Økt ventetid for svar på celleprøver: – Stor belastning for kvinner

4 months ago 144


Kortversjonen

  • Kvinner i Oslo venter opptil 10 uker på svar om celleforandringer som kan føre til livmorhalskreft.
  • Ifølge retningslinjene bør oppfølgingsprøver svares ut innen en til to uker, mens positive tester skal følges opp med celleprøve innen maks tre uker og negative tester i løpet av tre uker.
  • Oslo universitetssykehus (OUS) melder om redusert kapasitet som årsak.

– Ventetiden har på det verste økt fra en uke til 10 uker. Dette er en lang og belastende ventetid for kvinnene, sier Anita Tunold, administrerende direktør ved Aleris.

Hun sier pasientene blir bekymret.

– Mange ringer for å høre hvorfor det tar så lang tid å få svar.

Anita Tunold<-Anita Tunold

Administrerende direktør, Aleris

Det er ikke bare kvinnene som har tatt livmorhalsprøve ved Aleris som må vente lenge.

I en e-post til alle «rekvirenter av prøver i Livmorhalsprogrammet» skriver Oslo universitetssykehus (OUS) at Avdeling for Patologi for tiden har «stor prøvetilgang og midlertidig redusert screener-kapasitet som fører til svartid på 9-10 uker for cytologi.»

VG har sett e-posten.

Skal svares ut innen to uker

Kreftregisteret ønsker at flere kvinner skal følge Livmorhalsprogrammet, hvor alle mellom 25 og 69 år inviteres til å ta en livmorhalsprøve hos fastlegen eller gynekologen.

Ved å sjekke seg kan man redusere risikoen for å få livmorhalskreft og oppdage når man trenger oppfølging og behandling.

Ifølge retningslinjene skal hasteprøver svares i løpet av tre dager. Oppfølgingsprøver bør svares ut innen en til to uker, mens positive tester skal følges opp med celleprøve innen maks tre uker og negative tester i løpet av tre uker.

En celleprøve som viser høygradige forandringer. Foto: OUS

I mange år har Aleris sendt livmorshalsprøver for Oslo og omegn til Fürst laboratorier.

– Det fungerte kjempefint, vi fikk alltid svar innen én til to uker, sier Tunold i Aleris.

Dermed kunne de umiddelbart gi sine pasienter svarene innen en uke eller to.

Den private landsdekkende sykehuskjeden sender hvert år inn 20 000 livmorhalsprøver fra norske kvinner.

Ved årsskiftet fikk Aleris beskjed om å sende celleprøvene fra kvinner i Oslo til OUS. Det gjald både rutinemessige screeningprøver, prøver som er tatt etter oppfølging av inngrep og prøver tatt basert på symptomer.

Kvinner i Oslo må vente på svar på sine celleprøver. Illustrasjonsbilde. Foto: Isabell Höjman / TT

Redusert kapasitet

OUS bekrefter at det tar ni til ti uker å få svar på såkalte cytologiske prøver. Det betyr at kvinnene i Oslo og omegn må vente mange uker lenger enn det retningslinjene tilsier.

OUS peker på bemanningssituasjonen som en årsaksforklaring.

– OUS har fått mange flere prøver med inntak av nye rekvirenter fra sine sykehusområder i 2024. Samtidig har flere bioingeniører med spesialkompetanse (screenere) sluttet eller gått ut i svangerskapspermisjon, sier professor Andreas Matussek, ved Klinikk for Laboratoriemedisin.

Andreas Matussek<-Andreas Matussek

Klinikkleder, Oslo Universitetssykehus

Livmorhalsprogrammets nye krav til undersøkelsene for å kunne gi korrekte råd om videre oppfølgning av kvinnene er også tidkrevende, understreker han.

Han understreker at nesten 70 prosent får svar etter tre dager, mens prøvene som må undersøkes nærmere tar ni til ti uker.

– Den midlertidige forlengede svartiden er uheldig fordi videre utredning forsinkes og kvinner blir engstelige, men den har ingen konsekvens for utvikling av kreft, sier Matussek.

– Øker ikke risiko for kreft

Helsedirektoratet mener også at økt ventetid ikke øker risikoen for spredning.

