Økt ventetid for svar på celleprøver: Irene (52) ventet i fire måneder

4 months ago 68


Kortversjonen

  • Norske kvinner må vente i månedsvis på svar om celleforandringer som kan føre til livmorhalskreft
  • Irene Nydal Rundgreen (52) ventet i fire måneder på svar
  • St. Olavs hospital beklager lang ventetid og begrunner det blant annet med høy aktivitet og høyt sykefravær.

I fjor fikk Irene Nydal Rundgreen (52) påvist celleforandringer i livmorhalsen. 

Året etter gikk hun igjen til gynekologen for å ta nye prøver. Månedene gikk og svaret kom aldri.

Sist uke skrev VG at kvinner i Oslo og omegn må vente ni til ti uker for å få svar på om de har celleforandringer som kan føre til livmorhalskreft. Det er mange uker lenger enn det retningslinjene tilsier.

På grunn av bemanningssituasjonen ved patologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus OUS har ventetiden økt med mange uker, bekreftet OUS til VG.

Men det er ikke bare i Oslo kvinner må vente.

Irene Nydal Rundgreen bor i Trondheim.

– Det er samme situasjon her, sier hun til VG.

Først etter fire måneder fikk hun svar.

– Det er altfor lenge å vente når du er redd for om du kan ha celleforandringer som kan føre til kreft, sier Nydal Rundgreen som jobber som rådgiver i Norsk kulturskoleråd.

St. Olavs hospital, ved fagdirektør Birger H. Endreseth, skriver til VG at de beklager den lange ventetiden og legger til at den per i dag er 60 dager.

Irene hadde ekstra grunn til å være urolig for den lange ventetiden.

I april 2021 oppdaget hun svulsten. To uker inn i cellegiftbehandlingen hadde håret falt av. Parykken fikk lufte seg av og til. Foto: Privat

Tidligere kreftrammet

I 2021 fikk hun påvist brystkreft. Svulsten i brystet ble operert bort, sammen med flere lymfekjertler under armen som kreften hadde spredt seg til. Etter seks måneder med cellegift og 23 strålinger var behandlingen ferdig, men de neste ti årene må hun ta Tamoxifen, en medisin som skal hindre svulster fra å vokse.

Men samtidig som Tamoxifen hemmer østrogenreseptorer, har den en stimulerende effekt på livmorslimhinnen. Derfor kan medisinen øke risikoen for kreft i livmor, som det står på Kreftlex.

Derfor ble Nydal Rundgreen ekstra bekymret da celleprøven hun tok i fjor viste celleforandringer.

– Jeg er ikke typen til å ligge våken og bekymre meg, men det er klart jeg ble urolig når jeg vet at medisinen jeg går på kan øke risikoen for livmorhalskreft, sier hun.

Siden celleforandringer ikke trenger å være farlig og kan justere seg, fikk hun beskjed om å følge opp med nye celleprøver året etter.

Det gjorde hun i januar i år.

Tar tid

Helsedirektoratet understreker at utvikling av livmorhalskreft tar lang tid.

– Fra en kvinne utvikler celleforandringer til hun eventuelt får livmorhalskreft, går det som oftest fra 10 til 30 år. I svært få tilfeller kan utviklingen gå raskere, sa avdelingsdirektør Torunn Janbu til VG sist uke.

Hun sier kvinner som venter på svar ikke må uro seg, men understreker samtidig viktigheten av at behandlingen kommer i gang så snart som mulig.

Foto: Gisle Oddstad / VG

For Nydal Rundgreen er det ikke nødvendigvis noe betryggende å vite at det som regel tar lang tid å utvikle livmorhalskreft.

– Når du selv har hatt kreft vet du hvor viktig det er at kreften oppdages tidlig. Og du vet at man ikke kan vite sikkert hvor fort kreften utvikler seg.

Da hun 49 år gammel oppdaget kulen i brystet visste hun ikke hvor lenge den hadde vært der. Om det var dager, uker eller måneder. 

– Siden jeg ikke var fylt 50 år ennå hadde jeg ikke begynt med årlige mammografiundersøkelser.

Svulsten viste seg å være 3,5 cm stor. Irene slapp å fjerne hele brystet. Svulsten kunne opereres bort med såkalt brystbevarende operasjon.

Det har betydd mye.

– Hadde svulsten vokst seg større, eller kreften spredt seg, kunne situasjonen vært en helt annen for meg i dag, sier hun.

Hun sier hun forstår at man må regne med noe ventetid.

– Men når det gjelder fare for kreft, tror jeg at de fleste – kvinner som menn – ønsker seg svar raskest mulig. Hvis det er endringer på gang i cellene dine – som kan føre til livmorhalskreft – da vil du ikke at det skal få lov til å utvikle seg, selv om det i snitt tar mange år. Da vil du finne ut av det med en gang.

Mye venting

3. mai kom svaret på celleprøven hun tok i januar 2024.

«Ingen celleforandringer».

Irene kan puste litt lettere. I alle fall for en stund.

– Nå venter jeg på svar fra siste mammografi. Det ser ut som det kan ta noen uker også.

Da jeg tok celleprøver i fjor tok det også lang tid, så jeg var forberedt, men at det skulle ta fire måneder – det er for lenge, sier Irene Rundgreen fra Trondheim. Foto: Gisle Oddstad / VG

Livmorhalsprogrammet

Kreftregisteret ønsker at flere kvinner skal følge Livmorhalsprogrammet, hvor alle mellom 25 og 69 år inviteres til å ta en livmorhalsprøve hos fastlegen eller gynekologen.

Ved å sjekke seg kan man redusere risikoen for å få livmorhalskreft og oppdage når man trenger oppfølging og behandling.

– Beklager

St. Olavs hospital, ved fagdirektør Birger H. Endreseth, skriver i en e-post til VG:

Vi beklager at ventetiden er ekstra lang, vi har forståelse for at det kan være en påkjenning for de det gjelder.

Han peker på at lang ventetid skyldes høy aktivitet og høyt sykefravær, samtidig som det er et generasjonsskifte på avdelingen.

– Det tar flere år å bli ferdig utdannet og opplært cytodiagnostiker.

– For å få ned ventetiden, har vi økt antall stillinger, økt bruk av overtid og økt fokus på opplæring. Nye digitale løsninger for å effektivisere svarutgivelse er også under innføring, legger han til.

Vil du lese mer om helse og trening? VGs magasin Helse består av 100 sider om kroppen, formen og hodet – og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Read Entire Article