Oljefondets norske talenter i London: – Jeg kunne nesten ingenting om finans

4 months ago 37


LONDON (E24): Oljefondets markedsverdi tikker og går mot en ny milepæl på 18.000 milliarder kroner. På London-kontoret sitter disse tre unge nordmennene i kjernen av det hele.

Johannes Røsok Eskilt, Emily Nathan og Kristine Gjøs teller milliarder fra Oljefondets London-kontor. Her står de midt i Regent Street, gaten fondet eier store deler av. Foto: E24/ Nina Rangoy

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

– Det er mange nuller. Man må liksom telle gjennom hvor mange siffer man har foran seg når det er snakk om så store beløp, ler Johannes Røsok Eskilt.

Han jobber på Oljefondets London-kontor, og bruker arbeidsdagene til å passe på nordmenns kjempeformue.

42 milliarder i eiendom

Eskilt (29), Emily Nathan (24) og Kristine Gjøs (27) jobber på kontorene i Queensberry House i parrallelgaten til eksklusive Savile Row midt i London.

Fra kontorlokalene ser de rett bort på taktopppen hvor The Beatles holdt sin kjente konsert, og også mot Regent Street, hvor fondet gjorde sin første eiendomsinvestering i 2010. Nå eier fondet eiendom for rundt 42 milliarder kroner i storbyen.

Eskilt er med i graduate-programmet i Oljefondet, hvor han rullerer mellom ulike avdelinger.

– Jeg ble nettopp ferdig med mine fire måneder i ESG Risk Monitoring. Denne avdelingen følger med på alle selskapene som vi eier aksjer i, og følger med på nyheter om selskapene fortløpende. Dersom et selskap ikke opptrer i tråd med forventningene våre, så går vi i dialog med dem eller vi kan selge oss ut, forklarer han.

På London-kontoret jobber det 128 ansatte, fra 20 forskjellige nasjonaliteter. Johannes Røsok Eskilt er en av dem. Foto: E24/ Nina Rangoy

To mastergrader og én doktorgrad

At det var finans og investeringer Eskilt skulle ende med var tilfeldig. Han har nemlig en helt annen bakgrunn.

– Jeg har to mastergrader i fysikk og en doktorgrad i kosmologi, som er læren om universet. Så hvordan havnet jeg her? Jo, jeg var usikker på hva jeg skulle finne på, men synes det var interessant å høre at oljefondet ville ansette folk med alle mulige forskjellige bakgrunner. Så jeg tenkte, hvorfor ikke søke?

– Du har to mastergrader og en doktorgrad?

– Ja, jeg er glad i studielån, kan du si, ler han.

– Så hvordan bruker du kompetansen din innen fysikk i jobben din nå?

– Det er mye programmering og mye databehandling. Så arbeidsdagen min er ganske lik som før. Du kommer inn på kontoret, jobber med data, er kritisk til data. Det er nok mer likt enn man skulle tro, mener Eskilt.

– Jeg kunne nesten ingenting om finans da jeg begynte her, men den delen lærer man fort, legger han til.

Johannes Røsok Eskilt, Emily Nathan og Kristine Gjøs stortrives i London. Foto: E24/ Nina Rangoy
Johannes Røsok Eskilt, Emily Nathan og Kristine Gjøs stortrives i London. Foto: E24/ Nina Rangoy

Milepæl etter milepæl

I første kvartal 2024 fikk fondet en avkastning på 1.210 milliarder kroner, eller 6,3 prosent.

Det uoffisielle telleverket på fondets nettsider passerte i februar milepælen på 17.000 milliarder kroner, etter å ha satt rekord på rekord de siste årene.

I skrivende stund viser telleverket 17.762 milliarder.

Les også

Lei av fredagstaco? Prøv Nicolai Tangens billigbolognese

– Et utrolig privilegium

Eskilt, Nathan og Gjøs forteller at de stortrives i London, og at de her får muligheten til å sitte tettere på selskapene som fondet eier aksjer i enn de ville gjort i Oslo.

– Det er jo et utrolig privilegium å ha muligheten til å sitte med ledergruppen og sjefene i noen av verdens største selskaper. Noen ganger går samtalene steder man ikke hadde forventet. Noe som er spennende både for oss og dem tenker jeg, sier Gjøs.

Hun jobbet tidligere i bærekraftsavdelingen i fondet, hvor hun fokuserte på menneskerettigheter og porteføljeselskapenes holdninger til ansvarlig kunstig intelligens. Nå driver hun med aktiv forvaltning i aksjeavdelingen.

Kristine Gjøs har bodd i London i fem år. Før hun fikk jobben i Oljefondet jobbet hun som konsulent. Hun har også jobbet for FN og på ambassade. Foto: E24/ Nina Rangoy

Gjøs har også brukt seks måneder til å skygge ledergruppen og jobbe direkte med Oljefondsjef Nicolai Tangen i Oslo.

– Der fikk jeg se hvordan fondet opererer som maskin, hvordan ledelsen kommer opp med ideer og hvordan de tar det videre ut til en stor organisasjon.

I den aktive forvaltningen følger hun og avdelingen rundt 100 selskaper, og går i dybden på hvert enkelt selskap.

– Vi får jo mandatet vårt fra Finansdepartementet og en referanseindeks som vi følger tett, men så vekter vi oss under eller over det på forskjellige måter. I avdelingen jeg jobber i har vi ulike forvaltere som går i dybden på selskaper og velger om vi skal investere mer eller mindre enn indeksen, forklarer hun.

Vi møter Emily Nathan, Johannes Røsok Eskilt og Kristine Gjøs på kontorene i Queensberry House. Foto: E24/ Nina Rangoy

– Dere er jo med på å flytte veldig mye penger hver dag. Hvordan kjennes det på kroppen?

– Jeg jobber med å analysere data, og disse tallene kan da virke ganske abstrakte når de er så store. Vi ser på hundrevis av milliarder av kroner, og da virker det noen ganger bare som store tall i et datasett. Men jeg vet godt at det er snakk om virkelige penger. Det at dette er norske folks penger tar vi veldig alvorlig, og det gjør jobben også ekstra givende, sier Gjøs.

– Prøv, og hvis det ikke går så prøv igjen

Emily Nathan har studert jus og antropologi på LSE i London og er på et toårig program i fondet. Hun har vært innom «eierskapsavdelingen, aksjeavdelingen og avdelingen for eiendom og unotert infrastruktur». Hun har også jobbet på fondets kontorer i Oslo og i New York.

Emily Nathan sier at det beste med jobben i London er at man der har mulighet til å sitte tettere på selskapene som fondet eier aksjer i. Foto: E24/ Nina Rangoy

Nå jobber Nathan i avdelingen som heter «Policy engagement», hvor de studerer lover og regler og vurderer hvordan det vil kunne påvirke fondets investeringer.

– I eierskapsavdelingen og aksjeavdelingen driver man mye med selskapsmøter. Der møter man utrolig flinke folk, og får delta i møter med sjefene hos alt fra Microsoft til Nestlé. Man får en utrolig tilgang til selskapene som en såpass stor investor. Så man får mye ansvar tidlig, og det kjenner vi absolutt på, sier Nathan.

– Hvordan ender man med en jobb i Oljefondet? Hvem bør søke, og hva bør man gjøre for å komme inn?

– Jeg hadde aldri trodd at det var her jeg skulle ende da jeg studerte jus, men fondet verdsetter forskjellig erfaring. Jeg tror det bare er å prøve, og hvis det ikke går så prøv igjen.

Read Entire Article