Når demokratiet trolles

4 months ago 102


«Det finns bara två val, seger eller död», skrev den ledende Sverigedemokraterna-politikeren Mattias Karlsson på Facebook i 2018.

Reaksjonene lot ikke vente på deg. Karlsson ble beskyldt for renskåren krigsretorikk, der politikk er som en eksistensiell kamp mot en fiende som må overvinnes.

Der så å si «alle» midler er tillatt.

I likhet med andre ytterliggående partier i Europa, har også SD dempet retorikken, filt bort de drøyeste formuleringene i programmene, og på kløktig vis manøvrert seg inn mot maktens korridorer.
Samtidig som de andre partiene også har nærmet seg en del av SDs tidligere så uglesette posisjoner. ikke minst i innvandringspolitikken.

I dag er SD støtteparti for Ulf Kristerssons sentrum-høyre-koalisjonsregjering. Partiet er det nest største i Riksdagen, og holder stand på meningsmålingene.

Én av fem svenske velgere sier de vil stemme på dem.

Selv om partiet har fjernet seg mer og mer fra sine antidemokratiske røtter aller ytterst på høyresiden, lever tydeligvis forståelsen av politikk som en slagmark der alle metoder kan tas i bruk.

TV-kanalen TV4 hevder å ha avslørt at SDs kommunikasjonsavdeling driver det kanalen beskriver som en «trollfabrikk», bestående av minst 23 anonyme profiler i diverse sosiale medier. Til sammen skal kontoene ha over 260.000 følgere.

I et av opptakene gjort av kanalens «undercover»-reporter Daniel Andersson, bruker en av partiets egne medarbeidere selv dette begrepet om geskjeften.

AVSLØRT: SDs partisekretær Mattias Bäckström Johansson på vei inn til krisemøte med samarbeidspartiene 16. mai. Foto: Anders Wiklund/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Partileder Jimmie Åkesson avviser alle påstander om at partiet bruker nettkrigere i et systematisk og bevisst spill for å skape kaos og forvirring.

Det handler kun om «satire og humor», skal vi tro SD-sjefen, som også påstår at han ikke visste noe om kontoene før de ble avslørt.

«Jeg har ingenting å be om unnskyldning om», uttalte han til avisen Expressen etter at statsminister Kristersson oppfordret ham til å be om nettopp det.

Avsløringen har rystet svensk politikk i grunnvollene, og etterspillet pågår fortsatt. Men foreløpig tyder lite på at avsløringen får direkte politiske følger.

Det er også et spørsmål om hvor skadelig SDs sosiale medier-virksomhet rent faktisk er – eller om det i bunn og grunn handler om en dypt problematisk og usmakelig, men egentlig nokså harmløs aktivitet.

Men hva med oss her hjemme? Er det norske politiske systemet forskånet for noe lignende?

Det vet vi lite eller ingenting om. Vellykkede trollfabrikker er kun vellykket om de ikke oppdages.

STERKE REAKSJONER: Tidligere statsminister Magdalena Andersson fra Socialdemokraterna mener avsløringene «viser hva slags ekstremparti SD er». Foto: Claudio Bresciani/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Mye er sagt og skrevet om russiske trollfabrikker, og hvordan de jobber for å destabilisere Vesten. Omfanget kan være enormt. Aktiviteten vokser gjerne i forbindelse med valg.

I juni er det valg til EU-parlamentet. Det må tas for gitt at russiske påvirkningsoperatører er i full sving med å gjøre det de kan for å oppnå resultater i tråd med Putin-kretsens interesser.

Hva som eventuelt foregår av innenlandsk påvirkning er mindre kjent. TV4s avsløringer i Sverige bringer problematikken atskillig nærmere oss.

Man skal være rimelig blåøyd for å tro at det ikke kan foregå lignende aktiviteter også i Norge.

Samtidig: At et stort og etablert norsk parti skulle stå bak noe slikt høres unektelig nokså utenkelig ut.

TV4s SD-avsløring

  • En reporter i TV4s gravejournalistiske program «Kalla fakta» gikk «undercover» for å infiltrere Sverigedemokraterna (SD), blant annet med bruk av skjult kamera.
  • Kanalen har identifisert et tyvetalls anonyme sosiale medier-kontoer der SD står bak. Ifølge TV4 brukes kontoene til å spre villedende informasjon.
  • Kontoene brukes også til skittkasting mot politiske motstandere, også i partiene SD samarbeider med. I Tidö-avtalen mellom regjeringspartiene og SD står det at partiene ikke skal kritisere hverandre offentlig.

Politikk er i seg selv et maktspill der «sannheten» stadig bøyes og tøyes på.

Men heldigvis er det et godt stykke derfra til det å operere med skjulte nettprofiler for å sverte politiske motstandere.

Som Christian Laland og Marie Sørlien Nygaard skriver i en kronikk her i VG: «Det er ikke ulovlig å drive trollfabrikker. Men det er et åpenbart brudd på de demokratiske spillereglene.»

Demokratiet er under press, for ikke å si på vikende front. Bare åtte prosent av verdens befolkning lever i land som oppfyller kriteriene om et velfungerende demokrati.

Nesten 40 prosent bor i autoritære land, og tallet er økende.

Aldri før har det vært viktigere å heve den demokratiske fanen og pleie den liberaldemokratiske kulturen.

Rene løgner står heldigvis svært lavt i kurs hos norske velgere (i motsetning til i andre land som står oss nært), men skjult og anonymisert påvirkning kan ingen gardere seg mot.

Derfor hadde det vært på sin plass om samtlige norske partier brukte denne pinlige saken til å ta tydelig avstand fra alt som smaker av sosiale medier-manipulering for å oppnå politiske fordeler.

For sånn kan vi jo ikke ha det.

Politikk i et liberalt demokrati handler ikke om seier eller død. Men om «fordeling av goder og byrder i et samfunn», som det heter i en av de enkleste og mest tempererte definisjonene.

Og den bør preges av mest mulig åpenhet og en fellesforståelse av hvilke regler som gjelder.

Regler som Sverigedemokraterna utvilsomt har brutt.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article