– Det er flere forhold som påvirker risiko for utvikling av kreft. For norske kvinner som følger programmets anbefalinger er risikoen for å få livmorhalskreft lav, sier avdelingsdirektør Torunn Janbu.

Hun sier at utvikling av livmorhalskreft som regel tar lang tid.

– Fra en kvinne utvikler celleforandringer til hun eventuelt får livmorhalskreft, går det som oftest fra 10 til 30 år. I svært få tilfeller kan utviklingen gå raskere. Likevel er det ønskelig at behandlingen kommer i gang så snart som mulig.

– Forsinket oppstart av behandling er en belastning for den enkelte kvinne, sier avdelingsdirektør Torunn Janbu i Helsedirektoratet. Foto: Tore Kristiansen / VG

Statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet synes det er uheldig at ventetiden har økt og sier de vil komme tilbake til aktuelle tiltak for å korte ned ventetiden.

– Selv om økt ventetid ifølge Helsedirektoratet ikke øker risikoen for spredning, er dette belastende for kvinnene det gjelder. Det er viktig å redusere ventetiden på prøvesvar, samtidig må vi sikre at det ikke går på bekostning av kvaliteten på arbeidet laboratoriene gjør, skriver han i en e-post til VG.

Privat avlastning

Administrerende direktør Håvard Selby Ebbestad i Fürst bekrefter at de ikke lenger får analysere livmorhalsprøvene.

I forbindelse med økt HPV-testing av kvinner gjennom Livmorhalsprogrammet, anbefalte Helsedirektoratet i 2015 at analysene ble utført på et begrenset antall laboratorier. Dette for å sikre kvalitet.

Fürst var på det tidspunktet en av de laboratoriene som analyserte flest livmorshalsprøver. De analyserte om lag 90 000 prøver i året, med en til to ukers svartid.

Fürst<-Fürst

Administrerende direktør Håvard Selby Ebbestad i Fürst mener anbudskonkurranser ville gitt lavere kostnader og kortere køer for helsevesenet, uten at det ville gått på bekostning av kvaliteten på analysene.

Selby Ebbestad mener det er riktig at antall laboratorier som skal analysere livmorhalsprøver begrenses, men er kritisk til at bare offentlig eide sykehuslaboratorier får analysere dem.

– I 2020 sendte vi et bekymringsbrev til myndighetene hvor vi pekte på risikoen for at svartidene ville bli for lange når analysene ble overført til sykehuslaboratoriene.

Nå har det skjedd.

– Det må være en stor belastning for kvinner å vente så lenge på å få vite om de har celleforandringer som over tid kan utvikle seg til kreft, sier han til VG.

Les også: Maren (28) ble dødssyk etter feiltolket livmorhalsprøve: – Vi har ikke gjort nok

Ameli Tropé i Livmorhalsprogrammet sier alle laboratorier bør jobbe aktivt med å få ned svartiden, men er opptatt av at det ikke går på bekostning av kvaliteten på arbeidet de gjør.

– Det viktigste er at jobben gjøres nøye.

Samtidig understreker hun at det ikke er bra at kvinner må vente så lenge.

Ameli Tropé<-Ameli Tropé

Leder for Livmorhalsprogrammet.

Trygg testing

OUS opplyser at de jobber med å få ned svartiden gjennom oppbemanning, overtidsarbeid, omfordeling av arbeidsoppgaver for screenere og avtaler med annet laboratorium. De håper å kunne gi prøvesvar innen tre til fire uker i løpet av august.

Helse- og omsorgsdepartementet sier til VG at de vil komme tilbake til aktuelle tiltak og virkemidler for å få ned svartiden.

Mandag gikk regjeringen ut med at de vil bevigle 2 milliarder kroner ekstra til helsetjenestene i revidert nasjonalbudsjett.

Det gjør de for å å ventetiden på helsehjelp «markant ned i 2024 og 2025», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) på en pressekonferanse.

Tips meg

Hanne Kreutz-Hansen

Journalist

Hanne Kreutz-Hansen

Vil du lese mer om helse og trening? VGs magasin Helse består av 100 sider om kroppen, formen og hodet – og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Read Entire Article