Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) møtte onsdag opp på Arna stasjon i Bergen med nyheter om ny E16 og ny trasé på Bergensbanen.
Nå kommer de med oppstartsmidler til strekningen mellom Arna i Bergen og Stanghelle i Vaksdal.
– Nå skal veien bygges, nå skal jernbanen bygges, og dette er et viktig nasjonalt prosjekt. Dette handler om å binde Norge sammen, sier Slagsvold Vedum.
Det er satt av 40 milliarder kroner til å bygge prosjektet.
– Det kommer også til å være anleggsaktiviteter eller byggeaktiviteter i 2025. Så dette betyr at dette prosjektet blir realisert. Det handler om å utvikle regionen her, utvikle hele landet, sier Nygård.
– Det største prosjektet i Norge i nyere tid
E16 er en av hovedveiene mellom øst og vest i Norge. Veien forbinder Bergen med Voss og andre veier til Oslo via Hemsedal, Filefjell og Hardangervidda.
Prosjektet, som også kalles K5, er et fellesprosjekt mellom Statens vegvesen og Bane Nor. Det skal sikre ny europavei og dobbeltspor for jernbanen mellom Arna og Stanghelle.
– I statsbudsjettet så legger vi opp til å starte opp det prosjektet. Det betyr at vi sender fram en proposisjon til Stortinget på vårparten som gjør at dette blir point of no return, sier Nygård.
– Det er så mange som vil ha penger til vei. Hvilke reaksjoner har dere fått på at en prioriterer et så dyrt prosjekt som dette?
– Det har vært motstand mot det, men vi mener det er så viktig. Viktig først og fremst for regionen og for trafikksikkerheten, men det er også et viktig nasjonalt prosjekt. Det er det største prosjektet i Norge i nyere tid, sier Nygård.
Ras- og ulykkesutsatt vei
Strekningen mellom Bergen og Voss er tidligere – i en uoffisiell kåring av NRK – blitt kåret til Norges verste vei, og har lenge vært svært ras- og ulykkesutsatt.
Veien har blant annet blitt kalt for «dødsveien».
Dette har også finansministeren fått høre mye om.
– Jeg har vært i Voss, Vaksdal, her i Bergen. Jeg har møtt folk i transportnæringa, folk som har vært nervøse, og som har opplevd steinras. Det er nettopp det som gjør at vi ser at det prosjektet er så viktig, for det binder Norge sammen, sier han.
– Men det at det er en spesielt rasutsatt strekning med vått vær, kalde høstkvelder. Folk har det som arbeidsvær og -vei hver dag, så jeg skjønner den uroen, legger han til.
Vært en del av nasjonal transportplan lenge
Men det er ikke første gang statsråder har vært på plass for å komme med nyheter om byggingen av strekningen.
Sist gang finansministeren og samferdselsministeren møtte opp på Arna stasjon ga de løfter om 38,9 milliarder kroner til bygging av gigantprosjektet.
Det 30 km lange prosjektet var dessuten en del av den nasjonale transportplanen allerede i 2017.
Siden den gang har planen om prosjektet blitt holdt i live, men selve byggestarten har det vært verre med.
Publisert 11.09.2024, kl. 12.48 Oppdatert 11.09.2024, kl. 13.00