Mistet sønnen i bilulykke: – Føler vi har blitt sittende på vent

4 months ago 101


Flere av dem hadde kjent hverandre siden de var små. Gått på skole sammen, spilt fotball på samme lag.

Nå er sjåføren tiltalt for uaktsomt drap og promillekjøring, de andre tre for promillekjøring og medvirkning til promillekjøring.

Først nå, nesten et år etter bilulykken starter rettsaken i Trøndelag tingrett.

– Det har vært veldig lenge å vente, sier foreldrene til Nichlas, Hans Petter Teigmo (39) og Monika Hansen Nordnes (39) fra Otterøya.

Foto: Line Møller / VG

De har det spesielt tøft nå, sier de. Den første 17. mai-feiringen uten Nichlas på 19 år.

– Jeg føler vi har blitt sittende på vent, uten mulighet til å bevege oss videre i sorgen, i livet.

– Vi har hatt så mange spørsmål, sier faren Hans Petter.

Mamma Monika Hansen Nordnes skal vitne i rettsaken. Foto: Privat

De fem kompisene var på båttur. Det var sjeldent deilig sommervær. Nichlas sendte moren en selfie fra båten med blinkende stille sjø i bakgrunnen.

«Glad i deg også, mamma», skrev han i snapen.

En drøy time senere var sønnen død - i en bilulykke.

Bilen med de fem guttene hadde havnet utenfor veibanen og ned en skråning på Finnanger på Otterøya.

Nichlas ble funnet utenfor bilen.

Trolig levde han bare noen minutter, fortalte faren i et intervju med VG i april.

– Jeg så det på ham, han var så lykkelig, sier Monica. Bildet fra båten var siste gang Monika så sønnen. Foto: Privat

Foreldrene stilte opp for å advare unge mennesker i trafikken.

– Jeg tror ikke ungdom skjønner hvilken risiko de tar når de setter seg i en bil hvis sjåføren har drukket. Mange vet nok ikke at det kan være straffbart, selv om de bare er passasjerer, sa mamma Monika.

VG har vært i kontakt med forsvarerne til de fire som er tiltalt. Ingen av dem ønsker å uttale seg i denne saken.

Det var BMWen til Nichlas som havnet utenfor veien på Finnanger. Foto: Kjetil Langeng

I 2015 trådte en ny straffelovsparagraf i kraft: Medvirkning til lovovertredelser som promillekjøring kan straffes. En behøver ikke engang ha vært passasjer i bilen for å kunne bli dømt. Det holder at man vet at sjåføren har drukket.

For to år siden ble tre personer dømt for medvirkning til promillekjøring i Senja kommune, til tross for at to av passasjerene hadde forlatt bilen da dødsulykken skjedde. Saken gikk helt til Høyesterett.

Nå skal dødsulykken på Otterøya opp i retten, og foreldrene håper å få flere svar på hva som skjedde den natten.

Samtidig gruer de seg.

– Både fordi vi ikke vet hva som venter oss i retten, men også fordi vi er redd for at forsvarerne skal tillegge Nichlas skyld. De var alle passasjerer i samme bil, de hadde alle et ansvar, men vi føler at Nichlas allerede har fått den verste straffen, sier faren.

Foto: Line Møller / VG

Den lange ventetiden har vært en stor belastning for familien, sier familiens bistandsadvokat Eli Anne Tanberg Finne.

Unge skal prioriteres

Statsadvokat Rikhard Haugen Lyng ved Trøndelag statsadvokatembeter bekrefter at det har tatt ekstra lang tid før denne saken kom opp i retten.

– Vi har stor forståelse for at lang ventetid er en belastning i straffesaker, både for de tiltalte og for berørte familiene, sier han til VG.

Ifølge straffeprosessloven skal det tas ut tiltale innen seks uker dersom mistenkte er under 18 år. Loven gir imidlertid rom for å forlenge denne tidsfristen dersom etterforskningen krever det.

I denne saken var en av de tiltalte under 18 år da ulykken skjedde. Likevel ble det ikke tatt ut tiltale før i februar, nesten åtte måneder etter bilulykken.

Foto: Line Møller / VG

Haugen Lyng forklarer at etterforskningen, som var ferdig i overgangen november/desember, har tatt tid på grunn tekniske undersøkelser på ulykkesstedet og av bilen, og rettsmedisinsk obduksjon av avdøde som skal kvalitetssikres av en rettsmedisinsk kommisjon. 

– Det har også vært behov for flere runder med avhør for å forelegge de mistenkte nye opplysninger som har kommet frem under etterforskningen.

I lys av dette har etterforskningen hatt en rimelig fremdrift, mener statsadvokaten som tok ut tiltale dagen etter at de fikk oversendt saken i februar.

Beklager

– Det som derimot er beklagelig er at det har tatt nesten fire måneder fra tiltale ble tatt ut til saken kommer opp i retten i slutten av mai, sier han.

Haugen Lyng kjenner ikke årsaken til dette, men sier på generelt grunnlag at i saker med flere tiltalte og forsvarere kan det være ekstra utfordrende å finne en tid som passer for alle å møte i retten.

De fire tiltalte i denne saken har alle hver sin advokat.

Sorenskriver Leif Otto Østerbø i Trøndelag tingrett sier til VG at saksbehandlingstiden for straffesaker ved Trøndelag tingrett er om lag 1,5 måned fra de mottar saken fra påtale.

– Vi ønsker at saksbehandlingstiden skal være så kort som mulig, spesielt når unge mennesker er involvert. Men kravet til kort behandlingstid må veies opp mot at etterforskningen er grundig og adekvat, sier Haugen Lyng.

Hvis saksbehandlingstiden blir for lang og man har stått i straffeforfølgelse i lang tid, vil det hensyntas i formildende retning når dommen avsies, forteller han.

Foreldrene til Nichlas sier det blir tyngre jo mer tid som går.

– Det er i ferd med å synke inn, at han er borte og at vi aldri får se ham igjen.

Rettsaken går i Trøndelag tingrett 21. til 24. mai.

Read Entire Article