Norge sender ambassadøren til Putins seremoni

5 months ago 38


FEIRES I KREML: Vladimir Putin skal gjeninnsettes for seks nye år tirsdag. Her kommer han til en seremoni i desember 2023. Foto: Sergei Guneyev / AP / NTB

Tirsdag skal Vladimir Putin formelt innsettes i seks nye år som Russlands president, i en seremoni i Kreml. Den norske ambassadøren Robert Kvile vil være til stede, ifølge Utenriksdepartementet.

  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
tirsdag 7. mai kl. 09:04

Ifølge Russlands valgkommisjon oppnådde Putin mer enn 87 prosent av stemmene da det russiske folk gikk til urnene søndag 17. mars.

I dag, tirsdag, starter Putin på sin femte periode som Russlands statsoverhode, mens hans væpnede styrker fortsetter invasjonen i Ukraina - en krig som et stort flertall av verdens land har fordømt i FN.

Derfor deltar Norge

– Norges forhold til Russland er sterkt preget av Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sier statssekretær Eivin Vad Peterson (Ap) i en uttalelse til VG.

– Russland står på feil side av historien. Likevel er det i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med vårt naboland, ikke minst i krevende tider, for å kunne håndtere viktige spørsmål om sikkerhet til havs, fiskerisamarbeid og grensehåndtering. Derfor er Norge representert ved vår ambassadør ved presidentinnsettelsen, legger han til.

Boikotter

Det er uklart hvor mange lands ambassadører som møter opp i Kreml for å markere gjenvalget.

Tyskland, Estland, Latvia og Litauen har avklart at de ikke vil være til stede under Putins seremoni i Kreml.

Frankrike har derimot bekreftet at deres Moskva-ambassadør vil overvære innsettelsen.

Robert Kvile er Norges ambassadør til Moskva. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Dagen etter valget i Russland, 18. mars, sendte UD ut en uttalelse fra utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) om «det såkalte valget i Russland», og omtalte det som verken fritt eller rettferdig gjennomført.

- Det har ikke vært et valg slik vi kjenner det fra demokratier, uttalte Eide.

Norske myndigheter reagerte spesielt på at valget også ble gjennomført i de områdene av Ukraina som Russland har okkupert.

– Det er et alvorlig brudd på folkeretten, sa utenriksministeren i uttalelsen.

– Valget har skjedd mens ledende regimekritikere og opposisjonelle er fengslet, sitter bortgjemt i straffekolonier, eller er tvunget i eksil. Den fremste opposisjonslederen, Aleksej Navalnyj, døde i Putins straffekoloni, la han til.

Tyskland følger de baltiske landene og har sagt at de ikke vil være til stede under Putins seremoni i Kreml.

Frankrike har derimot bekreftet at deres Moskva-ambassadør vil være til stede under innsettelsen.

Read Entire Article