Lakse-dusør etter rømningsskandale: – Potensiell katastrofe

4 months ago 67


Kortversjonen

  • Sportsfiskere kan nå få 700 kroner i dusør for å fange rømt oppdrettslaks fra Lerøy.
  • Over 8000 laks rømte fra anlegg på Hitra, som var båndlagt på grunn av sykdom.
  • Miljøorganisasjoner frykter smitte til villaksen og anmelder Lerøy for brudd på aktsomhetsplikten.

I starten av mai rømte tusenvis av slakteklar laks fra oppdrettsgiganten sitt anlegg på Reitholmen på Hitra i Trøndelag.

Anlegget var allerede båndlagt av Mattilsynet grunnet påvist smitte av både nyresykdommen PD (Pancreas disease) og den bakterielle nyresykdommen BKD (Bacterial kidney disease).

Frykten fra miljøorganisasjoner og sportsfiskere er at denne smitten skal nå villaksbestanden i området.

Anlegget ligger ikke langt fra noen av landets beste lakseelver: Orkla, Namsen og Gaula.

– Det er for oss komplett uforståelig at oppdrettsselskapene har lov til å ha BKD-syk laks stående i månedsvis ved innløpet til Trondheimsfjorden, en av verdens viktigste fjorder for villaks, sier elveeierlagene i regionen i en felles uttalelse.

Lerøy Midt: – Sterkt beklagelig

Organisasjonen Norske Lakseelver har nå forhandlet fram en dusør med Lerøy til sportsfiskere som fanger oppdrettsfisk fra anlegget:

«Du mottar 700 kr i dusør for hver oppdrettslaks som fanges i elven og som blir bekreftet som oppdrettslaks etter innlevering», står det på hjemmesiden deres.

Daglig leder i Lerøy Midt, Harald Larssen, bekrefter opplysningene om dusør til Dagbladet.

– Det er sterkt beklagelig at vi har hatt rømming av laks. Vi jobber nå målrettet for å iverksette tiltak utover gjenfangsten som foregår i sjøen, sier Larssen til avisen.

Dusør for «tort og svie»

Laksedusøren er nærmest symbolsk, mener kommunikasjonsansvarlig Pål Mugaas.

– Sportsfiskere er i elvene for å fiske villaks. De 700 kronene er for tort å svie. Dette er ødeleggende for sportsfiskeopplevelsen, sier han til VG.

Pål Mugaas<-Pål Mugaas

Kommunikasjonsansvarlig i Norske Lakseelver

Paraplyorganisasjonen – som representerer 127 forvaltningslag som forvalter 125 elver – mener lakserømmingen gir grunn til uro:

– Dette er en potensiell katastrofe, fastslår Mugaas.

– Vi er primært bekymret for den genetiske påvirkningen dette kan ha på villaksen. Oppdrettslaks er avlet frem for å være hurtigvoksende og vant til å stå i en mær – det er ikke ideelt for et liv i naturen.

Er du sportsfisker og får en rømt oppdrettslaks? Dette er rutinene fra Norske Lakseelver:

  • Avliv oppdrettslaksen med et hardt slag mot hodet
  • IKKE skyll, bløgg eller sløy fisken
  • Ta bilde av fisken
  • Meld den inn på laksebørsen som rømt oppdrettslaks på vanlig måte
  • IKKE ta skjellprøve. Dette gjøres av forvaltningslaget etter innlevering
  • Lever fisken hel til forvaltningslaget / grunneier – de skal levere fisken til Veterinærinstituttet og ta skjellprøver. De melder også inn den rømte oppdrettslaksen til Fiskeridirektoratet
  • Du mottar 700 kr i dusør for hver oppdrettslaks som fanges i elven og som blir bekreftet som oppdrettslaks etter innlevering
  • Fisken teller ikke på kvoten din
  • Fisk videre – og takk for hjelpen!

Krever nytt regelverk

Tre fjerdedeler av villaksstammene i Norge er allerede påvirket av rømt oppdrettslaks, opplyser han.

– Vi vi trenger ikke flere, for å si det sånn.

– Hvordan synes dere Lerøy Midt har håndtert rømningen?

– Lerøy har ikke brutt regler så vidt vi kan se. Du har lov til å ha syk fisk i ventemær og vente på slakt. Men etter dette tror vi regelverket kommer til å bli endret, svarer Mugaas.

– Mattilsynet og Veterinærinstituttet er enig med oss i at dette ikke er en bra situasjon. Slik smittet fisk bør slaktes umiddelbart for å ikke utgjøre en smittefare.

Her ser du forskjellen i utseende på oppdrettslaks (over) og villaks (under). Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Berit Roald / NTB

Har fanget 1200 til 1300

Lerøy rapporterte først at det var 14.000 laks som hadde rømt, men har nå nedjustert antallet til 8.400.

Tre uker senere var det fredag gjenfanget et sted mellom 1200 og 1300 fisk, ifølge Fiskeridirektoratet, skriver Dagbladet.

Noen av tiltakene som Lerøy har satt inn faller imidlertid ikke i god jord hos de regionale elveeierlagene:

– Lerøy har satt ut 18 kilometer med gjenfangstgarn, som ikke skiller mellom rømt oppdrettslaks og villaks som akkurat i disse dager kommer tilbake fra havet og skal opp i elvene i Trøndelag for å gyte, skriver de i sin uttalelse.

Foto: Emilie Holtet / NTB

Norsk institutt for naturforskning (NINA) overvåker innsiget av villaks og rømt oppdrettslaks i Trondheimsfjorden gjennom en note ved Agdenes, omtrent tre mil unna Lerøys anlegg.

Siden rømningen 5. mai har NINA fanget XX oppdrettslaks.

– Det har aldri før vært registrert fanget så mange oppdrettslaks som disse siste dagene i mai, skriver Norske Lakseelver i en pressemelding.

Kun X har blitt fanget av sportsfiskere så langt.

– Ekstremt brudd på aktsomhetsplikt

Både Miljøvernforbundet og Naturvernforbundet har anmeldt rømningen.

– Vi har anmeldt fordi vi oppfatter rømningen som et ekstremt brudd på Lerøys aktsomhetsplikt. Dette er en forferdelig rømningshendelse, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet til VG.

– Lerøy burde ha slaktet ut den syke fisken mye tidligere og på en måte som kunne garantere at fisken ikke kommer ut i elvene.

Truls Gulowsen<-Truls Gulowsen

Leder i Naturvernforbundet

Naturvernforbundet vil ha slutt på bruk av åpne merder.

– Rømningen viser mange av de store miljøsårbarhetene oppdrett i åpne merder representerer – og hvorfor vi ikke kan tillate lakseoppdrett i åpne merder hvor laksen både kan bli smittet fra utsiden og spre smitte fra innsiden og videre til miljøet.

Gulowsen er særlig kritisk til at Lerøy Midt har latt syk fisk stå i åpne merder over tid.

– Dette er syk og stor fisk på opp til 12 kilo. Rømningen har skjedd på et tidspunkt der villaksen trekker opp i elvene for å gyte. Sykdommen smitter også gjennom rogn. Laskebarn av rognen kan smitte videre gjennom generasjoner.

Se video: Drømmefisken står rett foran ham

Read Entire Article