Kunsten å hilse på en nordmann

4 months ago 33


Nordmenn er ikke som andre folk. Iallfall når det kommer til hilsing og småprat.

VIL VÆRE I FRED: – Selv folk du har møtt før vil forvente at du ignorerer dem hvis dere tilfeldigvis møtes på et offentlig transportmiddel, skriver Lorelou Desjardins. Foto: Lise Åserud / NTB
fredag 17. mai kl. 10:02
LORELOU DESJARDINS<-LORELOU DESJARDINS

fransk jurist og forfatter

Reglene for å hilse på en person hvor som helst i verden er vanligvis ganske enkle: et håndtrykk, et smil, et ord eller to.

«Hvor vanskelig kan det egentlig være?», pleier bestemoren min å si. «Bare si hei.»

Tydeligvis har hun aldri møtt en nordmann.

Nordmenn er ikke som andre når det kommer til å hilse. For her i Norge er det kryptiske regler for den slags som gjelder.

Blant de merkeligste reglene nordmennene følger, er at de hilser de på hver eneste person de møter når de går i skogen, eller på fjellet.

Men om de møter det samme mennesket tre dager senere på en buss på vei til jobb, så ignorerer de dem.

Nordmenn gir klemmer til noen svært få utvalgte personer, med mindre man er full.

En annen merkelig regel, for noen mennesker i Norge, er å nikke og løfte øyenbrynene på en subtil måte, som en tydelig hilsen til en bekjent.

I mange situasjoner er det imidlertid sosialt akseptabelt å ignorere folk i Norge. For i Norge, tro det eller ei, hvis du snakker med folk til feil tid og i feil situasjon, vil du fremstå enten som uhøflig, gal eller begge deler.

PÅ TUR: Da kan du hilse på nordmenn, og de vil hilse tilbake. Foto: Berit Keilen / NTB

Så hvordan velger du riktig tidspunkt for å hilse på en nordmann? Det avhenger av faktorer som hvem personen er for deg, hvor du møter hen, på hvilket tidspunkt på dagen og på året, om det er en forestående fare, og, eventuelt, hvor fulle dere begge er.

Som hovedregel gjelder: Ikke hils på noen i en heis, på en buss, på et tog, i et fly eller hvilke som helst former for offentlig transport, med mindre du kjenner dem godt fra før. Selv folk du har møtt før vil forvente at du ignorerer dem hvis dere tilfeldigvis møtes på et offentlig transportmiddel.

Det kalles respekt for andres rom.

Det er noen unntak.

Her er situasjoner jeg har observert der du kan nærme deg en nordmann du ikke kjenner uten å fremstå som en galning:

  • På 17. mai trenger du ikke å følge noen av reglene som gjelder på de andre dagene. Da kan du hilse på og smile til alle, også de du ikke kjenner! Hvor som helst. På bussen, på toget, på gaten. For på 17. mai utvikler nordmenn en midlertidig toleranse for sterke farger på utenlandske drakter, folk som snakker høyt på offentlig transport, og søppel i gatene fra all isen og alle pølsene. Nyt dette, fordi på neste arbeidsdag er vi tilbake til normalen igjen.
  • Et annet godt tidspunkt å hilse på folk du ikke kjenner, i hvilken som helst sammenheng og hvor som helst, er når du og nordmannen er beruset – ute i byen på en bar, eller midt på gaten fra fredager kl. 17.00 til søndager kl. 07.00.
  • Hvilken som helst festdag eller dag for fellesskap og glede, à la eksempel den dagen Norge slo Brasil i fotball verdensmesterskapet i 1998. Da kan du hilse, prate med folk du ikke kjenner og til og med gi dem klem.
  • Hvis du har delt en krevende men vakker opplevelse, som å klatre et fjell samme dag og tilfeldigvis møtes på toppen av fjellet, med svette i øynene og ser på den samme ekstraordinære fjorden, da kan du også hilse på ukjente nordmenn og prate med dem.
  • I skogen eller på fjellet, eller hvor som helst i naturen mer enn en time fra en stor by: Da anbefales det å si hei til alle nordmenn du møter, uansett om du kjenner dem eller ikke.
  • Hvis bilen din har gått i stykker midt på veien i en snøstorm og du sannsynligvis kommer til å dø om du ikke får hjelp. Hvis du er i Sør-Norge kan du kanskje få et teppe mens du står fast utenfor noens hus. I Nord-Norge kan du få en seng og kopp med noe sterkt i. For NB! Nordmenns hilseregler er avhengige av hvilken landsdel du befinner deg i.
  • Selv om ingen av dine naboer har hilst på deg før, kan du snakke med dem hvis du havner i en farlig situasjon, for eksempel hvis huset ditt brenner.
UNNTAKET: På 17. mai trenger oppheves alle de norske hilsereglene. Foto: Frode Hansen / VG

Noen ganger kan du befinne deg i en situasjon hvor en nordmann burde hilse på deg, men gjør det ikke. Da er det forskjellige grunner til denne atferden.

  • Vedkommende ønsker å vise respekt for ditt private rom.
  • Vedkommende er veldig opptatt, eller ønsker at du respekterer hans private rom. For eksempel hvis kolleger ikke hilser på jobb når dagen starter, kan det være et tegn på dette.
  • Du er blitt fryst ut, kanskje du er til og med i en konflikt med vedkommende. Kanskje du har sagt eller gjort noe feil, vært arrogant, irriterende, krenkende.

Dette er en veldig vanskelig opplevelse og ganske unikt for Norge. I andre land går folk i direkte konfrontasjon eller konflikt, mens i Norge er normen å bare fryse ut.

Det er så uvant for meg å reagere på denne måten at det en gang tok over seks måneder før jeg skjønte hva som hadde skjedd. Du kan da bruke et av unntakene beskrevet ovenfor (brann, snøstorm, felles fest, 17. mai) for å hilse på vedkommende igjen på riktig tidspunkt og prøve å ta kontakt igjen.

Reglene rundt å si «ha det» er enklere, Du sier det når du forlater noen du tidligere har sagt hei til.

Med ett unntak: hvis du forlater en fest, ikke si «ha det» til noen. Dette er det jeg kaller «den norske avskjeden» (nordmenn kaller det «den irske avskjeden»).

Ett tips på tampen: Selv om det kan være vanskelig å komme i kontakt med nordmenn og du kan føle deg ensom, så ikke sett fyr på noe bare for å få en nordmann til å mumle et «hei».

Det finnes nemlig andre måter!

For eksempel noe som begynner med bokstaven ø og slutter med bokstaven l.

Les også: Den gåtefulle dagen

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Publisert: 17.05.24 kl. 10:02

Relaterte emner

Read Entire Article