Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU ber Norge ta imot syke og skadde palestinere fra Gaza. Norske helsearbeidere krever det samme.
fredag 7. juni kl. 18:54Kampene raser videre på Gazastripen.
Siden oktober i fjor er flere enn 35.000 drept i Gaza og over 83.000 skadet.
Allerede i desember i fjor advarte helseorganisasjoner og FN om at helsevesenet i Gaza har kollapset.
I dag er kun 12 av Gazas 36 sykehus delvis operative. I tillegg er det begrenset tilgang på medisinsk behandling.
Dette er noe av bakgrunnen for at Verdens helseorganisasjon (WHO) sammen med EU har bedt flere land, blant dem Norge, om å ta imot og transportere mer enn 9000 syke og skadde palestinere fra Gaza innen utgangen av 2024.
Opprop fra norske helsearbeidere
Det er ikke bare WHO og EU som ønsker at Norge skal bidra med evakuering av sivile palestinere fra Gaza.
Utenfor Utenriksdepartementets (UD), på torsdag, fikk statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik (Ap) tildelt et opprop signert av over 2200 norske helsearbeidere, etter et initiativ fra Foreningen Ikke Kontroversielt.
Deres krav er tydelig:
Norske myndigheter må evakuere og behandle skadde og alvorlig syke sivile i Norge, eller bidra til at de får behandling og midlertidig opphold i land hvor det er hensiktsmessig.
– Vi ønsker at Norge skal være et foregangsland og vise at vi kan bruke våre ressurser på å hjelpe syke og skadde i Gaza på samme måte som vi har hjulpet ukrainere, utdyper en av initiativtagerne og lege, Tale Halle.
Videoen viser noen av signaturene under oppropet:
Kommer med et svar om kort tid
Kravik sier at regjeringen og UD setter stor pris på oppropet og lover å følge det opp på best mulig måte.
– I prinsippet så mener vi at det aller mest effektive er at sårede og skadde får behandling lokalt, altså i Gaza. Så ser vi at helsetilbudet der ikke er operativt på en adekvat måte.
– Vurderer dere å fly enkelte pasienter til Norge?
– Det er en stor operasjon som krever grundige forberedelser og analyser. Det er det vi holder på med nå.
Kravik og UD håper å ha utredet og konkludert en plan i løpet av noen få dager.
Han vil ikke si noe om hvor mange pasienter det eventuelt kan være snakk om.
Evakuert over 1500 ukrainere til Norge
Siden august 2022 har Norge, gjennom Medevac-oppdraget til Ukraina, evakuert over 2200 pasienter fra Ukraina til Europa.
Over 1500 av disse har blitt transportert til Norge, der de får medisinsk behandling.
I oppropet står det:
Norge har vært et foregangsland i krigen mot Ukraina. Vi har tatt imot mange flyktninger, tilbudt medisinsk behandling og stilt norske fly til disposisjon for å transportere ut folk med medisinske skader. Nå må vi kraftsamle for de med samme behov i Palestina.
Tale Halle har det siste året selv jobbet med pasienter fra Ukraina.
– Hver dag ser jeg hvor mye det betyr for dem. Jeg tror det sender et budskap om at Norge er villig til å steppe opp når det gjelder andre enn oss selv også, sier Halle.
Hvis det skal bli aktuelt å evakuere sivile palestinere fra Gaza, vil det i så fall skje gjennom Medvac-flyet til Norge.
– Regioner må ta ansvar
– Ukraina trekkes frem som et eksempel her?
– Vi har stor forståelse for at enkelte sier at vi har tatt imot mange fra Ukraina, hvorfor ikke fra Gaza? Men jeg tror man må ha respekt for at det tross alt er sånn at det må være en arbeidsfordeling for at det skal fungere, sier Kravik.
Kort oppsummert: regioner må ta ansvar.
– Når det er krig og konflikt i Europa, så må Europa ta et ansvar, også med tanke på behandling av pasienter. Det samme har vi ment om Midtøsten.