Pedersen hylles: – Et forbilde å se opp til

4 months ago 32


Dag Erik Pedersen døde mandag, 64 år gammel. Familien bekreftet dødsfallet tirsdag morgen.

Pedersen ble kjent som syklist, hvor han var blant Norges mest fremtredende syklister gjennom hele 1980-tallet og starten på 90-tallet.

– Jeg er i sjokk. Tenker først og fremst på familien og de nærmeste som opplever sin tyngste tid. Dag Erik gledet og imponerte så mange gjennom så mange tiår, sier Dag Otto Lauritzen til NRK.

– Vi har jo fulgt hverandre på hjul siden vi møttes på sykkelen for første gang i 1979/80. Deretter på tv, som foredragsholdere og forkjempere for helse og hverdagstrim. Jeg klarer ikke helt å ta innover meg at han ikke lenger er blant oss, sier Lauritzen videre.

Jaanus Kuum, Dag Otto Lauritzen og Dag Erik Pedersen

LANDSLAGSTRIO: Dag Erik Pedersen og Dag Otto Lauritzen syklet mye sammen. Fra venstre: Jaanus Kuum, Dag Otto Lauritzen og Dag Erik Pedersen

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

– Jeg husker Dag Erik først og fremst som en god syklist, et forbilde å se opp til. Så husker jeg han som en skikkelse, ikke bare norsk sykkelsport, men også med alt han fikk til på siden. Et menneske som brydde seg om andre. Det var ikke mange som kunne ringe meg og spørre «hvordan det går med deg, Thor?». Der var Dag Erik, sier Thor Hushovd.

Hushovd: – Betydd veldig mye for norsk sykkelsport

Hushovd er selv blant tidenes beste norske syklister, og vant også den syvende sesongen av «Mesternes mester», med Pedersen som programleder.

– En ting er sykkelkarrieren. Det er det som står sterkest igjen for meg, men jeg og Dag Erik var med på å arrangere Oslo Grand Prix sammen og fikk Lance Armstrong på startstreken. Det viste hvordan han brant for enkelte ting.

Veldedighetsrittet ble arrangert i samarbeid med Kreftforeningen i 2010 og samlet store folkemasser på Karl Johan:

Hushovd Oslo Grand Prix

OSLO GRAND PRIX: Hushovd på startstreken i Oslo Grand Prix i 2010, et ritt som ble arrangert i samarbeid med Kreftforeningen.

Foto: NTB

Pedersen vant tre etapper i Giro d'Italia i løpet av karrieren, ble nummer ti sammenlagt i Giro d'Italia i 1984 og har tidenes beste norske plassering i monumentklassikeren Liège-Bastogne-Liége med en tredjeplass fra 1986.

– Dag Erik sammen med Dag Otto Lauritzen var dem som for min del motiverte og viste at selv om man kom fra et lite land som Norge, så kunne man hevde seg i en internasjonal idrett. Slik sett har han betydd har han veldig mye for norsk sykkelsport, sier Hushovd.

– En ordentlig livsnyter

Etter at Pedersen la opp som syklist etter 1992-sesongen, ble han en profilert programleder. Mest kjent er han for å ha ledet «Mesternes mester» i tolv sesonger.

Han har også ledet NRKs sendinger fra flere store mesterskap, som sommer- og vinter-OL, VM i skiskyting og ski-VM.

– Det var trist å høre. Han skulle levd i mange år til. Det må være tungt for familie og nære venner, sier syklist Alexander Kristoff.

Karoline Dyhre Breivang ble nummer to i den tiende sesongen av «Mesternes mester» og har selv bodd i Telemark i flere år.

– Det var voldsomt trist. Jeg har bodd i Larvik i 12 år og kjente hans også litt før «Mesternes mester». Jeg møtte han også senere i Larvik og da pleide vi å slå av en prat, sier Breivang.

Johan Remen Evensen ble nummer to i sesong fem av «Mesternes mester» og har også vært ekspertkommentator for programmet i flere år.

– Jeg kjente Dag Erik som programleder i både Sportsrevyen, Mesternes mester og at han ledet hoppsendinger. Jeg har blitt intervjuet av han, men vi har også jobbet sammen som kolleger, sier Remen Evensen, og fortsetter:

– Dag Erik var en fantastisk person foran kamera, genuint opptatt av å gjøre det så bra som mulig. Han var utrolig flink og dedikert, ordentlig proff, og det var trygt og godt både å bli intervjuet og stå ved siden av han som programleder.

Remen Evensen ble født i 1985 og husker av den grunn ikke mye av Pedersens aktive karriere, men deler et minne fra en sykkeltur med Pedersen.

– Jeg husker godt at han tok meg med på en sykkeltur i hans italienske hjemby. Det var et fint minne. Vi skulle egentlig bare sykle en runde, men det ble selvsagt to, og vi ble alt for sene i forhold til planen. Det var sånn han var, en ordentlig livsnyter, sier han.

Publisert 04.06.2024, kl. 10.08 Oppdatert 04.06.2024, kl. 10.21

Read Entire Article