Har kjempet i åtte år for erstatning

3 hours ago 6


Kortversjonen

  • Ane Albertsen har ventet åtte år på erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) etter å ha blitt påført falske minner om overgrep.
  • NPE tilkjente henne 1,35 millioner kroner etter at VG tok kontakt. Advokaten mener hun har krav på 10,9 millioner.
  • Albertsen sier den lange prosessen har hatt stor økonomisk belastning.

– Jeg lever i limbo på niende året nå. Hadde ikke NPE (Norsk Pasientskadeeratning) latt dette trekke ut, kunne jeg hatt en hverdag uten store økonomiske bekymringer. Nå lever jeg farlig nær fattigdomsgrensen, til tross for at jeg har vunnet saken, sier Ane Albertsen til VG.

I syv år nektet NPE at Albertsen hadde rett på erstatning etter å ha blitt påført falske minner som ungdom om seksuelle overgrep. Hun er i dag ufør.

Da en ny sakkyndig i 2023 ga henne støtte, inngikk NPE forlik. Etter det har de brukt halvannet år på å beregne erstatningen.

Fire dager etter at VG kontaktet NPE fikk Albertsen beskjed om at beregningen var klar.

NPE mener at Albertsen ikke ville ha klart å arbeide mer enn halv stilling, uansett falske minner eller ikke.

Albertsen er fortvilet – og sint.

– Jeg ville ha vært en stor samfunnsressurs om jeg ikke hadde mottatt behandlingen som jeg gjorde. At jeg hadde en krevende oppvekst er ikke ensbetydende med at jeg ville ha falt ut av arbeidslivet, slik NPE mener, sier hun.

Ble påført falske overgrepsminner

– Albertsen har måttet vente i mange år på erstatningen hun har krav på som følge av feilbehandling, sier hennes advokat Torgeir Haslestad, som er kritisk til NPEs behandling av Albertsens sak.

NPE svarer til VG at de har full forståelse for at ventetiden kan oppleves både frustrerende og belastende. Se NPEs svar lenger nede.

 Som ungdom gikk Albertsen i terapi som påførte henne falske minner om overgrep. Først da ny sakkyndig snakket med henne, aksepterte NPE at hun hadde tatt skade av behandlingen.FALSKE MINNER: Som ungdom gikk Albertsen i terapi som påførte henne falske minner om overgrep. Først da ny sakkyndig snakket med henne, aksepterte NPE at hun hadde tatt skade av behandlingen.

Som ungdom gikk Albertsen i behandling hos en psykolog for mobbing og spiseforstyrrelser. Hun forteller at behandlingen hadde godt resultat.

Etter flytting og bytte av psykolog endret behandlingen seg. Da ble fokuset å løfte frem skjulte minner om seksuelle overgrep – overgrep som Albertsen og behandlere i ettertid mener ikke har skjedd.

I årene som gikk ble hun gradvis dårligere, viser sakkyndigrapporter som VG har fått tilgang til: Minnene som terapien skapte ble verre, samtidig som hun slet med å forstå at dette var seksuelle overgrep som hun skulle ha opplevd.

I 2016 søkte hun om erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning. De avslo samme år, og Albertsen tok saken til domstolen.

Hennes advokat, Torgeir Haslestad, mener NPE har latt saken gå for lenge uten løsning.

Bilde av Torgeir HaslestadTorgeir Haslestad

Advokat for Ane Albertsen

– Saksbehandlingstiden i slike saker er for lang, og har resultert i en svært utmattende prosess for Albertsen, mye fordi hun måtte gå til domstolen for å få saken behandlet der. Det var først da hun ble vurdert av en sakkyndig som gjennomførte en samtale med henne, sier Haslestad.

Den nye sakkyndige konkluderte at Albertsens helseplager kommer av at terapien som ungdom ga henne falske minner om overgrep.

Tips oss!

VG er avhengig av gode tips fra våre lesere. Ta kontakt med VG på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp.

I 2023 inngikk NPE forlik med Albertsen. I forliket ble det konkludert med at helsehjelpen og behandlingen Albertsen hadde mottatt, ikke var i samsvar med god medisinsk praksis.

Saken ble sendt tilbake til NPE som skulle avgjøre erstatningsbeløpet.

Etter det hørte Albertsen ingenting.

 – Mennesker som har opplevd feilbehandling i psykiatrien fortjener å bli møtt på en bedre måte enn det staten har møtt meg på, sier Ane Albertsen.ENNÅ IKKE FERDIG: – Mennesker som har opplevd feilbehandling i psykiatrien fortjener å bli møtt på en bedre måte enn det staten har møtt meg på, sier Ane Albertsen.

– Jeg sitter i en krevende økonomisk hverdag med barn. Jeg får ikke hverdagen til å gå opp. Saken har vart siden 2016. Det i seg selv er veldig krevende. Hvis NPE kommer fram til at jeg ikke har krav på mye, kan jeg ta det til retten. Men det kan jeg først gjøre når de kommer til en avgjørelse. Jeg vet ingenting om hva som skjer, sa Albertsen til VG tidligere i høst.

I september kontaktet VG Norsk pasientskadeerstatning (NPE) for få en kommentar på hvorfor det hadde tatt så lang tid.

Fire dager senere fikk Ane brev fra NPE hvor de tilkjente henne en erstatning.

– Det fremstår som noe påfallende at tilbudet fra NPE kom såpass kort tid etter at VG hadde tatt kontakt, sier Albertsens advokat Torgeir Haslestad.

Han mener hun har et krav på 10,9 millioner kroner som følge av feilbehandlingen. NPE tilkjenner henne 1.350.000 kroner, samt renter.

– Først i juni i fjor ble det klart at Albertsen har rett til erstatning. Etter det har vi jobbet med å få klarhet i hva slags konsekvenser pasientskaden har hatt på hennes liv. Dette er ikke helt enkelt, da vi må skille mellom hva som henger sammen med hennes pasientskade og hva som henger sammen med hennes øvrige plager, svarer Anne-Mette Gulaker, avdelingsdirektør i NPE.

Bilde av Anne-Mette GulakerAnne-Mette Gulaker

Avdelingsdirektør i NPE

– Hvorfor har dette tatt så lang tid?

– Vi har full forståelse for at ventetiden kan oppleves både frustrerende og belastende. Sykehistorien omfatter mye dokumentasjon og det har også medvirket til at saken har tatt tid. Hvor stor betydning plagene har hatt for hennes økonomi, er det vi nå jobber med å avklare.

Hun kommer til å klage på beløpet, som hun og advokaten mener er for lavt.

– Utgangspunktet er at Albertsen skal stilles i samme økonomiske situasjon som om skaden ikke hadde inntruffet, sier Haslestad.

Read Entire Article