Kuslipp på Bygdøy kongsgård: – Wow, det var kjempekult!

4 months ago 34


Vårens absolutte MØst? I tradisjon tro ble kongens kuer sluppet ut på beite etter en lang vinter i fjøset.

Mai-solen sto høyt på himmelen, gradestokken viste 20 røde og sørget for en ekstra sterk eim av kumøkk utover jordene, søndag formiddag på Bygdøy.

– Kanskje de tar backflip?

Mange store og små hadde tatt turen for å få med seg den årlige tradisjonen, som alltid avholdes første søndag i mai på Kongsgården.

Søskenparet Alexander (6) og Lovise (3) var fulle av forventning, men måtte smøre seg med tålmodighet før kuene slapp løs. De sto med fri sikt til låvedørene, sammen med onkelen og tanten sin.

PÅ TUR MED ONKEL OG TANTE: Susanne Flugheim og Niklas Olausson hadde tatt med onkelbarna Lovise (3) og Alexander (6) på kuslipp. Foto: Thea Roll Rakeng/VG

– Vi skal se på kuene i dag fordi de er så kuule! utbryter Alexander.

– Jeg tror de har kjedet seg der inne hele vinteren, og snart kommer de løpende ut, forklarer seksåringen.

De fleste av kyrne på Bygdøy kongsgård er av rasen Norsk Rødt Fe (NRF) som er den norske melkekurasen. Her er også gammelrasekuer som Sidet Trønder Nordlandsfe (STN) og Østlandsk Rødkolle (ØR).

– Jeg tror det kommer 10.000 kuer, jeg! Og kanskje de tar backflip? sier Alexander og henvender seg til lillesøster Lovise.

– Jeg tror det er tre kuer, supplerer treåringen.

GØY PÅ LANDET: 6-åringen Alexander syntes det virket som det var minst 10.000 kuer på Kongsgården søndag. Foto: Thea Roll Rakeng/VG

Bygdøy kongsgård

Kongsgården på Bygdøy er Oslos største økologiske melkeprodusent. Gården har besøkstun, rideskole, økologisk matproduksjon, kafé og gartneri.

Bygdøy kongsgård er en arena i stiftelsen Norsk Folkemuseum. Eiendommen eies av staten. H.M. Kongen disponerer hovedbygningen og Oscarshall slott med tilhørende parker mens stiftelsen Norsk Folkemuseum har disposisjonsretten over gårdsbruket.

Gården huser cirka 60 økologiske melkekyr og rundt 100 kalver og ungdyr.

Kilde: bygdokongsgard.no

– Gleder oss veldig

I forskjellige boder fikk de fremmøtte kjøpt lokalprodusert mat fra ulike leverandører, men familien Sakarya hadde tatt med seg piknikpledd og nistepakke selv.

Fireåringen Ada har akkurat fått ansiktsmaling før hun og mamma Tuba og pappa Ugur slår av en prat med VG.

PIKNIK: Familien Sakarya synes kuslippet føltes som en festival siden det var så mye folk, boder med mat og strålende sol. Foto: Thea Roll Rakeng/VG

– Det er første gang vi er her, og Ada elsker dyr! Så vi gleder oss veldig til å se kuene, sier Ugur.

Familien er tyrkisk og har nettopp flyttet sammen til Norge, etter at Ugur har bodd her av og på i 13 år.

– Vi flyttet hit permanent for syv måneder siden, så dette er veldig hyggelig. Det virker jo nesten som en festival. Ada har akkurat ridd på hest og, sier Tuba.

Kongsgården på Bygdøy har kuer, kalver, sau, griser, minigriser og ponnier, i tillegg til kaniner og høns.

Barna fikk også ridd på ponnier under søndagens kuslipp.

GLEDET SEG: Fireåringen Ada hadde fått malt en rosa og blå ku med glitter på i pannen. Foto: Thea Roll Rakeng/VG

Klokken 12.30 åpnet låvedørene og ut kom kuene i full galopp. Rautingen satt løst og kuene var lett på tå mens de satte kursen ut mot jordene så røykskyen stod.

– Wow, det var kjempekult! utbryter Alexander og holder fast ved at det tror det var 10.000 kuer.

Det var heller ingenting å si på antallet fremmøtte under årets kuslipp.

Facebook har nesten 20.000 trykket «interessert» på arrangementet, og ifølge forvalter av Bygdøy kongsgård, Jan Tore Sørsdal var det rundt 5000 som hadde møtt opp.

FORNØYD: Forvalter av Bygdøy kongsgård, Jan Tore Sørsdal. Foto: Thea Roll Rakeng/VG

– Dette er jo den fineste dagen i året for både kuene og oss! Fra nå av står døren til fjøset åpen frem til september. Det er melkeroboter der inne så de kan gå ut og inn og melke seg når de trenger det. Fra nå av styrer de alt selv.

– Jøss, for et liv!

– Ja, ikke sant. Det hadde vært noe, sier Sørsdal.

VÅRYRE: De fem-seks siste kuene ut av fjøset brukte god tid på å finne åpningen ut til jordet. Rautingen satt løst og det var en tydelig våryr gjeng. Foto: Thea Roll Rakeng/VG

– Håper å bli KUrert

Vennene Jakob Nordrum Bratberg (27) og Kariann (28) hadde også tatt turen til Bygdøy søndag formiddag, til tross for en sen lørdagskveld.

– Kuer er gøy, det! Vi tenkte det var en fin søndagsaktivitet, selv om søndagene våre normalt sett ikke inneholder kuer, ler Kariann.

– Jeg sto faktisk opp i sted og tenkte: I dag vil jeg se kuer, ler Jakob med hes stemme.

– Er det dagen derpå?

– Det er det vettu. Jeg er kjempeklein, så nå håper jeg å bli KUrert.

Read Entire Article