i flere år før de forsvinner.
Motorferdsel i naturen er i forbudt i utgangspunktet. I nasjonalparken er det i tillegg brudd på vernebestemmelsene.
Birger Knudsen, som er styreleder for nasjonalparkstyret, sier at man ser alvorlig på dette. Saken vil bli meldt til politiet.
– Området det er kjørt i er blant våre mest sårbare naturområder, sier han.
Nasjonalparkstyret ber om tips fra folk som kan ha sett kjøringen. Etter det de vet, har i alle fall kjøringen rundt Svanevannene og Ordo mest trolig skjedd i perioden 11.–13 juli.
Det er eksisterende kjørespor inn mot nasjonalparken fra Geatnjajavri, Ordo og Jakobselvkroken, og kjøretøyene kan ha kommet via et av disse områdene.
Truls, Hellstrøm og TV 2 anmeldt
Ulovlig kjøring på Varangerhalvøya har vakt oppsikt tidligere.
I 2018 ble råkjøring i en myr, med dype kjørespor som resultat, gjort til underholdning i TV 2-programmet «Truls à la Hellstrøm».
Anmeldelsen ble imidlertid henlagt av politiet i Finnmark. Etter det NRK kjenner til, skjedde det til dyp fortvilelse fra folk i Statens naturoppsyn, som opplever at det er vanskelig å stille folk til rette for slike naturskader.
Publisert 19.08.2024, kl. 16.36