USA-ekspert: – Det har rablet litt for ham

2 hours ago 5


Kortversjonen

  • Verdens rikeste mann, Elon Musk, støtter nå Donald Trump i presidentvalgkampen i USA.
  • Musk deltar aktivt i Trumps møter, donerer penger og promoterer ham på sosiale medier.
  • Han ser Trump som en motstander av «woke»-bevegelsen, som han misliker.
  • Musks støtte begrunnes med politisk egeninteresse og et ønske om oppmerksomhet, mener USA-eksperter.

Det er bare uker igjen til det amerikanske valget. I innspurten har Trump (78) fått full støtte fra Tesla- og SpaceX-direktør og X-eier, Elon Musk (53). En støtte mange aldri trodde skulle komme.

Under Trumps folkemøte lørdag 5. oktober i byen Butler i Pennylvania, samme sted som attentatforsøket mot ham fant sted 14. juli, var Musk én av gjestene på scenen. På seg hadde mangemilliardæren en sort t-skjorte og sort caps, prydet med Trump-kampanjens slagord «Make America Great Again».

– Musk går all in for at Trump skal vinne valget, sier Eirik Løkke, rådgiver i tankesmien Civita og USA-ekspert.

– Har snudd helt om

I mars skrev Musk på X at han ikke ville støtte noen av presidentkandidatene i valgkampen, verken Trump eller demokratenes Kamala Harris.

«Trump er en av de største bløffmakerne noensinne», sa han i fjor, og året før skrev han på X:

– Jeg hater ikke mannen, men det er på tide at Trump legger hatten på hyllen og seiler inn i solnedgangen.

– Musk har snudd helt om, sier Løkke.

I august intervjuet Tesla-gründeren den tidligere presidenten i et direktesendt videointervju på X.

Siden har de to holdt kontakten, og skal angivelig snakke sammen flere ganger i uken, ifølge New York Times. Musk har flyttet basen sin til Pennsylvania, stedet han nylig fortalte fortrolige at han mener er nøkkelen til Trumps gjenvalg, ifølge samme avis.

X-eieren har donert titalls millioner dollar til en PAC som støtter Trumps valgkamp, og promoterer dessuten Trump jevnlig til sine 201 millioner følgere på X.

– Han har et stort publikum. Det er en viktig ressurs for Trump-kampanjen, sier Løkke.

Det er viktigere enn Musks gigantiske pengeressurser, tror han.

– Harris-kampanjen er overlegen pengemessig. Den vinner kampen om mest penger uansett.

 Brian Snyder / Reuters / NTBElon Musk snakker til de fremmøtte under Trumps folkemøte i Butler, Pennsylvania, lørdag 5. oktober. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Trump som «anti-woke-helt»

Den viktigste årsaken til at Musk nå kjemper for at Trump blir USAs neste president, er Trumps holdninger til «woke»-bevegelsen i USA, mener Løkke.

Musk har ettertrykkelig uttrykt sin misnøye med woke-bevegelsen i sine sosiale medier.

Dette er særlig i etterkant av at datteren hans, Vivian Jenna Wilson (20), tidligere Xavier Alexander Musk, endret kjønn i 2022. I juli i år uttalte han i et intervju med den kontroversielle psykologen Jordan B. Peterson:

«Min sønn Xavier er død, drept av woke-tankeviruset», og sverget samtidig å drepe det samme «viruset».

– Han ser på Trump som redningen mot woke-bevegelsen, som en slags anti-woke-helt, sier Løkke.

 ANGELA WEISS / AFP / NTBElon Musk og musikeren Grimes var et par 2018 til 2022. Paret har to barn sammen, blant annet Vivian Jenna Wilson, som endret kjønn i 2022. Foto: ANGELA WEISS / AFP / NTB

Musk har dessuten politiske egeninteresser i at Trump vinner valget, mener USA-eksperten.

- Det vil være flere muligheter for Musk å få posisjoner og påvirke politikken i en Trump-organisasjon enn en Harris-organisasjon, sier Løkke.

En annen grunn til at Musk nå støtter Trump, er at de begge er del av en «det postfaktuelle», ifølge ham.

– Både han og Trump opptatt av alt annet enn sannhet, noe som er et problem i seg selv.

Løkke viser til at X-eieren sprer konspirasjonsteorier.

– Det har rablet for Musk

Under folkemøtet i Butler hevdet Musk at demokratene prøver å fylle landet med udokumenterte innvandrere og belønne disse med permanent makt. Han advarte også om at valget i 2024 kan bli det siste frie valget i Amerika.

– Musk projiserer det som er sant for Trump, at Trump bruker voldelig retorikk og er en trussel for demokratiet i USA, over på demokratene, på Harris, sier Løkke.

– Tror du han faktisk tror på det han sier, eller er det en kampanjestrategi?

– Det er ikke godt å si hva Musk tror på nå. Han uttaler så mye bisart og absurd. Det har rablet litt for ham.

– Politisk underholdningsartist

Hilmar Mjelde, professor i statsvitenskap og forsker på amerikansk politikk ved Høgskulen på Vestlandet, mener Musk har kastet seg inn i Trump-kampanjen fordi han søker oppmerksomhet.

– Musk er blitt en slags politisk underholdningsartist. Jeg tror Musk henger seg på Trump som en måte komme seg tett på politisk makt. Det er liksom den siste store samfunnsarenaen han har igjen å erobre, etter å nådd toppen i både næringsliv og media, skriver han i en e-post til VG.

Mjelde legger til:

– Hadde ikke USA grunnlov hindret Musk fra det fordi han ikke er født i USA, hadde han sannsynligvis vært presidentkandidat selv.

Musk ble født i Sør-Afrika, flyttet til Canada som 18-åring og til USA da han studerte økonomi og fysikk.

 Gonzalo Fuentes / Reuters / NTBElon Musk, Tesla- og SpaceX-direktør og X-eier, under Viva Technology-konferansen i Paris i juni 2023. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB

«Dark MAGA»: - Performativt idioti

Musk har de siste ukene vært omtalt i Trumps nyhetsbrev. I nyhetsbrevet om follkemøtet i Butler, står det at Musk «went full Dark MAGA»», som viser til antrekket milliardæren hadde på seg.

Dark MAGA er, ifølge nyhetsstedet Newsweek, mer en meme enn et politisk slagord, en slags post-alt-right-estetikk, som promoterer en autoritær versjon av Trump i dystopiske bilder.

– Hva vil Musk med å stille i et slikt antrekk?

– Dette er det jeg kaller performativt idioti. De bruker iøynefallende påfunn for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Det har eksentriske høyreradikalere drevet med i vestlige demokratier i mange tiår, selv om dette virker mer ekstremt.

Mjelde legger til:

– Dette er det vi har å vente om Trump vinner. Musk og Trump vil bli en skandaleduo i et utmattende politisk realityshow.

– Trump påstår han kjemper for demokratiet i USA, men mange mener han gjør det motsatte. Dark MAGA virker ikke akkurat fremmende for hans image som en demokratiforkjemper?

– Han snakker i alle fall som han har blitt politisk radikalisert. Men jeg ikke hvor dypt det stikker, for jeg tror det er først og fremst offentlig oppmerksomhet han søke. Donald Trump er jo heller ikke spesielt radikal i sak, med unntak av innvandringssaken. Det er i væremåten sin og viljen til politisk makt han er ekstrem. Musk og Trump er ’samme ulla’.

Her snakket Elon Musk med presidentkandidat Donald Trump på X:

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra OpenAI, og kvalitetssikret av VGs journalister.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article