Lønnsoppgjøret: Enighet i hotell- og restaurantbransjen

5 months ago 43


Fellesforbundet og NHO Reiseliv har kommet til enighet hos Riksmekleren, 11 timer på overtid.

Clas Haarek Delp Fellesforbundet og Magne Kristensen i NHO reiseliv da forhandlingene startet i mars. Foto: Sara Kvam / Fellesforbundet

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Saken oppdateres.

Det melder Fellesforbundet i en pressemelding.

Resultatet for Riksavtalen viderefører rammen fra frontfaget på 5, 2 prosent. I tillegg til de sentrale tilleggene skal det gjennomføres lokale lønnsforhandlinger.

Dermed blir det ikke streik for de ansatte i hotell- og restaurantbransjen fra Fellesforbundets side.

Fellesforbundets forhandlingsleder Clas Delp skriver i meldingen at han er svært fornøyd.

– Dette resultatet sørger for et lønnsløft som vil merkes av alle i bransjen, og vil bidra til at vi både kan beholde kompetansen vi allerede har og styrke rekrutteringen, sier Delp.

– Nå løfter vi gulvet, samtidig som vi sikrer tillegg som belønner ansatte for å stå lenge i jobben. Dette er en god dag for alle våre medlemmer

Forhandlingene har pågått siden onsdag 20. mars. Avtalen omfatter nærmere 8.000 av Fellesforbundets medlemmer.

Resultatet som er fremforhandlet skal nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer, med frist 7. mai.

Samtidig melder Parat at deres forhandlinger fortsetter. Parat har varslet at 262 ansatte ved Oslo-hotellene Plaza, Grand og Amerikalinjen vil tas ut dersom de ikke kommer til enighet.

RiksavtalenRiksavtalenRiksavtalen er en tariffavtale mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv og omfatter ansatte innen hotell, restaurant, catering og kantiner. gjelder for arbeidstagere innenfor overnattingsvirksomhet, serveringsvirksomhet, cateringvirksomhet og lignende på land.

Les også

Brudd i forhandlingene for hotell- og restaurantbransjen: – Rystet og dypt skuffet

Fellesforbundet gikk til forhandlingene med krav om økt kjøpekraft, heving av minstelønnssatser og heving av tilleggene for kvelds-, helge- og nattarbeid.

NHO Reiseliv på sin side har pekt på at andelen av lønnskostnadene i overnattings- og serveringsbransjen er mye høyere enn snittet i andre næringer. I 2022 gikk 36,9 prosent av utgiftskronene i bransjen til lønn.

Da partene gikk fra hverandre i de opprinnelige forhandlingene, uttalte forhandlingsleder Clas Haarek Delp i Fellesforbundet at han var «rystet og dypt skuffet» over kravene fra NHO Reiseliv.

Les også

Enighet i frontfagsoppgjøret: En total ramme på 5,2 prosent

Årets lønnsoppgjør er et såkalt hovedoppgjør. Det gjennomføres forbundsvist.

Først ut var frontfaget, hvor Fellesforbundets Jørn Eggum og Norsk Industris Knut Sunde kom til enighet hos Riksmekleren på overtid for en drøy uke siden.

Den samlede rammen er på 5,2 prosent. Det tilsier økt kjøpekraft på 1,1 prosent, hvis anslaget til Teknisk beregningsutvalg for prisveksten slår til.

Det har ikke vært reallønnsvekstreallønnsvekstFor at arbeidstagere skal få mer å rutte med, må lønningene stige mer enn prisene. Når lønnsveksten er høyere enn prisveksten får man reallønnsvekst, eller økt kjøpekraft. her til lands de tre siste årene.

Read Entire Article