– Du kan ikke gå en dag uten å se et hodeløst lik eller et amputert barn. Det er forferdelig. Du går dit, er full av blod, og så drar du hjem igjen. Hvert sekund er så farlig.
Medisinstudent Manar Hazem Al Khodari fra Gaza snakker med NRK før hun skal på talerstolen foran et folkehav på Youngstorget i Oslo sentrum lørdag.
Hun er én av ti medisinstudenter fra Palestina som har fått komme til Norge for å fullføre studiene sine ved Universitetet i Oslo.
Før hun kom så langt måtte hun flykte fra israelske bomber. Mange ganger.
– Jeg jobbet på de fleste sykehusene i Gaza. I alt flyktet jeg 16 ganger. Det var ikke lett, men hver gang dro jeg til sykehuset i det området. For å hjelpe de jeg kunne.
Til tross for risikoen vil 23-åringen reise tilbake så fort graden er i boks.
– Ja. Jeg følte meg som en forræder da jeg forlot Gaza. Jeg kan ikke forestille meg å være borte en dag lenger enn jeg må. Lengselen blir verre hver dag.
På talerstolen åpner Manar med et flammende dikt, til stor jubel.
– De kan bombe skolene våre, hjemmene våre også, og true oss med å ta landet vårt, men de kan aldri ta ånden som driver oss!
Skoler bombes
Dagens markering er til støtte for palestinske skoleelever, lærere, professorer og studenter, forteller arrangør og leder av Palestinakomiteen i Oslo, Anine Barg.
– I dag markerer vi at skolebarna og studentene i Gaza ikke har noen skoler å gå til. Fordi omtrent 90 prosent av de er bomba i stykker. Og de som ikke er fullstendig ødelagt, er gjort om til flyktningleirer. Men de angripes de også, sier Barg.
Ifølge FNs barnefond (Unicef) er halvparten av alle skoler der palestinere søker tilflukt, direkte rammet av israelske rakettangrep.
Det israelske forsvaret (IDF) hevder ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter at flere skoler de har angrepet ble brukt av soldater fra Hamas. Etter angrepet mot skolen al Tabieen 10. august sa IDF at skolen var et kommandosenter for Hamas og Islamsk jihad.
Skoleangrepene er grunnen til at 10 år gamle Elias Saker Hassan også var blant talerne på markeringen i Oslo.
– Det er veldig dumt, for når krigen er ferdig i Gaza, så klarer ikke barna å lære noe.
Han håper krigen snart stanses.
– Fordi jeg vil redde landet mitt fra okkupasjon. Og jeg vil ikke at mange barn skal dø.
Lærere i protest
Utdanningsforbundet i Oslo er blant organisasjonene som er til stede med en banner. Flere lærere er der for å vise sin støtte til kollegaer på Gazastripen.
«Skole er trygghet. Skole er vennskap. Skole er håp. Stopp bombingen av skoler», står det på en plakat.
To jenter ikledd tradisjonelle palestinske drakter holder en plakat hver med slagordene «Fri Palestina» og «497 skolebygg ødelagt».
Ifølge en oversikt fra Al Jazeera er 500 skoler rammet av angrep på Gazastripen siden krigen brøt ut mellom Israel og Hamas 7. oktober i fjor.
Ifølge Gazas helsedepartement har krigen kostet over 40.000 palestinere livet, deriblant hundrevis av barn. Det antas å være store mørketall.
Publisert 17.08.2024, kl. 18.36