– Kabelen var ødelagt. Mye tyder på at dette ikke er et uhell, men en bevisst handling, sier forsker Anders Rødningsby ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Forsvarets Forum.
Den neste uka skal 90 organisasjoner og selskaper fra over 20 land deltå på verdens største åpne jammetest på Andøya i Vesterålen.
Her skal aktørene teste hvordan deres egne tids- og navigasjonssystemer reagerer på såkalt jamming.
Målet er å finne sårbarheter og svakheter slik at selskapene kan bygge systemer som er enda mer robuste.
Andøya er valgt på grunn av stedets unike egenskaper – høye fjell som tillater utsending av forstyrrende signaler, uten at det får store konsekvenser for sivilsamfunnet.
Høyt opp i fjellveggen over Bleik har Forsvarets forskningsinstitutt plassert jammeutstyr.
Mellom de ulike komponentene er det lagt opp fiberkabler mellom antennene som er utplassert på fjellet.
Under en test søndag morgen oppdaget Anders Rødningsby og kollegene at de ikke hadde signal.
Da de kom opp til jammeren fikk de seg en utrivelig overraskelse.
Kabelen var kuttet rett av og var ødelagt.
– Kabelen lå ikke lett tilgjengelig, så vi ble litt mistenksomme. Men vi vet ikke hva som har skjedd annet at det ikke ser ut som et uhell, sier forskningsleder Tonje Arnesen ved FFI.
Nå er kabelen byttet ut og flyttet til et sted som er mindre tilgjengelig.
FFI er nå i dialog med politiet om bruddet på kabelen, opplyser Arnesen til NRK.
Flyplasser har vært slått ut
I Norge er det Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom som overvåker signaler. De opplever daglig at GPS-signalene forstyrres av blokkering, såkalt jamming.
Forsvarets forskningsinstitutt forklarer jamming slik:
Se for deg at du er ute og kjører på Smøla en fredag kveld. Plutselig sier GPS-kartet i bilen din at du befinner deg i Haparanda og at det er mandag morgen.
Dette kan være resultatet hvis noen tukler med satellittsignalet der du befinner deg.
Eksempelet over er uskyldig nok. Men konsekvensene av slike hendelser kan være alvorlige.
Hele flyplasser har blitt slått ut av små jammere. Det finnes eksempler på at redningshelikoptre ikke har kunnet lande på grunn av signalforstyrrelser.
i Finnmark skjer frekvensforstyrrelser nærmest daglig. Nylig ble et SAS-fly utsatt for spoofing-angrep og GPS-forstyrrelser blir et stadig større problem ifølge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.
Slike hendelser er en viktig årsak til at det er så viktig med jammetester.
I Russland er de fleste mobilbasestasjoner utstyr med jammeutstyr. Antallet forstyrrelser har økt voldsomt siden Russlands invasjon i Ukraina i 2022. Derfor har norske myndigheter noe å lære, ifølge FFI.
– Det gjøres ekstremt mye bra forskning og utvikling i forbindelse med øvelsen. I tillegg er det viktig for aktørene å møtes for å teste sårbarheten i tids- og navigasjonssystemer, sier Arnesen.
Professor: – Vil skremme
Professor Njord Wegge ved Forsvarets høgskole har jobbet mye med såkalte gråsonetrusler, som også omtales som hybridtrusler.
At ødeleggelsen har skjedd med såpass utilgjengelige fiberkabler høyt oppe i et fjell neppe er tilfeldig, mener han.
– Det er selvsagt vanskelig å være skråsikker. Før man har konkrete bevis kan man ikke utelukke hærverk. Men det virker som en ganske klar villet handling, som kan være utført av utenlandske aktører for å signalisere og skremme.
I sommer advarte PST mot økt interesse for Andøya fra fremmede etterretningsinteresser.
Andøya venter stor aktivitet på forsvar og romfart, og vil ha behov for internasjonal rekruttering. Området blir en nasjonal hovedbase for langtrekkende droner og permanent base for mottak av allierte styrker.
PST har derfor bedt kommunen iverksette nødvendige tiltak mot spionasje.
– Akkurat nå er det mange relevante aktører fra forsvarssektoren på Andøya. Det er en interessant målgruppe, sier han.
Wegge forteller at utenlandske aktører gjerne opererer i en gråsone hvor det har vært usikkert hvorvidt en ødeleggelse skyldes en villet handling eller et uhell.
– Det er ikke krigføring, men kartlegging. Essensen med slike aksjoner er at det skal oppstå tvil. Man kan kanskje se at det er gjort med vilje. Derfor er det nærliggende å tenke at det er en illustrasjon av at man følger med,
Slik aktivitet har økt etter fullskalainvasjonen av Ukraina, ifølge professoren.
– Dette gjelder hele grensa mot Nato. Som nå er Finland, de baltiske statene og Polen. En veldig gjengs opplevelse er at Russland er villig til å ta mer risiko.
– Det vi vet ganske sikkert, er at særlig Russland har vært veldig aktive og kartlegger kritisk infrastruktur, sier Wegge.
Publisert 13.09.2024, kl. 10.59