Norsk politi styrker svensk sikkerhet i Malmö

5 months ago 37


Politifolk fra Oslo politidistrikt er kalt inn som ekstra-mannskap mot sosial uro og demonstrasjoner i Eurovisjon-byen Malmö.

Rapporterer fra Malmö, Sverige lørdag 11. mai kl. 15:18

I kveld skal både Israel og Norge i ilden i finalen til Eurovision i Malmö.

Allerede rundt klokken 15.00 koker det i byen når flere tusen begynner å samle seg for demonstrasjoner i sentrum av byen.

Det er to demonstrasjoner som er planlagt lørdag. Begge mot Israels deltagelse i Eurovision.

MARKERING I GANG: Demonstranter iført palestinaskjerf og med flagg markerer seg i Malmös gater lørdag ettermiddag. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Under forrige demonstrasjon var det mange folk. Men det gikk rolig for seg, uten noen store ordensforstyrrelser. Vi håper på samme utfall i dag, sier pressetalsperson Evelina Olsson i det svenske politiet i Malmö.

  • Det er regnet med at rundt 25.000 mennesker deltar i en demonstrasjon som går fra Stortorget til Mölleplassen i sentrum av byen mellom klokken 15.30 og 19.00.
  • Det er regnet med at rundt 5000 personer deltar i en annen demonstrasjon i Dagvattenparken mellom klokken 17.00 og 22.00. Parken ligger i Hyllie, ikke langt unna Malmö arena der finalen foregår.

– Forberedelsene går bra. Vi gjør samme forberedelser som foran torsdagens demonstrasjoner, sier Pia Jacobsen i organisasjonen «Stoppa Israel» til VG før demonstrasjonen.

Norsk politi er også til stede i Malmö. Innsatsleder Lars Kostveit fra Oslo politidistrikt er samen med kolleger synlige i gatebildet i sine norske politiuniformer.

DEMONSTRERER: En stor menneskemengde er i gang med å demonstrere i vertsbyen for Eurovisjon-finalen lørdag ettermiddag. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Vi er her for å bistå svensk politi inn mot markeringene og eventuell sosial uro, sier Kostveit til VG i Malmö.

Rolig på torsdag

Han og de norske politikollegene er i den sørsvenske byen etter en henvendelse fra svenskene til Politidirektoratet i Norge. Den norske innsatslederen er tilfreds med at demonstrasjonene torsdag gikk rolig for seg.

– Jeg håper vår tilstedeværelse var med på å dempe det, sier Kostveit til VGs team i Malmö.

Pia Jacobson i «Stoppa Israel» forteller at budskapet er det samme lørdag som under torsdagens demonstrasjon.

– Israel skal ikke få lov til å delta i Eurovision, og vi vil vise det palestinske folket at vi støtter dem, sier hun.

– Frykter dere at kan oppstå bråk?

– Det kan det alltid gjøre. Vi kan ta ansvar for enkeltindividers handlinger. Men vi har god kontakt med politiet, og har erfarne demonstrasjonsvakter som er med og passer på, forteller hun.

Anslag på 1000 politifolk

Med bistand fra både Norge og Danmark er det anslått at over 1000 politibetjenter passer på sikkerheten til både demonstrantene og publikum.

– Vi kan ikke gå i detalj på hvor mange vi er. Det er en del av sikkerhetsarbeidet. Vi tar høyde for bråk – det gjør vi alltid. Dette er sak der mange har sterke følelser. Noe vi klar over. Men vi ingen indikasjon på at kan bli voldsomheter, sier Olsson til VG.

Samtidig som Israel deltar i Eurovision flykter titusener ut av grensebyen Rafah i Gaza, mens stridsvognene rykker inn.

– Vi kommer til å ha et lavt toleransenivå. Vi kommer ikke til å tolerere hatefulle ytringer, og vi kommer heller til å tolerere lovbrudd, Olsson til VG.

– Hva skjer om Israel vinner Eurovision?

– Det ønsker vi ikke å spekulere i. Vi skaper et rom der arrangørene og deltakerne kan ytre seg.

Read Entire Article