Norge stopper adopsjoner fra fire nye land

4 months ago 39


Det blir stopp på adopsjoner fra Peru, Sør-Afrika, Tsjekkia og Ungarn.

Direktør Hege Nilsen i Bufdir.  Foto: Julie Holmberg / VG
onsdag 5. juni kl. 19:27

Grunnen er at Bufdir ikke kan være sikre på at adopsjonene fra disse landene gjennomføres på en lovlig, etisk og forsvarlig måte.

  • I Sør-Afrika peker direktoratet blant annet på anklager om korrupsjon og at myndighetene der ikke fremstår tilgjengelige for dialog.
  • I Peru mener Bufdir at kostnadene til adopsjoner er for høye og at det ikke er behov for adopsjoner fra landet til Norge.
  • I Ungarn trekker Bufdir frem at grunnleggende prinsipper i internasjonal adopsjon systematisk settes til side.
  • I Tsjekkia legger Bufdir blant annet vekt på at det særlig er barn av én bestemt minoritetsgruppe som adopteres ut av landet og at det eksisterer «babybokser» som gjør at foreldre kan etterlate barna der anonymt.

Organisasjonene som har stått bak adopsjonene fra landene kan fortsatt klage på vedtaket.

Familier som venter på å adoptere fra disse fire landene, må stoppe sin adopsjonsprosess. Familier som aleerede har fått tidelt et barn fra et av landene, kan søke til Bufdir om en særskilt godkjenning for å fullføre adopsjonen.

Totalt har Bufdir nå stanset adopsjoner fra åtte land siden desember. Kun Colombia og Bulgaria er fortsatt åpne for adopsjon – i tillegg til at noen påbegynte adopsjoner fra Sør-Korea skal fullføres.

Nyheten om at adopsjonene fra Peru, Sør-Afrika, Tsjekkia og Ungarn stanses, kommer samtidig som Bufdir har anbefalt en midlertidig stans av absolutt alle adopsjoner til Norge.

Deres anbefaling ligger på bordet til barne- og familieminister Kjersti Toppe. Hun har ikke kunnet gi svar på når departementet hennes vil ha et svar på om de stanser alle adopsjoner eller ikke.

Publisert: 05.06.24 kl. 19:25Oppdatert: 05.06.24 kl. 19:27

Relaterte emner

Read Entire Article