Rett før elevenes sommerferie, vedtok fylkespolitikerne i Innlandet at russegensere ikke var tillatt på skolen. Ønsket er at dette skal hindre ekskludering i russetiden.
Nå settes det i gang en lovlighetskontroll av vedtaket.
– Å kun ta tak i symbolet på dette med ruseffektene, mener vi er feil vei og gå. Skal man ta tak i problemet, må man starte på roten, og ikke bare fjerne symbolet på ekskluderingen.
Det sier Thyra Håkonsløkken, som er fylkesleder i Innlandet Unge Venstre.
Unge Venstre: – Dusteforbud
Håkonsløkken var selv russ i fjor og kaller fylkeskommunens vedtak for et «dusteforbud».
– Det burde gå en grense. Fylkespolitikerne bør ikke bestemme hva videregående elever skal gå med på skolen. Det mener jeg er å gå for langt.
Det mener også fylkespolitiker Truls Gihlemoen (Frp).
– Vi kan ikke skjønne at det er i tråd med norsk lov at man skal kunne begrense ytringsfriheten elever har på denne måten her, sier Gihlemoen til NRK.
På Gjøvik var det mange ungdommer å se i gensere med russenavn første skoledag, selv om det ikke er lov.
De protesterte og mente de ikke var blitt involvert i avgjørelsen.
Vil ha lovlighetskontroll
Truls Gihlemoen hevder også at verken elever, lærere eller rektorer har blitt hørt.
– Dette kom som et benkeforslag etter at det hadde vært ute på høring, så her har jo ikke elever fått muligheten til å bli hørt. Lærerne har vel aldri bedt om å måtte fly rundt og være klespoliti for elever på skolen, argumenterer fylkespolitikeren fra Frp.
Han krever at det blir kontrollert om vedtaket i det hele tatt er lovlig. Han bad i utgangspunktet om et ekstraordinært fylkesting for å ta opp saken. Det fikk han ikke. Saken skal opp i neste fylkesting som er i oktober.
Torill Beitdokken, nestleder i Utdanningsforbundet i Innlandet, mener også at mye kunne vært løst med tidlig dialog.
– Fylkeskommunen kunne ha involvert både lærere, ledere og elever på et mye tidligere tidspunkt, og kommet frem til noe som man sammen kunne ha vært enige om.
- Salgsagenter sender meldinger og får unge til å skape russegrupper allerede på ungdomsskolen. Departementet mener det kan være ulovlig markedsføring mot barn.
Usikker på om det er rett medisin
Beitdokken forstår intensjonen til fylkespolitikerne som vedtok forbudet, og hun sier at forbundet også er bekymra for hvordan russefeiringa har utvikla seg de siste åra.
– Samtidig så er vi litt usikre på om dette er riktig medisin, sier hun til NRK.
Beitdokken mener effekten har mulighet til å skade læringen.
– Så lenge det er usikkert hvordan man skal håndheve dette vedtaket, så kan det være konfliktdrivende ute på skolene mellom lærere og elever. Det kan gå utover relasjonen dem imellom, og som vil føre til dårligere læring for elevene.
Fylkesordføreren: – Helt fair
Fylkesordfører i Innlandet Thomas Breen bekrefter at han har fått krav om lovlighetskontroll fra Fremskrittspartiet.
– Det er helt fair og vi kommer til å sende den videre til statsforvalteren og departement for vurdering. Vi ønsker at dette skal stå seg over tid, og hvis vi må justere tekst er det helt fint.
Fylkesordføreren sier at de ønsker utenforskap til livs, og at forbudet mot russeklær på skolen er ett av mange tiltak.
Han viser til at kunnskapsministeren i mars åpnet opp for at man kunne begrense gruppeinndeling i form av klær.
Og han legger til:
– Jeg er ganske sikker på at vi i løpet av høsten kommer fram til hvordan man kan håndheve dette forbudet.
NRK har bedt om kommentar fra Utdanningsdirektoratet. De sier til NRK at det ikke er de som bestemmer om det skal være et slikt forbud. Det er skoleeier (fylkeskommune for videregående og kommunen for grunnskolen) som vedtar skoleregler. Der skal det også stå hvilke sanksjoner som gjelder hvis noen bryter reglene.
Publisert 22.08.2024, kl. 21.56