Plaget med livmorfremfall: Betalte for egen operasjon

4 months ago 49


Kortversjonen

  • Grethe Røste (74) slet med livmorfremfall og måtte bruke bleier i to år.
  • Hun betalte 80 000 kroner for operasjon på privat sykehus etter lang ventetid offentlig.
  • Grethe opplever nå betydelig bedring etter operasjonen.

– For meg begynte det i 2021. Jeg fikk et veldig stort livmorfremfall. Livmor presset seg fram og stengte for urinrøret. Jeg fikk ikke tisse hvis jeg ikke lå eller sto, sier Grethe.

Livmorfremfall er en av kvinnelidelsene med lengst ventetid i offentlige sykehus.

Pasientene opplever at livmor glir ned i skjeden fordi musklene i bekkenbunnen er svekket. En svært ubehagelig effekt er problemer med vannlating og avføring.

For fem uker siden klarte ikke Grethe lenger å gå med plagene.

– Jeg tenkte at nå er det nok, sier hun.

Snart slutt med bleier

Hjemme på badet i huset med panoramautsikt mot Norefjell, ligger bunken med bleietruser som det etter operasjon blir stadig mindre bruk for.

Grethe beskriver en fortvilet situasjon som snart er over.

– Det er fem uker siden jeg ble operert. 12. april i år bestemte jeg meg for å bruke sparepenger på operasjon. Den avgjørelsen tok jeg i fortvilelse etter at jeg enda en gang tisset meg ut, sier Grethe.

Hun merker bedring og prognosen er god.

– Jeg skal bli helt frisk.

Vanlig

Grethes forsøk på å bli frisk, startet med en henvisning fra fastlegen 3. desember i 2021.

Ringerike Sykehus fastslo at hun hadde livmorfremfall. Hun ble henvist videre til Bærum sykehus.

– Dette var i mars 2023. Da hadde dette pågått i to år. Jeg var helt fortvilet. Jeg brukte bleier og våknet om morgenen med full tissebleie. Det var helt forferdelig.

Ifølge overlege og gynekolog ved Aleris, Ole Aleksander Dyrkorn, er livmorfremfall en vanlig problemstilling som skyldes skade på bekkenbunnen i forbindelse med fødsler.

– Det blir gjerne sydd og kvinnen klarer å kompensere kanskje fram mot overgangsalder ved å bruke muskulatur. Da endrer bindevevet seg. Det skal holde blære, livmor eller tarm, eller en kombinasjon av alle tre, på plass. Da kan de få fremfall, sier han.

Foto: Line Møller / VG

Grethe forteller at det i et poliklinisk inngrep på Bærum Sykehus ble satt inn en ring som skulle løfte opp urinblære og livmor.

Det er ifølge Dyrkorn et vanlig forsøk på å holde ting på plass.

– Siden det er lang ventetid på operasjon, er det ikke uvanlig å tilby et alternativ i påvente av inngrepet, sier han.

Grethe fikk store smerter.

– Det gjorde så vondt at ringen ble tatt ut igjen etter tre uker. Da orket jeg ikke mer, sier hun.

Marita Grande Hegstad, kommunikasjonsrådgiver ved Vestre Viken sier at de på Bærum sykehus har cirka 3–6 måneders ventetid på fremfallsoperasjon.

– I 2020 og 2021 hadde vi en del etterslep grunnet covid-19 og hadde derfor lengre ventetider, legger hun til.

– Fortvilet

12. april i år sto Grethe på kjøkkenet og lagde lunsj. Plutselig tisset hun på seg.

– Det var klissvått på kjøkkengulvet. Da ble jeg så fortvilet at jeg bestemte meg for å bruke sparepengene og betale for operasjon.

– Jeg ringte Aleris klokken 8.45 og fikk time hos gynekolog samme dag klokken 14.30. 25. april ble jeg operert. Nå kjenner jeg at jeg allerede har bedre kontroll, sier Grethe.

Hun forteller at operasjonen kostet 80 000 kroner.

Nå gleder hun seg til å slippe bleietrusen.

– Han fikset også skader etter min siste fødsel for 48 år siden. Jeg er som ny, ler Grethe.

Hun er veldig glad for å endelig merke at hun får mer og mer kontroll på blæren.

– Jeg er en aktiv person og er med i ei turngruppe som trener hver uke. Jeg må fortsatt bruke bleie og skal ikke ha høy puls før seks uker etter operasjonen. Derfor droppet jeg turnstevnet vi trener til hvert år.

– Men neste år er det landsturnstevne på Jæren og da er jeg klar uten bleie.

