Palestinske Fathi: – Jeg er veldig stolt av dere

4 months ago 40


– Jeg vil si at jeg er veldig stolt av dere, det norske folk som støttet Palestina og anerkjente vår rett til å eksistere.

Det sier den palestinske ambulansearbeideren Fathi Nasrallah. VG har tidligere fortalt om hvordan Nasrallahs 15 år gamle sønn ble skutt og drept på åpen gate på Vestbredden.

– Jeg føler at det å miste sønnen min var måten å få den internasjonale verden til å se urettferdigheten vi går gjennom.

Fathi Nasrallah sammen med sønnen Qaiss. Foto: Privat

Dette er et steg i riktig retning, ifølge Nashrallah.

– Verden må slutte med hykleriet og doble standarder når det kommer til menneskerettigheter, sier han.

VG har onsdag vært i kontakt med flere palestinere – både på Gaza og på Vestbredden. Reaksjonene på den norske anerkjennelsen er delte.

VGs lokale frilansjournalist, Sami Abu Salem, har snakket med flere palestinere i Gaza. 18 år gamle Eid Abu Amsha sier at han ikke har fått med seg nyheten.

– Vi har ikke internett eller elektrisitet, hvordan skulle jeg ha hørt det ... Jeg bruker dagene på å bære vann for familien min, sier han.

Foto: Sami Abu Salem

Men nyheten kan være «bra», forteller han. Kanskje vil folk komme for å gjøre forretninger i Gaza og skape jobbmuligheter, eller det gir ham en mulighet til å forlate Gaza for å studere.

Den muligheten virker fraværende i Gaza nå, nær 86 prosent av skolene er skadet i krigen ifølge FN.

Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gaza

Dette er landområdene Norge nå vil anerkjenne som Palestina, i tråd med hva FN så for seg før 1967.

– Palestina har en grunnleggende rett til en selvstendig stat. Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tidligere i dag.

Jonas Gahr Støre<-Jonas Gahr Støre

Statsminister i Norge

Dette standpunktet tar Norge sammen med Irland og EU-tungvekteren Spania.

Kartet viser Palestina slik Norge nå har anerkjent det:

Ingen feststemning

Det var riktig nok ingen feststemning under pressekonferansen til statsminister Støre og utenriksminister Espen Barth Eide.

Bakteppet er alvorlig og for 2 millioner palestinere i Gaza, katastrofal.

I byen Deir Elbalah møter frilansjournalist Salem på grønnsakselgeren Basel Naseer fra Beit Hanoun. Han er likegyldig til at Norge nå anerkjenner Palestina, ettersom mange land allerede har gjort det.

– Hvorfor anerkjenne etter åtte måneder med drap? Israel slakter oss, sier Naseer. Han har selv mistet huset sitt og flere familiemedlemmer er drept i krigen, forteller han.

Om lag 35.000 er drept så langt, ifølge lokale helsemyndigheter. Antallet er ikke uavhengig verifisert, men FN finner anslaget troverdig.

En palestinsk jente går gjennom ruinene av Khan Younis for å finne vann. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB

Slik har de ulike landene reagert:

De palestinske områdene:

Både De palestinske selvstyremyndighetene og Hamas har onsdag ønsket velkommen kunngjøringen om at Norge anerkjenner staten Palestina.

Israel:

At tre europeiske land anerkjenner Palestina har skapt reaksjoner, særlig i Israel som henter ambassadørene sine hjem for konsultasjoner. Israels ambassadør til Norge opplyser til VG at han reiser torsdag.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier Norge, Spania og Irland «belønner terror».

Landets finansminister Bezalel Smotrich vil kreve «hardere straffetiltak» mot palestinere og vil ha en slutt på at Norge oppbevarer skatte- og tollinntekter som Israel krever inn for palestinere.

Han vil stanse alle overføringer av midler til palestinske selvstyremyndigheter på Vestbredden. Det skriver Times of Israel.

Ifølge CNN åpner forsvarsminister Yoav Gallant nå for flere israelske bosetninger nord på Vestbredden.

FNs sikkerhetsråd, FNs generalforsamling, Det internasjonale Røde Kors-sambandet og Den internasjonale domstolen (ICJ) har i flere resolusjoner og i en dom, konkludert med at bosetningene er folkerettsstridige.

FNs høykommissær for menneskerettigheter sier bosetningene er en krigsforbrytelse.

USA:

USA var ganske rask med å uttrykke misnøye med en anerkjennelse av staten Palestina. En palestinsk stat bør etableres gjennom forhandlinger – ikke ensidig anerkjennelse, er holdningen til president Joe Bidens administrasjon.

Andre land:

Michael Roth, lederen av det tyske parlamentets utenrikskomité skriver på X at han «ikke er overbevist» om at anerkjennelse av den palestinske staten er et «passende tiltak» etter de Hamas-ledede 7. oktober-angrepene.

Qatar og Saudi-Arabia, som er sentrale aktører i forhandlingene om Gaza, ønsker også beslutningen om å anerkjenne en palestinsk stat velkommen, og gjentok oppfordringene til andre land om å følge etter.

Nær 80.000 palestinere er såret, mange av dem har fått skader for livet. Samtidig kollapser helsevesenet i Gaza.

Nærmest hele befolkningen i Gaza opplever nå sult, ifølge FN. Lite mat kommer inn, og nesten all kjøtt og melkeproduserende husdyr er drept.

Les også: FN stanser all utdeling av mat i Rafah: – Lidelsene er fullkomne

Foto: Sami Abu Salem

Abdelnaser Sammour fra Gaza by er hjemløs som følge av krigen. Fra sitt telt, hvor han nå bor med sin kone og tre sønner, berømmer han anerkjennelsen fra Norge.

– Dette er virkelig fruktbart. Apartheidregimet i Sør-Afrika kollapset som følge diplomatisk press som dette, sier Sammour.

– Dette steget og steget til den internasjonale straffedomstolen, hvor aktor ber om å arrestere Netanyahu, legger ekte press på Israel. De amerikanske studentenes demonstrasjoner på universitetene legger ekte press på Israel.

Read Entire Article