Mange går lenge med plager

Overlege Ole Aleksander Dyrkorn beskriver pasientgruppen som kvinner som gjerne har gått lenge med plagene, før de har tatt mot til seg og oppsøkt lege. Han opererte Grethe på Aleris.

– De er ofte henvist til gynekolog eller til sykehuset. De har ventet et halvt år på undersøkelse. Deretter har de stått på en ny venteliste for operasjon. Det er ofte en lang og kronglete vei for å få den behandlingen man trenger. Sykehuset må prioritere andre ting som det haster mer med. Dermed blir det lange ventelister for disse relativt vanlige plagene, sier Dykorn.

Det er estimert at en av fire kvinner vil trenge kirurgi for bekkenbunnsrelaterte plager en gang i livet sitt. Ifølge FHI viser data fra Norsk pasientregister (NPR) at 3580 kvinner ble operert for skjede- og livmorfremfall i spesialisthelsetjenesten i 2023.

FHIs tall viser også en generell økning i ventetid for pasienter med kvinnesykdommer og innen elektiv fødselshjelp: Fra januar 2012 til januar 2024 har det økt fra 46 til 63 dager.

Både Aleris og Volvat opererer livmorfremfall.

– Vi kjenner ikke detaljene om hvor lenge disse pasientene har ventet. Jeg vil tro at de er en del av ventelistestatistikken på Helfo. Hvis ikke hadde de ikke kommet til oss. Prisene for behandlingen forhandles med forsikringsselskapene og kan ikke oppgis, sier direktør Per Helge Fagermoen ved Volvat medisinske senter.

Aleris-direktør Anita Tunold opplyser at det private sykehuset i 2023 utførte om lag 500 livmor-operasjoner.

Aleris-direktør Anita Tunold<-Aleris-direktør Anita Tunold

– Hittil i år har vi totalt rundt 20 prosent vekst i forhold til fjoråret. Pasientene forteller oss at de har ventet i over et år – og mange har også før det kviet seg for å ta det opp med legen sin.

Hun mener det er bra med økt oppmerksomhet omkring dette.

– Slik at kvinner som har gått med store plager, mange over flere år, får informasjon om at det finnes behandling og faktisk får hjelp. Mange har nok dessverre trodd at det er ting de bare må leve med, sier Tunold.

Ventetid for inngrep ved livmorfremfall i offentlige sykehus:

Haukeland Universitetssykehus: 78 uker.

Sørlandet Sykehus i Kristiansand: 78 uker.

UNN i Tromsø: 64 uker.

Oslo universitetssykehus: 59 uker.

Sykehuset Innlandet: 78 uker.

Kilde: Helfo

– Ofte prioritert ned

Solveig Bjella er leder av Norsk gynekologisk forening. Hun er også overlege i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Helse Møre og Romsdal i Ålesund.

– Disse pasientene må ofte vente fordi det ikke er en livstruende tilstand. Men livmorfremfall gir redusert livskvalitet og plager. Man ønsker å bli operert så fort som mulig. Det er knallharde prioriteringer innenfor helsevesenet og disse pasientene blir ofte prioritert ned, sier hun.

Rådgiver Guro Ringen Rana i Helse Bergen sier ventetiden vurderes ut ifra undersøkelse og funn ved utredning.

– De som har ventetid 78 uker fra henvisning, er de som man etter en medisinsk vurdering mener kan vente. Ventetidene på Helse-Norge settes av ventetidskoordinator i foretakene, disse følger nasjonal veileder for fastsetting av ventetider, sier Ringen.

Slik svarer Vestre

VG har skrevet om fritt behandlingsvalg som ble lagt ned 1.1.2023. Helseminister Vestre sa på sitt første store pressemøte at han inviterer private helseaktører med på arbeidet med å få ned ventelistene.

– Hvordan vil løftet helseministeren lanserte, påvirke for eksempel pasienter som Grethe Røste?

– Dette er først og fremst et løft for de offentlige sykehusene våre. Så sier vi at helseforetakene som er 100 prosent offentlig eid, står fritt til å kjøpe tjenester også fra private. Hvis et regionalt helseforetak i kortere eller lengre perioder ser at det finnes ledig kapasitet et annet sted, så har de muligheten til å kjøpe den kapasiteten, sier Vestre.

Helseminister Jan Christian Vestre<-Helseminister Jan Christian Vestre

– Så lenge det er offentlig finansiert, offentlig prioritert, offentlig organisert, så det er fellesskapet som har kontrollen på dette. Så hvis det viser seg at det offentlige ikke kan utføre operasjonen du skal ha før om et halvt år, men det private kan gjøre det neste uke, så er det greit for meg om du benytter deg av det tilbudet så lenge fellesskapet har kontroller, helseministeren.

Foto: Line Møller / VG
Read Entire Article